Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο κέντρο της ιδεολογικής διαπάλης βρίσκονται τα θέματα που αφορούν το νομικοπολιτικό εποικοδόμημα στη χώρα μας (πολιτικό σύστημα). Ζητήματα όπως ο χαρακτήρας της κοινωνίας, του κράτους και των θεσμών και η "ανάγκη εκσυγχρονισμού" τους, γίνονται αιχμή στην ιδεολογική επίθεση που εξαπέλυσε η κυρίαρχη τάξη της χώρας μας για να πείσει τους εργαζόμενους ότι οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί είναι μονόδρομος και προς το συμφέρον όλων. Πρόκειται βεβαίως για αναγκαίες για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και τη μακροημέρευση του καπιταλιστικού συστήματος προσαρμογές. Οι κομμουνιστές υπερασπίζουν όσα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, αλλά γνωρίζουν ότι μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα η αμφισβήτηση κάθε κατάκτησης αργά ή γρήγορα είναι αναπόφευκτη. Γνωρίζουν επίσης ότι αυτές οι κατακτήσεις υπήρξαν αντανάκλαση του επαναστατικού αγώνα, όπως εκφραζόταν σε κάθε χώρα και διεθνώς με την ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος. Η ολιγαρχία εξαναγκάστηκε σε ελιγμούς και υποχωρήσεις. Ρόλο έπαιξε και η σχετικά ευνοϊκή μεταπολεμική οικονομική κατάσταση των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών.

Οι κομμουνιστές επιδιώκουν τη συγκέντρωση δυνάμεων με τη μορφή του Μετώπου για σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό. Από αυτή τη θέση εναντιώνονται στις αλλαγές που προωθεί η κυρίαρχη τάξη και οργανώνουν την πάλη για την απόκρουσή τους. Οχι για να "μείνουμε στα παλιά", αλλά για να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι δεν μπορούν να λύσουν τα ζωτικά προβλήματά τους στα πλαίσια του καπιταλισμού. Την αναγκαιότητα και δυνατότητα μιας διαφορετικής, ανώτερης οργάνωσης της κοινωνίας, της σοσιαλιστικής, όπου εκεί θα αντιστοιχηθεί η ζωή τους με τις δυνατότητες που παρέχουν τα επιτεύγματα της εποχής μας. Την αναγκαιότητα και δυνατότητα της δημιουργίας του δικού τους κράτους, μιας ανώτερης δημοκρατίας, εντελώς νέων θεσμών σε μορφή και περιεχόμενο, του σοσιαλιστικού κράτους, της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Ο εξοπλισμός των κομμουνιστών με τις βασικές μαρξιστικές - λενινιστικές θέσεις για ορισμένα ζητήματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα (νομικοπολιτικό εποικοδόμημα) και τα πορίσματα των επεξεργασιών μας για το χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί το κεφάλαιο σε αυτό το πεδίο υπό το γενικό όρο "εκσυγχρονισμός", είναι απαραίτητο όπλο για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που θέτει ο ιδεολογικός και πολιτικός αγώνας για τη συγκρότηση του Μετώπου και για να κατευθυνθεί και διαδραματίσει το ρόλο που εμείς επιδιώκουμε. Αυτός είναι ο στόχος της 3ης διάλεξης στη "Σειρά διαλέξεων σε επίκαιρα ιδεολογικά και πολιτικά θέματα" της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ