Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Η ουσία του Μάαστριχτ δεν τροποποιείται

Απαντήσεις του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις πρώτες εκτιμήσεις από τις εκλογές στη Γαλλία

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε "Η πανευρωπαϊκή καμπάνια των κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων για το Μάαστριχτ και για τη Διακυβερνητική του Ιούνη και η πολιτική του ΚΚΕ", ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Ολόκληρο το περιεχόμενο των απαντήσεων έχει ως εξής:

- Θεωρείτε ότι η ήττα των συντηρητικών δυνάμεων στη Γαλλία είναι ένα μήνυμα εναντίωσης στο Μάαστριχτ;

- Μήνυμα τέτοιο υπάρχει. Και εκφράζει κυρίως τις επιθυμίες των ψηφοφόρων, των εργαζομένων, οι οποίες έχουν, άλλωστε, εκφραστεί και σ' άλλες ευκαιρίες, με το δημοψήφισμα που έγινε στη Γαλλία και με την απαίτηση για νέο δημοψήφισμα.

Και, μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις λένε ότι αυτό μπορεί να συγκεντρώνει σήμερα ένα 65%. Από την άποψη όμως των πολιτικών που πρόκειται να εφαρμοστούν, δε θα είναι σε αρμονία, σε συμφωνία μ' αυτήν τη θέληση. Και μ' αυτά τα μηνύματα που εκφράζει, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, η λαϊκή ψήφος.

Κι αυτό, γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει δηλώσει σαφώς με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν πρόκειται να θιχτεί. Επιμέρους μεταρρυθμίσεις, επιμέρους προτάσεις μπορεί να γίνουν, αλλά στην ουσία της η Οικονομική και Νομισματική Ενωση και ό,τι άλλο προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν πρόκειται να τροποποιηθούν.

Επόμενα, η ψήφος του γαλλικού λαού μπορεί να εκφράζει αυτή τη διαμαρτυρία, όμως από την άποψη της πολιτικής δε θα έχουμε καμία αλλαγή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Τέτοια πείρα έχουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα αρκετή.

- Η πολιτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές; Πώς κρίνει το ΚΚΕ τη συνεργασία κομμουνιστών και σοσιαλιστών στη Γαλλία;

- Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει από την πλευρά του Σοσιαλιστικού γαλλικού Κόμματος καμία δέσμευση ότι πρόκειται να γίνει κάποια τροποποίηση επί της ουσίας των Συνθηκών του Μάαστριχτ. Και η ουσία των συνθηκών δεν είναι οι δείκτες, οι οποίοι μπορεί, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, να τροποποιηθούν. Δεν είναι εκεί το ουσιαστικό.

Το ουσιαστικό είναι ότι η συνθήκη, οι αρχές δηλαδή της Συνθήκης του Μάαστριχτ προβλέπουν ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικής δύναμης, απελευθέρωση της αγοράς, δηλαδή απελευθέρωση, κατάργηση κάθε εμποδίου που εμποδίζει την αύξηση της δράσης του πολυεθνικού κεφαλαίου για την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Αυτή είναι η ουσία.

Κι εδώ δεν έχει καμία απολύτως τροποποίηση. Και οι συνέπειες αυτών των πολιτικών είναι ορατές, βαριές για τους εργαζόμενους και θα συνεχιστούν. Εδώ καμία αλλαγή δε γίνεται. Τι υποσχέθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα; Οτι θα εξασφαλίσει 700.000 θέσεις εργασίας, αόριστα, και ότι ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιήσει αυτή την υπόσχεσή του είναι μέσα από έναν κοινωνικό διάλογο.Και καταλαβαίνουμε αυτό τι σημαίνει, γιατί ήδη αυτή η θεωρία του κοινωνικού διαλόγου έχει πλέον αποκαλυφθεί, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τέτοια μείωση της ανεργίας, με "θέσεις εργασίας" από το μοίρασμα της ανεργίας, δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν έχω υπόψη μου να υπάρχει καμία προς το παρόν συμφωνία ανάμεσα στο γαλλικό Σοσιαλιστικό και στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Φυσικά, τέτοιες συζητήσεις γενικά γίνονται, προβληματισμοί διάφοροι υπάρχουν. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, για να μιλήσουμε συγκεκριμένα.

Αυτό που έχω υπόψη μου είναι ότι το γαλλικό κόμμα θα εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε συζήτηση μέσα στο γαλλικό κόμμα, αν σωστά έχω υπόψη μου, με ένα δημοψήφισμα στο εσωτερικό του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εδώ ίσως ένα σχόλιο θα ήταν αρκετό, θυμίζοντας ότι μια ανάλογη εμπειρία υπάρχει στο παρελθόν. Το '81 με το κοινό πρόγραμμα ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές, όπου τα συμπεράσματα από αυτή τη συμφωνία είναι αρνητικά. Και αυτό ήταν και το συμπέρασμα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ