Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΕΠ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ:
"Η βάση και το εποικοδόμημα του σύγχρονου καπιταλισμού"

Τις μέρες αυτές, το τρίτο τεύχος της ΚΟΜΕΠ του '97 κυκλοφορεί, ενώ είναι ακόμα ζωντανός ο απόηχος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της ΕΕ στο Αμστερνταμ. Οι ρυθμίσεις της, κυρίως το "Σύμφωνο Σταθερότητας", έδειξαν την εμμονή στις στρατηγικές επιλογές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενώ τα διάφορα "πρωτόκολλα" αποτέλεσαν τους συμβιβασμούς ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη - μέλη. Παρ' όλα αυτά, η Διακυβερνητική Διάσκεψη δεν μπόρεσε να κρύψει, πολύ περισσότερο να εξαλείψει, τις εσωκαπιταλιστικές αντιθέσεις της ΕΕ. Το γεγονός αυτό έκανε πολλούς αστούς αναλυτές να αμφιβάλλουν για τη βιωσιμότητά των αποφάσεών της. Οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις καλλιεργήθηκαν σκόπιμα, σε σχέση με την πιθανότητα ύπαρξης ενός "αριστερού" Μάαστριχτ, μετά μάλιστα και την άνοδο στην εξουσία σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως προσφυώς σχολίασε ο "Ριζοσπάστης" (...), "πνίγηκαν στα κανάλια του Αμστερνταμ".

Καταδείχτηκε, μέσα από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, για άλλη μια φορά, ο σαφής πλέον ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας και των οποιωνδήποτε "κεντροαριστερών" σχημάτων, ως κυματοθραύστη των ογκούμενων ανά την Ευρώπη λαϊκών αντιδράσεων. Βέβαια, η εργατική τάξη της Ευρώπης δεν εννοεί να ησυχάσει: Στ' αυτιά μας είναι ακόμα οι φωνές των εργαζομένων από όλη την Ευρώπη που διαδήλωσαν στο Αμστερνταμ. Χαρακτηριστικός είναι για τις προθέσεις της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν αυτές οι διαδηλώσεις από την ολλανδική αστυνομία: Μια αντιμετώπιση - προάγγελος των όσων συνεπάγεται η εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, που πρόσφατα ψηφίστηκε και στη χώρα μας, με την καταστρατήγηση μάλιστα βασικών αρχών του καταστατικού χάρτη της χώρας.

Στη χώρα μας ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα και ο "κοινωνικός διάλογος" - φενάκη, που μόνο στόχο έχει την εξασφάλιση της συναίνεσης των συνδικαλιστικών ηγεσιών στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα συλλαλητήρια των τελευταίων βδομάδων σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις φανερώνουν βέβαια ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να ενσωματωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτή τη λογική και ότι την αντιπαλεύουν με όλο και μεγαλύτερη σταθερότητα και μαζικότητα.

Ακριβώς επειδή το κίνημα της εργατικής τάξης, με όλα τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ολοένα και συσσωρεύονται, το 3ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ για το 1997 δημοσιεύει ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο: Την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για την Εργατική Τάξη και το Συνδικαλιστικό της Κίνημα, που συγκλήθηκε το Μάη του 1997. Στην απόφαση, παρουσιάζονται ολοκληρωμένα οι θέσεις και η τακτική των κομμουνιστών για την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, το βάθεμα και τη διεύρυνση των ταξικών στόχων του, καθώς και για την πιο ολοκληρωμένη ιδεολογικοπολιτική δράση του ίδιου του Κόμματος σε αυτό.

Η κεντρική θεματική ενότητα του τεύχους είναι αφιερωμένη σε ζητήματα σχετικά με τη βάση και το εποικοδόμημα του σύγχρονου καπιταλισμού. Το άρθρο "Το χρήμα "ώρα" - παλιά θεωρία σε νέα έκδοση" αποτελεί μια ανάλυση του πώς θεωρητικοί και απολογητές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής προσπαθούν, με τεχνικούς όρους, να "καταργήσουν" κατηγορίες όπως είναι η υπεραξία και η εκμετάλλευση που το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα συνεπάγεται.

Στην ένταση της γυναικείας ανισοτιμίας, μέσα στις συνθήκες απόλυτης προσαρμογής στις επιταγές του Μάαστριχτ, αναφέρεται το άρθρο "Η πολιτική αναπροσαρμογή και η ένταση της ανισοτιμίας". Το άρθρο "ΜΜ ενημέρωσης ή ΜΜ προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού" ασχολείται με το, ιδιάζουσας σημασίας, τμήμα του εποικοδομήματος που είναι τα ΜΜΕ και που λειτουργούν σε μια κατεύθυνση διαμόρφωσης ψευδούς συνείδησης στους εργαζόμενους.

Τέλος, το άρθρο "Για την πορεία παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη Ρωσία" επιχειρεί μια διερεύνηση στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η τάξη του κεφαλαίου στη Ρωσία, η σχέση της με το διεθνές κεφάλαιο που εισβάλλει στη μεγάλη αυτή χώρα, αλλά και η εξαγωγή κεφαλαίων από τη Ρωσία. Αυτή η καπιταλιστικοποίηση κατεδαφίζει όλες τις κατακτήσεις του προηγούμενου σοσιαλιστικού συστήματος και βυθίζει όλο το λαό της σε πρωτοφανή εξαθλίωση. Με αφορμή την περιήγηση που οργάνωσε τον περασμένο Μάη το ΚΜΕ στο Γράμμο, το 3ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ συνεχίζει τα αφιερώματα στα 50 χρόνια από την ίδρυση και τη δράση του ΔΣΕ. Στο παρόν τεύχος δημοσιεύεται η ομιλία του Νίκου Κυρίτση στην τοποθεσία "Πύργος της Κοτύλης" (πρόκειται για τον τόπο της ηρωικής θυσίας τριών αξιωματικών του ΔΣΕ), με τίτλο "Η μεγάλη μάχη στη Βόρεια Πίνδο". Στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος, δημοσιεύεται και το άρθρο της Χριστίνας Σκαλούμπακα "Για την ανάπτυξη των θεσμών λαϊκής εξουσίας την περίοδο δράσης του ΔΣΕ".

Οι ιστορικές σελίδες της ΚΟΜΕΠ δε σταματούν εδώ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, δημοσιεύεται το άρθρο του Τηλέμαχου Λουγγή "Ο ρόλος της ΕΣΣΔ στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο".

Αναφερθήκαμε στην αρχή του σημειώματός μας στις εξελίξεις στη Δυτική Ευρώπη. Ομως και η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού: Οι λαοί της υποφέρουν από αντιδραστικά θεοκρατικά καθεστώτα, από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, από την όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Παλιές και νέες παρεμβάσεις και επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα, η ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων" οξύνουν τα προβλήματα των λαών της περιοχής, αλλά και βαθαίνουν αντικειμενικά την ενότητα των συμφερόντων απέναντι στον κοινό ταξικό εχθρό. Τέλος, κάνουν επιτακτική και αναγκαία την κοινή δράση των κομμουνιστικών κομμάτων. Το ΚΚΕ, πιστό στα ιδανικά και στις αξίες του προλεταριακού διεθνισμού, συνεπές στους αντιιμπεριαλιστικούς στόχους του, διοργάνωσε, τον περασμένο Μάρτη, Συνδιάσκεψη των εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων της Νοτιανατολικής Μεσογείου, του Περσικού και της Ερυθράς Θάλασσας. Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα Αιγύπτου, Ιορδανίας, Ισραήλ, Παλαιστίνης, Συρίας, το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν, το ΑΚΕΛ Κύπρου.

Στην ΚΟΜΕΠ δημοσιεύεται η εναρκτήρια ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Συνδιάσκεψη, καθώς και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν. Τέλος, όπως σε κάθε τεύχος, έτσι και αυτή τη φορά, η ΚΟΜΕΠ δημοσιεύει όλα τα τρέχοντα κομματικά ντοκουμέντα.

Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα περιεχόμενα του τεύχους (2017-01-22 00:00:00.0)
Για το λεγόμενο «Σχέδιο Β'» και τις «αντικαπιταλιστικές» μεταμφιέσεις του... (2014-03-23 00:00:00.0)
Αφιέρωμα με τίτλο «ΚΚΕ και νεολαία» (2008-09-07 00:00:00.0)
Κυκλοφορεί το 3ο τεύχος, Μάης - Ιούνης 2008 (2008-05-18 00:00:00.0)
Για τη συμβολή της νεολαίας στο εργατικό κίνημα (2000-02-27 00:00:00.0)
Αρχίζει ο διάλογος (1995-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ