Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
CIA κατά ΤΣΕ

Αξιωματούχοι και πράκτορες της CIA πηγαίνουν στο Καμίρι

3ο ΜΕΡΟΣ

Στην πόλη Καμίρι, αξιωματούχοι της CIA ανέκριναν τους ταγματάρχες Ερνάν Πλάτα Ρίος και Ρουμπέν Σάντσες Βαλντίβια, το λοχαγό Αουγούστο Σίλβα Μπογάδο και άλλους πρώην κρατούμενους. Τους έδειξαν ένα χοντρό άλμπουμ φωτογραφιών από άτομα που, κατά τη CIA, θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο αντάρτικο. Σ' αυτές τις ανακρίσεις πήρε μέρος ο σύμβουλος του Μπαριέντος, ο Κλάους Μπάρμπι, φασίστας ναζί και πρώην αρχηγός της Γκεστάπο στη Λυών, στη Γαλλία, υπαίτιος για πολλαπλά εγκλήματα και δολοφονίες κατά τη γερμανική κατοχή, που βασάνισε βάναυσα αιχμαλώτους της αντιφασιστικής αντίστασης κι έστειλε χιλιάδες Γάλλους και Εβραίους στα στρατόπεδα μαζικής εξόντωσης. Προσωπικά βασάνισε και σκότωσε τον Ζαν Μουλέν, απεσταλμένο του Σαρλ ντε Γκολ στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία. Ο Μπάρμπι είναι διεθνώς γνωστός σαν "χασάπης της Λυών".

Ενας άλλος από τους πράκτορες που η CIA έστειλε στο Καμίρι, ήταν κάποιος που άκουγε στο όνομα Τζορτζ Αντριου Ροθ, που πήγε στη Βολιβία από το Σαντιάγο της Χιλής όπου βρισκόταν προσωρινά.

Στο Μπουένος Αϊρες ήρθε σε επαφή με τον κύριο Μοϊσές Γκαρσία, ανταποκριτή του Τάιμ Λάιφ για όλη την περιοχή της Νότιας Αμερικής, με δυο υπαλλήλους της βορειοαμερικανικής πρεσβείας στην Αργεντινή και με τον ακόλουθο Τύπου της πρεσβείας της Αγγλίας σε αυτή τη χώρα.

Στις 5 του Απρίλη, ο Ροθ έφτασε στη Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα και συζήτησε με ένα μέλος των ειρηνευτικών σωμάτων των ΗΠΑ. Την επομένη μέρα πήγε στο Καμίρι και πήρε άδεια κυκλοφορίας και ειδική άδεια από τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Βολιβίας, για να επισκεφτεί το στρατόπεδο των ανταρτών, ενώ ακολούθησε το στρατό σε αρκετά μέρη των αντάρτικων περιοχών.Πήγε στη Λα Πας στις 10 του Απρίλη. Πήρε μέρος σε αρκετές συνεδριάσεις αξιωματούχων της CIA και επέστρεψε στο Καμίρι για να αναλάβει νέες αποστολές. Απ' αυτή την πόλη προωθήθηκε στη Λαγουνίγιας, συνοδευόμενος από δύο Αργεντινούς κάμεραμεν, τον Ούγο Λόπες και τον Ερμες Μουνιός του CBS της Νέας Υόρκης. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στη ζώνη των ανταρτών με έναν οδηγό που του έδωσαν οι στρατιωτικοί. Στις 19 του Απρίλη έφτασε εκεί που βρίσκονταν οι αντάρτες. Η αναπάντεχη παρουσία του Ροθ προκάλεσε βάσιμες υποψίες, γιατί στο διαβατήριό του είχε διαγραφεί το επάγγελμα του φοιτητή και είχε αντικατασταθεί με εκείνο του δημοσιογράφου. Δήλωσε ότι ήταν επαγγελματίας φωτογράφος που δούλευε σαν "ανεξάρτητος ρεπόρτερ" για κάποιες ξένες περιοδικές εκδόσεις. Είχε μαζί του έγγραφα που βεβαίωναν ότι ήταν εκπαιδευτής των ειρηνευτικών σωμάτων και βίζα του Πουέρτο Ρίκο. Στο σημειωματάριό του βρέθηκε ένα ερωτηματολόγιο που είχε σκοπό να επιβεβαιώσει αν ο Τσε βρισκόταν εκεί με το όνομα Ραμόν, όπως και την παρουσία της Τάνια και του Ρεζί Ντεμπρέ. Επίσης, είχε την αποστολή να ρίξει μια χημική ουσία που θα επέτρεπε στους στρατιωτικούς να χρησιμοποιήσουν κάποια εκπαιδευμένα γερμανικά τσοπανόσκυλα, που είχαν μεταφερθεί μυστικά στο Καμίρι. Η χρησιμοποίηση αυτών των χημικών προϊόντων ήταν κάτι καινούριο στον αγώνα ενάντια στους επαναστάτες στη Λατινική Αμερική και η χρήση τους ήταν άγνωστη.

Η παρουσία αυτών των ζώων είχε αναφερθεί από μερικούς δημοσιογράφους. Ο Μεξικανός Λουίς Σουάρες έγραψε στο περιοδικό Σιέμπρε, αριθ. 750 στις 8 Νοέμβρη του 1967: "Η αποκάλυψη αυτής της σκυλίσιας εφεδρείας από τους δημοσιογράφους προκάλεσε τη μεγάλη δυσαρέσκεια της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας, γιατί σήμαινε την αποκάλυψη ενός μυστικού... ".

Οι αντάρτες επέτρεψαν στον Ροθ να εγκαταλείψει τη ζώνη τους στις 20 του Απρίλη. Οι Ρεζί Ντεμπρέ και Σίρο Ρομπέρτο Μπούστος αποφάσισαν να φύγουν μαζί του. Οι τρεις τους έφτασαν στη Μουγιουπάμπα, όπου συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην πόλη Καμίρι.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βολιβίας, καθοδηγούμενες από τη CIA, εξέδωσαν ένα στρατιωτικό ανακοινωθέν που ανήγγειλε το θάνατο σε μάχη 7 ανταρτών, ανάμεσά τους των Ντεμπρέ, Μπούστος και Ροθ.

Το σχέδιο ήταν να θεωρηθούν οι Ντεμπρέ και Μπούστος νεκροί, να γίνει πιστευτό ότι τους είχαν βασανίσει μέχρι να μιλήσουν, κι ότι μετά δολοφονήθηκαν, εξαφανίστηκαν. Οι προθέσεις αυτές αποκαλύφθηκαν από τον πράκτορα της CIA Εδουάρδο Γκονσάλες σε συνεργάτες του Βολιβιανούς στρατιωτικούς, αλλά απέτυχαν γιατί ο Ούγο Ντελγαδίγιο, ανταποκριτής της εφημερίδας Πρεσένσια, που βρισκόταν στη Μουγιουπάμπα, δημοσίευσε αρκετές φωτογραφίες των συλληφθέντων.

Στις πρώτες ανακρίσεις πήραν μέρος δυο Βορειοαμερικανοί ειδικοί, ο Θίοντορ Κιρς κι ο Τζότζεφ Κέλερ, μαζί με τον πράκτορα της CIA Εδουράρδο Γκονσάλες.

Το Μάη επέστρεψε ο Βορειοαμερικανός Κιρς, αλλά αυτή τη φορά μαζί με τον αντισυνταγματάρχη Τζότζεφ Πράις και τον Τζέιμς Εβετ.

Ο Βορειοαμερικανός δημοσιογράφος Λι Χολ επιβεβαίωσε ότι η μητέρα του Ρεζί Ντεμπρέ του είπε ότι "σε λιγότερο από 48 ώρες μετά τη σύλληψη του γιου της, ο πρόεδρος Μπαριέντος είχε στο γραφείο του ένα ντοσιέ που του είχε παραδώσει η CIA".

Ο Ροθ έμεινε φυλακισμένος μαζί με τον Ντεμπρέ και τον Μπούστος, ακολουθώντας τις οδηγίες της CIA. Κάθε μέρα πήγαινε ένας νοσοκόμος να τον δει και να του κάνει δήθεν ένεση για μια βλεννόρροια που είχε κολλήσει σε κάποιον οίκο ανοχής στο Σαντιάγο της Χιλής. Αυτό εξυπηρετούσε σαν δικαιολογία για να δίνει τις πληροφορίες που συγκέντρωνε από τους κρατούμενους. Τον επισκέφτηκε επίσης ο ιερέας της βορειοαμερικανικής πρεσβείας, Αντριου Κένεντι, ο οποίος εκτελούσε χρέη στρατιωτικού ιερέα του βολιβιανού στρατού και διορισμένου πράκτορα της CIA.

Στις 25 του Απρίλη, δηλαδή 6 ημέρες μετά την επίσκεψη του Ροθ στους αντάρτες, έγινε μια νέα σύγκρουση, όπου χρησιμοποιήθηκαν τα γερμανικά τσοπανόσκυλα.

Ο Τσε έγραψε: "Σε λίγο εμφανίστηκε η εμπροσθοφυλακή, που με έκπληξή μας είδαμε ότι την αποτελούσαν τρία γερμανικά τσοπανόσκυλα με τον οδηγό τους. Τα ζώα ήταν ανήσυχα, αλλά δε μου φάνηκε ότι μας είχαν ανακαλύψει. Ωστόσο, συνέχισαν να προχωρούν, γι' αυτό και έριξα εναντίον του πρώτου σκύλου... ".Ο Ροθ έμεινε στη φυλακή μέχρι τις 8 Ιούλη, οπότε και απελευθερώθηκε, όπως δήλωσε ο Εδουάρδο Γκονσάλες, λόγω των χειρισμών που, μετά από αίτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ, έκανε ο Ρόναλντ Μπέιλι, ο Αγγλος πρέσβης στη Λα Πας.Πηγές των μυστικών υπηρεσιών της Βολιβίας σημείωναν ότι υποπτεύονταν ότι το Τζορτζ Αντριου Ροθ ήταν ψεύτικο όνομα, γιατί τους έκανε εντύπωση ότι οι συγγενείς του δεν παρουσιάστηκαν δημόσια, όπως έγινε στην περίπτωση του Ρεζί Ντεμπρέ και του Σίρο Ρομπέρτο Μπούστος.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 4ο ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ