Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ διάσκεψη στο Aμστερνταμ ήταν το "θέμα" της βδομάδας που πέρασε. Ομως το Αμστερνταμ δε φιλοξένησε μόνο τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Οι εργαζόμενοι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απάντησαν με το δικό τους αγωνιστικό δρόμο στην αντιδραστική αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Και οι κομμουνιστές έβαλαν για μια ακόμη φορά τη σφραγίδα τους στη μεγάλη πορεία. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση; Ποια θα 'ναι η συνέχεια; Ο "Ρ" συζήτησε με τον Δ. Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Μπ. Αγγουράκη μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, που συμμετείχαν, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, στις εκδηλώσεις του Αμστερνταμ ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση (σελίδες 6 - 7)

ΑΛΛΑ ΚΑΙ η εισοδηματική πολιτική για το 1998 - 1999, σύμφωνα με την έκθεση, που κατάρτισε κατά παραγγελία του κ. Σημίτη ο καθηγητής Ι. Σπράος, ξεπερνώντας ακόμα και αυτές τις θέσεις του ΣΕΒ (!) μας προετοιμάζει για ακόμα "χειρότερες μέρες". Και αυτό γιατί ενώ το εργατικό κόστος επηρεάζει τον πληθωρισμό μόλις κατά 25% και τα κέρδη των επιχειρήσεων πολύ περισσότερο - επιβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε "πληθωρισμό" κερδών (την τελευταία πενταετία αυξήθηκαν πάνω από 2.000% και του βασικού μεροκάματου κάτω από 60%) - η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση του πληθωρισμού με τη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας (σελίδα 12)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ λογική βαδίζοντας η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠ, ενός σημαντικού τομέα της ενεργειακής βάσης της χώρας, που αποτελεί το υπό δημόσια ιδιοκτησία "πετρελαϊκό κύκλωμα". Η αρχή ετοιμάζεται να γίνει με την είσοδο στο Χρηματιστήριο ποσοστού 10% ή και μεγαλύτερο των μετοχών του ομίλου ΔΕΠ, που περιλαμβάνει τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου, το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΚΟ, την έρευνα κοιτασμάτων αργού πετρελαίου, το φυσικό αέριο... (σελίδες 14 - 15)

Ο "Ρ" αρχίζει σήμερα τη δημοσίευση μιας σειράς αφιερωμάτων στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, όπως καταγράφηκαν στη διάρκεια του οδοιπορικού μας εκεί, που κατέληξε σε μια πλημμύρα συναισθημάτων. Οργή και αγανάκτηση για την επιδεικτική αδιαφορία της πολιτείας, για τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα των κατοίκων, που δε ζητούν πολλά, αλλά μονάχα το αυτονόητο, να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στον τόπο τους. Στο σημερινό φύλλο παρουσιάζουμε αντιπροσωπευτικά ρεπορτάζ από τους νομούς που επισκεφθήκαμε (σελίδες 24 - 25)

ΜΕ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ μέτρων προσωρινής αποτελεσματικότητας, που στην ουσία αφήνουν στο απυρόβλητο τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων και των πολυεθνικών μεγαθηρίων στο χώρο της παραγωγής και διακίνησης φαρμάκου, και βάζοντας στο στόχαστρο τα μικρά φαρμακεία και τις - συνεταιριστικές κυρίως - φαρμακαποθήκες επιχειρεί η κυβέρνηση να "αντιμετωπίσει" το πρόβλημα εκρηκτικής αυξητικής πορείας της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο, όπως λέει, να μειώσει κατά 100 δισ. δρχ. τη δαπάνη... (σελίδα 15)

ΣΕ ΜΙΑ ενδιαφέρουσα συζήτηση ο Παναγιώτης Γιαννάκης, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, τονίζει: Δεν υπάρχουν μεγάλα ονόματα, αλλά ούτε κι αχτύπητες ομάδες. Εκείνο που προέχει είναι να γίνουμε ομάδα. Δεν υπάρχει ομάδα που να πας και να την κερδίσεις εύκολα. Τη συγκεκριμένη βραδιά θα πρέπει να είσαι πανέτοιμος. Από τη στιγμή που ο αντίπαλος μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι, δεν είναι αδύναμος" τονίζει (σελίδες 30 - 31)

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ της Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται έντονα για την καταστροφή του πολεοδομικού ιστού της Ανω Πόλης, όπως αυτός διαμορφώθηκε μέσα από διάφορες ιστορικές φάσεις ανάπτυξης, με τελευταία την προσφυγική. Τα ταπεινά και λιτά κτίσματα αυτής της περιόδου αποτελούν την ύστερη εκδήλωση της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, λένε οι ειδικοί επιστήμονες (σελίδα 20)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ