Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ
Να στηθεί ανδριάντας

"Στις 31 Μάη 1957, 40 χρόνια πριν, Αμερικανός υποσμηνίας, οδηγώντας στρατιωτικό όχημα αμερικανικής αποστολής, χτύπησε και σκότωσε σ' αυτόν εδώ τον τόπο, τον δοξασμένο αρχηγό του ΕΛΑΣ, τότε Γραμματέα της ΕΔΑ και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στρατηγό Στέφανο Σαράφη".

Μ' αυτά τα λόγια, άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου,στο Πολιτικό Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Ιούνη το πρωί, στην Παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, στον Αλιμο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος ΑΛΙΜΟΥ και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ,στη μνήμη του στρατηγού.

Συνεχίζοντας ο ομιλητής και απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος, "Γιατί έγινε αυτή η δολοφονία; γιατί έπρεπε να φύγει από την πολιτική δράση; Αναφέρθηκε στην τεράστια πολεμική πείρα του Στρατηγού που απέκτησε παίρνοντας μέρος στον Βαλκανικό πόλεμο, στον Α' Παγκόσμιο και στην εκστρατεία στη Μικρά Ασία. Στη σθεναρή αντίστασή του κατά της δικτατορίας Μεταξά, που τον εξόρισε στη Μήλο. Στο ότι ανέλαβε Στρατιωτικός Αρχηγός του Γεν. Στρατηγείου του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Αρη Βελουχιώτη, στη διάρκεια της φασιστικής κατοχής. Τέλος, για τη σθεναρή του στάση απέναντι στις φυλακίσεις και εξορίες ιδιαίτερα στο κολαστήριο της Μακρονήσου, που του επέβαλλε το μισαλλόδοξο καθεστώς της περιόδου του εμφυλίου και για τις θέσεις του ενάντια στις ξένες βάσεις και στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Αυτή ακριβώς τη σθεναρή στάση του δε συγχώρεσαν οι υπερατλαντικοί "φίλοι" και τον δολοφόνησαν".

Ο δήμαρχος Αλίμου Αργύρης Αργυρίου στο σύντομο μήνυμά του τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι το επόμενο Μνημόσυνο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εμπρός στον ανδριάντα του στρατηγού που θα στηθεί στο μέρος αυτό της παραλίας που τον δολοφόνησαν. Επίσης διαβιβάστηκε χαιρετισμός της γυναίκας του Σαράφη από το Λονδίνο.

Παρά τον καυτό ήλιο, πολλές εκατοντάδες αντιστασιακοί από Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, φίλοι της Αντίστασης, συγγενείς του στρατηγού, αντιπρόσωποι κομμάτων και της ΚΝΕ, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του και με πορεία κατόπιν έφθασαν στον τόπο της εκτέλεσης.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο από τη φιλαρμονική του Δήμου.

Ρεπορτάζ, φωτογραφία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ