Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Το "ηλεκτρονικό εμπόριο" θα... σώσει τις ΜΜΕ!

Ενα εγκώμιο της "Πράσινης Βίβλου" για το εμπόριο, που στην πραγματικότητα μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας δεν αφορά, αποτέλεσε το πανευρωπαϊκό "Συνέδριο Εμπορίου και Διανομής" που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της 23ης Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως έκανε σαφές μιλώντας για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Αλ. Δρακάτος,σύμφωνα με τον πρόσφατο ορισμό που δίνει η ΕΕ στη μικρομεσαία επιχείρηση, μεσαία για την Ευρώπη είναι αυτή που απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζόμενους, μικρή μέχρι 50 και μικροεπιχείρηση μέχρι 10 άτομα. Στη χώρα μας το 98,5% των εμπορικών επιχειρήσεων απασχολούν από 1 μέχρι 9 άτομα. Και είναι αυτές ακριβώς οι επιχειρήσεις που καθημερινά βάζουν λουκέτο, εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν "χάρη" στη "διεθνοποίηση" και την "απελευθέρωση" της αγοράς, που τόσο εγκωμιάστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο. Επίσης ο Αλ. Δρακάτος κατήγγειλε τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και υπογράμμισε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρέμποροι που αναγκάζονται να πέφτουν θύματα τοκογλύφων, προκειμένου να παρατείνουν τη ζωή των επιχειρήσεών τους.

Ο Ελληνας επίτροπος Χρ. Παπουτσής,προφανέστατα απευθυνόμενος στις "μικρομεσαίες" των 50 και 250 ατόμων τις κάλεσε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της "διεθνοποιημένης", "ενιαίας" αγοράς και της ΟΝΕ και να εκμεταλλευτούν τις "δυνατότητες" που προσφέρουν για να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση. Ο ίδιος έκανε λόγο για το περίφημο ηλεκτρονικό εμπόριο και την "κοινωνία της πληροφορίας και των τηλεπικοινωνιών". Οσο για τις μικρομεσαίες ελληνικών δεδομένων, τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους ή τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα μας, έγινε για άλλη μια φορά σαφές και από το βήμα αυτού του συνεδρίου ότι στην "ενιαία" αγορά, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στα "οράματα" της ΕΕ δεν έχουν καμία θέση.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης εξήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το καλοκαίρι θα ψηφιστεί από τη Βουλή τροπολογία με την οποία θα αυξάνεται η άυλη εμπορική αξία των επιχειρήσεων, ενώ εξετάζεται η επιβολή προστίμων στους τοπικούς παράγοντες που παραβαίνουν τη νομοθεσία για το υπαίθριο εμπόριο.

Ο Χρ. Παπουτσής ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις πληρωμών ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει σχέδιο οδηγίας με το οποίο θα καθορίζεται υποχρεωτικό ανώτατο όριο ημερών, μέσα στο οποίο τόσο το δημόσιο προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όσο και οι επιχειρήσεις μεταξύ τους θα πρέπει να εξοφλούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ο ίδιος επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της ΕΕ για τον αποκλεισμό των ΜΜΕ από τα χρηματοδοτικά προγράμματα λέγοντας ότι "είναι θέμα των εθνικών κυβερνήσεων, πώς διαθέτουν τα κονδύλια αυτά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ