Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Ο Ηλίας Αγγελακόπουλος από τη Νυρεμβέργη Γερμανίας πρόσφερε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" στη μνήμη του αδελφού του ΦΩΤΗ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (φωτογραφία) από την Παναγιά Δομοκού, μαχητή του ΔΣΕ, που συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατό του, καθώς και στη μνήμη του άλλου αδελφού του ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,επίσης μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1949.

λ9

Η ΑΓΑΘΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ,που πέθανε στις 14 Απρίλη 1997 σε ηλικία 44 χρόνων, γεννήθηκε στην Τασκένδη, από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Τελείωσε τη Σχολή Νοσηλευτριών και δούλεψε 12 χρόνια σε νοσοκομείο της Τασκένδης. Το 1982 επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε, με το σύζυγό της, στη Λάρισα. Δούλεψε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Πέθανε στο άνθος της ηλικίας της, μετά από πολύχρονη ανίατη αρρώστια του αίματος.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 15.000 δρχ. στο "Ενημερωτικό Δελτίο" των Πολ. Προσφύγων

Ο σύζυγός της Γιάννης Καρανίκας

Τα πεθερικά της Δημήτρης και Ευαγγελία

λ9

Στη μνήμη του πρόωρα αδικοχαμένου φίλου και συναγωνιστή εκείνα τα μαύρα χρόνια της προχουντικής περιόδου στην Πλάκα, ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΛΤΑ,προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη", ο οποίος ήταν αχώριστος σύντροφός του, 35.000 δρχ.

Αιώνια η μνήμη του. Θα τον θυμούμαστε για πάντα.

Χρήστος και Γιάννης Αποστολίδης, Χρήστος Αναγνωστόπουλος, Φωτεινή Γκογκόλη, Σπύρος Κόγκας, Ιωαννίδου, Απόστολος Κοκολιάς, Γιάννης Λαγουδάκης, Αλέκος Σπυράτος, Λέανδρος Στεφάνου, Γιώργος και Δημήτρης Τσαγκής.

λ9

Με βαθιά συγκίνηση η οικογένειά του, συγγενείς και συγχωριανοί του συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία τον αγωνιστή - κομμουνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΒΛΑΧΟ (Βλαχόπουλο), στις 28 Μάη 1997, που πέθανε στις 27 Μάη σε ηλικία 85 χρόνων στο χωριό Αλιάκμων Κοζάνης. Μέλος του ΚΚΕ από το 1941 έως το θάνατό του, πήρε δραστήριο μέρος στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και πολέμησε από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Μετά τη Βάρκιζα διώχτηκε, πιάστηκε και βασανίστηκε, αλλά στάθηκε πιστός στις επάλξεις του αγώνα. Μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1983.

Ηταν υπόδειγμα οικογενειάρχη. Οσοι τον γνώρισαν θα θυμούνται για πάντα την αξέχαστη μορφή του παππού - Αντώνη.

Αιώνια η μνήμη του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Τα παιδιά του, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του

* * *

Στις 3 Μάη 1997 έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΑΓΚΟΣ,μέλος του ΚΚΕ, από το χωριό Ανω Καλεντίνη Αρτας. Αγωνίστηκε για τα ιδανικά του Κόμματός του και στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών εξορίστηκε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

λ9

Κηδεύτηκε την 1η Μάη 1997 ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΚΗΡΑΣ,καπνεργάτης - οικοδόμος. Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή από τις γραμμές του σωματειακού χώρου του και το ΚΚΕ, για το δίκαιο του εργάτη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στη ΝΕ Καβάλας 40.000 δρχ.

Η γυναίκα του Ελλη Κίκηρα

Η κόρη του Βαγγελιώ

* Επίσης στη μνήμη του Γ. Κίκηρα,ο ανιψιός του Αντώνης Κίκηρας πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΤΕΛΗ και ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΚΑΨΑΛΗ,η Αλίκη Καψάλη πρόσφερε, μέσω της ΚΟΒ "Τρεις Γέφυρες", 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

λ9

Στη μνήμη των αγωνιστών: ΓΙΩΡΓΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,από την Αγριλιά Μεσσηνίας, ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗ,από το Κουτσουμάδι Πυλίας, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,από το Αχλαδοχώρι, ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΗ από τη Λογγά, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών από το Κακόρεμα Πυλίας: ΣΩΤΗΡΗ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ,ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ,ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ,ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ και ΑΝΤΩΝΗ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ,ο Τάσος Ζαννής, από την Καλαμάτα, προσφέρει, μέσω ΚΟ Μεσσηνίας, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο Γιώργης Γιαννακόπουλος (φωτογραφία) ήταν νομαρχιακός υπάλληλος. Στην κατοχή Γραμματέας του ΕΑΜ Τριφυλίας και Ολυμπίας. Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και κλείστηκε στις φυλακές της Κυπαρισσίας. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, τον έστειλαν στη Νομαρχία Κέρκυρας. Ειδοποιήθηκε ότι θα δολοφονηθεί και έφυγε για την Αθήνα. Το ΚΚΕ τον έστειλε στον Ταϋγετο πολιτικό καθοδηγητή. Κατέβηκε στην Καλαμάτα και πιάστηκε στις 17 Γενάρη 1948. Βασανίστηκε απάνθρωπα.

Στις 30 Μάη 1948 εκτελέστηκε στην Τρίπολη, μαζί με μια γυναίκα και έναν νεολαίο.

λ9

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ,στελέχους του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος, που πέθανε στις 8 Δεκέμβρη 1988, η συντρόφισσά του Λίτσα Γενναίου -Καραγιωργοπούλου πρόσφερε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

λ9

Στη μνήμη της αξέχαστης και αγαπημένης μας αγωνίστριας ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΛΩΝΑ προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ

Οικογένεια Δήμητρας Βυθούλκα - Χαϊδάρι

* * *

Η Αννα και ο Παναγιώτης Κολοκάθης,που ζουν στην Αυστραλία, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Μεσσηνίας, 5.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΚΑΚΟΥ,ο αδελφός του Γεώργιος Μπεκάκος, από το Μαντούδι Εύβοιας, πρόσφερε 30.000 δρχ. στη ΝΕ Εύβοιας.

* * *

Ο Δημήτριος Δανιηλίδης από το χωριό Μάνη Εβρου πρόσφερε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟ Νέας Ιωνίας, στη μνήμη των 83 συγχωριανών του νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

λ18

Ο Νικήτας Μανιάς αντιστασιακός πρόσφερε 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, στη μνήμη του αδελφού του ΓΙΑΝΝΗ (Βάνια) ΜΑΝΙΑ,σμηνάρχου ε. α. της Πολεμικής Αεροπορίας, που πήρε μέρος στο αντιστασιακό κίνημα της Μέσης Ανατολής και στον Εμφύλιο εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Και της γυναίκας του ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΑΝΙΑ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Βύρωνα, η οποία πέθανε στις 15 Μάρτη 1997.

Και οι δύο αγωνίστηκαν σε όλη τους τη ζωή για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 27 Οκτώβρη 1994, η σύζυγός του Μαριάνθη και ο γιος του Ηλίας πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δροσούπολης - Λίμνης Ανω Λιοσίων 40.000 δρχ.

λ9

Στις 4 Ιούνη 1997 έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΛΚΟΣ.Για περισσότερα από 50 χρόνια έδωσε όλες του τις δυνάμεις, παλεύοντας από τις γραμμές του ΚΚΕ, στον αγώνα για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ο εξάδελφός του Ν. Ρούσσος

λ9

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ γεννήθηκε στο Βόλο το 1925. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ το 1943 και το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ Ιστιαίας Εύβοιας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους κατακτητές. Την άνοιξη του 1944 τραυματίζεται στη μάχη που έγινε για την κατάληψη του γερμανικού Λιμεναρχείου στους Ωραιούς Εύβοιας. Με κομμένα τα δάχτυλα του αριστερού του χεριού συνεχίζει τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για την πατριωτική δράση του συλλαμβάνεται το 1946. Κλείνεται στις φυλακές Αλεξάνδρας του Βόλου. Υπόδικος μετάγεται στα κρατητήρια του Α Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, από όπου κατορθώνει να αποδράσει. Αντάρτης του ΔΣΕ για τρία χρόνια, παίρνει μέρος στον σκληρό εμφύλιο πόλεμο. Συλλαμβάνεται στα βουνά της Λαμίας και μεταφέρεται στη Λάρισα. Δικάζεται από το Εκτακτο Στρατοδικείο δυο φορές σε θάνατο. Γλιτώνει το εκτελεστικό απόσπασμα με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, εξορίζεται στα Γιούρα και αργότερα στο Μακρονήσι.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1956. Από τότε παραμένει πιστός στο ΚΚΕ και συμμετέχει σε όλους τους αγώνες του. Το 1982 με την ανασυγκρότηση της αντάρτικης χορωδίας του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πηλίου, γίνεται βασικό μέλος της ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Μαγνησίας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο συναγωνιστής και φίλος του Βύρων Χαρίσης

* * *

Πέρασαν 40 μέρες από το χαμό της αγαπημένης μας ΑΘΗΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ,γιατρού και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στην ΚΟΒ Νέας Σμύρνης 50.000 δρχ.

Η οικογένεια Κυριακίδου

λ9

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΩΤΙΑΔΗΣ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε το 1915. ΕΑΜίτης από το 1943, το 1944 κατατάχτηκε στο 50ό Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στα Πιέρια. Το Μάρτη του 1944 ταγματασφαλίτες έκαψαν το σπίτι του στη Βεργίνα. Πιάστηκε το Μάρτη του 1947, κρατήθηκε 4 μήνες στα κρατητήρια της Βέροιας και σε συνέχεια στάλθηκε εξορία για 4 χρόνια στην Ικαρία.

Τιμήθηκε για την ανδρεία, το ήθος, την τόλμη και την εντιμότητά του. Εμεινε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης ως το τέλος της ζωής του. Στη μνήμη του προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Η σύζυγός του Αννα Κωτιάδου

λ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΤΖΟΛΑΣ γεννήθηκε στη Στενήμαχο Βουλγαρίας το 1924. Πρόσφυγας ήρθε στην Ελλάδα και ζούσε στο συνοικισμό "Προμηθέας" της Βέροιας. Αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας και πρωτοστατούσε στους αγώνες του ΚΚΕ. Στάθηκε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο η σύζυγός του Ιφιγένεια Μπουτζόλα προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

Για τους αγώνες του λαού και στη μνήμη της μητέρας μας ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΚΤΟΝΙΔΟΥ,που πέθανε πριν από 40 μέρες και του πατέρα μας, που σκοτώθηκε το 1944 στη Σάντα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Κιλκίς, 50.000 δρχ.

Γιώργος και Βούλα Τεκτονίδου

* * *

Στη ΝΕ Κιλκίς πρόσφεραν:

* Η Ξανθούλα Πουρτουτζίδου 15.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών και αδελφών της.

* Η Ευδοξία Στεφανίδου 5.000 δρχ. στη μνήμη των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ,από τη Γοργόπη Κιλκίς.

* Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ τα παιδιά του 10.000 δρχ.

* Στη μνήμη των ΘΕΟΦΙΛΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΛΑΖΑΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ από το Δροσάτο Κιλκίς, που δώσανε τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, τα αδέρφια τους Θεοχάρης και Χαράλαμπος Ιωαννίδης 10.000 δρχ. λ18

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΚΗ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του πατέρα του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΚΗ, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 94 χρόνων, αγωνιστή από το 1936, ο οποίος για τις προοδευτικές ιδέες του και τη δράση του πέρασε από φυλακές και εξορίες, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Παναγιώτα Μαυρογιάννη

λ9

Πριν από 40 μέρες, στις 7 Μάη 1997, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η γυναίκα του ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΝΤΑΓΚΑ,οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, που πίστευε στα ιδανικά του και 5.000 δρχ. στον καθημερινό μας σύντροφο, το "Ριζοσπάστη".

Παναγιώτης Ντάγκας

* Επίσης στη μνήμη της Γιαννούλας Ντάγκα και αντί για λουλούδια στον τάφο της, ο Κώστας Χαψιάς πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μπραχαμίου, 5.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ