Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Η αξία της μελέτης

Του Σπύρου ΧΑΛΒΑΤΖΗ

Τα τελευταία χρόνια και με την αύξηση της τηλεθέασης, σε συνδυασμό με τις ανορθολογικές αντιλήψεις, που αναπτύσσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι απολογητές της αστικής τάξης, διαμορφώνονται αντιεπιστημονικές και αποπροσανατολιστικές απόψεις σε ό,τι αφορά το διάβασμα και την αναγκαιότητα της μάθησης και γενικότερα της μελέτης. Απόψεις, που επιδρούν στις παρυφές, ακόμα και στις γραμμές μας.

Αντιλήψεις ότι "ο κόσμος δε διαβάζει, αλλά βλέπει μόνον τηλεόραση", "το άγχος της ζωής δεν αφήνει περιθώρια για μελέτη", "με κάτι ελαφρύ μόνον μπορεί ο εργαζόμενος να απασχοληθεί", είναι μια εικόνα, που οι κομμουνιστές, οργανωμένα, συνειδητά, πρέπει και να απορρίψουν και να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν.

Το διάβασμα και γενικότερα η μελέτη ήταν ανέκαθεν, και στα πιο δύσκολα χρόνια, προνομιακό πεδίο για τους κομμουνιστές, για τους αριστερούς. Βοηθούσε σημαντικά στην καθημερινή τους δράση και στη γενικότερη ωρίμανσή τους. Ηταν συνυφασμένα αυτά με την ίδια την ιδεολογία των κομμουνιστών, που ψάχνουν, αναζητούν, αλλά και αξιοποιούν τις γνώσεις, που βοηθούν και προωθούν την κοσμοθεωρία τους. Οχι μόνον η πολιτική μελέτη, αλλά και η λογοτεχνία, η ποίηση κλπ.

Για να μπορείς να ανταποκριθείς, να τεκμηριώσεις τη θέση σου με γνώση, σε στέρεη βάση, απαιτείται να ξέρεις την ιστορία, την εξέλιξη των πραγμάτων, να μπορείς να ερμηνεύσεις και να προδιαγράψεις.

Ηταν και παραμένει χαρακτηριστικό γνώρισμα, να μπαίνει το μέλος και ο φίλος του Κόμματος και της ΚΝΕ στο καφενείο του χωριού, στη δουλιά του, παντού και, με την είσοδό του, να του τίθεται το ερώτημα: Τι λέει το ΚΚΕ για το άλφα ή βήτα πρόβλημα; Οτιδήποτε άκουσε καθένας στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, έχει την απαίτηση, και είναι συχνά δικαιολογημένη, ο κομμουνιστής να μπορεί να δώσει την απάντηση, τη θέση του Κόμματος. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο λαός γνωρίζει και, με τον τρόπο του, "απαιτεί" να έχει τη γνώμη του Κόμματος επί παντός του επιστητού.

Συχνά τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, από την ίδια τη γνώση των πραγμάτων, αλλά και από μια ταξική διαίσθηση και πολιτική ωριμότητα, μπορούν σε γενικές γραμμές να δίνουν μια στοιχειώδη απάντηση. Αυτή, όμως, δεν επαρκεί. Οι ανάγκες για πληροφόρηση και πολιτική ενημέρωση είναι σήμερα τεράστιες. Η παραπληροφόρηση του αστικού Τύπου και των μηχανισμών του κράτους πολλαπλασιάστηκε. Η αποσιώπηση, αλλά και η συνειδητή διαστρέβλωση της πολιτικής και των θέσεων του ΚΚΕ έχουν αναχθεί σε επιστήμη, από τα στελέχη του δικομματισμού, αλλά και από συνοδοιπόρους τους. Για να μπορέσει ο κομμουνιστής να απαντήσει πειστικά στους εργαζόμενους, σε καθέναν που θέλει να γνωρίσει τις θέσεις του Κόμματος, πρέπει και ο ίδιος καθημερινά να ενημερώνεται.

Η βασική πηγή ενημέρωσης για την καθημερινή πολιτική πραγματικότητα, όχι μόνο για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, είναι ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Στις σελίδες του, ο εργαζόμενος, ό άνθρωπος που αναζητά την αλήθεια και τη γνώση θα γνωρίσει την πολιτική επικαιρότητα, την ουσία της πολιτικής που ασκείται από τα κόμματα του δικομματισμού, θα βρει τις βαθύτερες ιδεολογικές και ταξικές αιτίες των γεγονότων και εξελίξεων. Θα δει την αθέατη πλευρά των γεγονότων. Την αγωνιστική δράση της εργατικής τάξης και όλων όσοι παλεύουν, κόντρα στην ασκούμενη πολιτική. Θα διαπιστώσει ότι δεν είναι μόνος, αλλά ότι το δρόμο της αντίστασης και πάλης τον ακολουθούν χιλιάδες και χιλιάδες καθημερινοί μαχητές, με μικρές ή μεγαλύτερες αντιστάσεις σε πολλά, πάρα πολλά μέτωπα πάλης. Δεν είναι μόνον οι μεγάλοι μαζικοί αγώνες και κινητοποιήσεις που περνούν σε πρώτο πλάνο. Είναι και η καθημερινή αντίσταση απέναντι στη λογική του συμβιβασμού, της υποταγής, της ατομικότητας, που καλλιεργεί η αστική και μικροαστική αντίληψη από χίλια κανάλια. Εκεί ο αναγνώστης του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ θα διαπιστώσει ότι το πνεύμα αντίθεσης και αντίστασης απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική είναι μεγαλύτερο από την εικόνα που είχε διαμορφώσει στο μυαλό του. Οτι η συλλογική δράση διευρύνεται.

Και, φυσικά, δεν είναι μόνον αυτά. Μέσα από την εφημερίδα του Κόμματος, θα γνωρίσει πληρέστερα τις θέσεις και προτάσεις του και όχι μια καρικατούρα που συχνά κατασκευάζει γι' αυτές ο αστικός Τύπος. Θα πάρει από "πρώτο χέρι" αυτό που πραγματικά λέει το Κόμμα. Η προλεταριακή εφημερίδα παίζει και το ρόλο του οργανωτή της δράσης των εργαζομένων. Να μην το ξεχνάμε.

Ο ιδεολογικός εξοπλισμός του αναγνώστη, από τις στήλες της εφημερίδας, είναι και μπορεί να γίνεται πιο αποτελεσματικός καθημερινά. Η ιδεολογική επίθεση της αστικής αντίληψης και πολιτικής περνά σήμερα από χιλιάδες κανάλια και προωθείται με άπειρους τρόπους. Χαρακτηριστικά, κυκλοφορούν περίπου πεντακόσια (ναι, 500!) περιοδικά ποικίλης ύλης. Πρόκειται για 500 διαφορετικές παραλλαγές της αστικής αντίληψης και πολιτικής.

Το βασικό ερώτημα που θέτει κάθε αγωνιστής είναι ή πρέπει να είναι:

- Τι θα γίνει με αυτήν την ιδεολογικοπολιτική επίθεση των αστικών δυνάμεων, που αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία με τον πολύμορφο "πλουραλισμό" τους;

- Πώς η αγωνιστική αντίληψη που εκφράζει σήμερα το ΚΚΕ θα προωθηθεί;

- Πώς η αύξηση της κυκλοφορίας του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ θα γίνει πρωταρχικό μέλημα για κάθε κομμουνιστή;

- Πώς η φωνή της αλήθειας, της αντίστασης, της αντεπίθεσης θα φτάσει παντού;

- Τα ερωτήματα δεν έχουν ρητορικό χαρακτήρα. Απαιτούν απάντηση πριν απ' όλα και κυρίως από τα μέλη και τους δραστήριους οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Και η μοναδική απάντηση είναι η δράση για την αύξηση της κυκλοφορίας του. Η πολιτική πρακτική δραστηριότητα, που θα κερδίζει καινούριους αναγνώστες, που θα γίνονται νέοι μαχητέ,ς στην πάλη ενάντια στην πολιτική που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πολυεθνικές και προωθούν οι εγχώριες αστικές δυνάμεις και οι συνοδοιπόροι τους.

Και πρέπει να το επαναλάβουμε ότι ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ είναι δεσμευμένος στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού και ενάντια στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Με ευχολόγια, δεν αντιμετωπίζεται η ιδεολογική και πολιτική επίθεση, ο αποπροσανατολισμός και η αστική υποκρισία. Μόνο με μελέτη, με γνώση και με τη διάδοση των θέσεων του ΚΚΕ.

Αξίζει κάθε θυσία μια τέτοια προσπάθεια απ' όλους μας.

Το διάβασμα και, γενικότερα, η μελέτη ήταν ανέκαθεν, και στα πιο δύσκολα χρόνια, προνομιακό πεδίο για τους κομμουνιστές, για τους αριστερούς. Βοηθούσε σημαντικά στην καθημερινή τους δράση και στη γενικότερη ωρίμανσή τους. Ηταν συνυφασμένα αυτά με την ίδια την ιδεολογία των κομμουνιστών, που ψάχνουν, αναζητούν, αλλά και αξιοποιούν τις γνώσεις, που βοηθούν και προωθούν την κοσμοθεωρία τους. Οχι μόνον η πολιτική μελέτη, αλλά και η λογοτεχνία, η ποίηση κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ