Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΣΟΚ
(310) Προσαρμογή στo Μάαστριχτ

Το σύνολο των προτάσεών του ΠΑΣΟΚ προσαρμόζει το Σύνταγμα στην συμμετοχήτης χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην πρόταση που έδωσε στη δημοσιότητα, παρατίθενται τίτλοι των άρθρων για αναθεώρηση. Ομως, στην εισηγητική έκθεση φροντίζει να δηλώσει ότι "η συμμετοχή στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης επιβάλλει να διαμορφωθεί με προνοητικότητα και σαφήνεια μία συνταγματική υποδομή που θα διασφαλίζει την ακώλυτη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική".

Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρόλο που δεν προσδιορίζει τον αριθμό των βουλευτών που θα απαιτούνται για την εκλογή του (σήμερα χρειάζονται 180), εντούτοις υπονοεί ότι θα κατέβει το όριο αφού "εκλογικεύεται η διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί η μεσολάβηση του εκλογικού σώματος με τη διάλυση της Βουλής, δε δικαιολογείται ενόψει της νομικοπολιτικής θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Σοβαρά ερωτηματικά ως προς το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, προκαλεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το δικαίωμα ψήφου με επιστολή ενώ ανοίγει και τον δρόμο στην παρέμβαση της κυβέρνησης στα συνολικά οικονομικά των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, αρνείται τα δημοψηφίσματα μετά από λαϊκή πρωτοβουλία και δεν προχωράει στη θεσμοθέτηση του τρίτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέτει περιορισμούς στο δικαίωμα του "συνεταιρίζεσθαι" των δημοσίων υπαλλήλων καθώς αναφέρει ότι σε "εξαιρετικές περιπτώσεις" θα ισχύουν οι περιορισμοί αυτού του δικαιώματος ενώ προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) που είναι ένα όργανο ταξικής συναίνεσης.

Προτείνονται διατάξεις για "την εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης", την αποδέσμευση του όρκου από τον θρησκευτικό του χαρακτήρα, τη σύσταση "Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής" και ρυθμίζεται το ζήτημα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

Επίσης προκειμένου "να μην υπάρχουν συνταγματικοί φραγμοί στη διαδικασία της νομισματικής ένωσης στο πλαίσιο της ΕΕ", τροποποιείται το άρθρο 80 του Συντάγματος που προέβλεπε τα σχετικά με την έκδοση νομίσματος της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ