Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο της αγωνίστριας Δέσποινας Φουκά - Ρεζέ "Οργισμένα Χρόνια", το οποίο είναι σύντομο οδοιπορικό της συγγραφέα, ξεκινώντας από την εποχή του Μεσοπολέμου και φτάνοντας στις μέρες μας.

Το βιβλίο είναι μια άγνωστη σελίδα από τον ηρωικό αγώνα του ελληνικού λαού, όπου στο πρώτο μέρος του περιληπτικά κι απλά περιγράφει τα στερημένα και ματωμένα χρόνια της εποχής, τονίζοντας στο γραφτό της περισσότερο το ρόλο του ασθενούς φύλου, αρχίζοντας την εξιστόρησή της από τη γενέτειρά της, το Γερδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδος.

Στη διάρκεια της κατοχής η συγγραφέας πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, όπως και χιλιάδες άλλοι. Γι' αυτή την πατριωτική της προσφορά, καταδιώκεται, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε πολύχρονη φυλάκιση από την πολιτεία. Γι' αυτά ακριβώς τα γεγονότα γίνεται λόγος στο δεύτερο μέρος του βιβλίου της, όπου περιγράφει τη συγκλονιστική εποχή της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Είναι αυθεντική η αφήγησή της, διότι τα προσωπικά της βιώματα και οι μαρτυρίες για το καινούριο Εικοσιένα, πέρασαν από τις πληγές της, τους πόνους και την ψυχή της, όπως επίσης και στους συναγωνιστές της που πρωτοστάτησαν στα γεγονότα του καιρού εκείνου, συνδυάστηκαν και διασταυρώθηκαν με την ιστορία του γένους.

ΒΕΛΛΑΣ Γ. Ι.

Δόκτωρ Ιστορικών Επιστημών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ