Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Πώς γίνεται η αναθεώρηση

Τα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπονται στο άρθρο 110 του. Σε αυτό προβλέπεται ότι σε αναθεώρηση υπόκεινται όλες οι διατάξεις εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και μια σειρά άρθρα που αφορούν τη διάκριση των εξουσιών, τη θρησκευτική ελευθερία, την απαγόρευση χρήσης τίτλων ευγενίας κ.ά.

Η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Βουλής, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία 180 βουλευτών σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.

Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Βουλή η επόμενη Βουλή κατά την πρώτη σύνοδό της αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτές) σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Ομως εάν η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ψηφιστεί από 151 βουλευτές, η επόμενη Βουλή κατά την πρώτη της σύνοδο μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την ολοκλήρωση της προηγούμενης.

Να σημειωθεί ότι η αναθεωρητική Βουλή δε δεσμεύεται για την κατεύθυνση των αλλαγών που θα γίνουν στα άρθρα του Συντάγματος παρά μόνο για το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν. Ετσι, για παράδειγμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει ότι ένα άρθρο θα αναθεωρηθεί σε μια κατεύθυνση και η αναθεωρητική Βουλή να το αναθεωρήσει στην αντίθετη ακριβώς. Δηλαδή, το περιεχόμενο της αναθεώρησης είναι θέμα του συσχετισμού δύναμης που θα προκύψει στην αναθεωρητική Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αναθεώρηση έγινε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το μόνο που έκανε ήταν να περιορίσει ορισμένες υπερεξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και να τις μεταφέρει ουσιαστικά στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Στη διαδικασία αναθεώρησης, που είχε ξεκινήσει και στην προηγούμενη Βουλή όπου στην αρμόδια επιτροπή που είχε λειτουργήσει διαπιστώθηκε - κατά την ομολογία στελεχών και των δύο κομμάτων - η ύπαρξη ευρύτατης συναίνεσης ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν προχώρησε. Λόγω των πρόωρων εκλογών δεν έγινε κατορθωτό να γίνουν στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο απαραίτητες ψηφοφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ