Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ
Φορο-επιδρομή στους επαγγελματοβιοτέχνες

Νέο φορολογικό "πλήγμα" θα υποστούν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι το 1998, αφού έτσι επιβάλλει το φορομπηχτικό σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η παραπάνω διάσταση προκύπτει από απόφαση που υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και με την οποία αυξάνεται από 9% έως 14,3% η εμπορική αμοιβή, ένα από τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των ελάχιστων ορίων εισοδήματος στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση, για την εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας περί "αντικειμενικού" συστήματος προσδιορισμού του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος των εμπορικών επιχειρήσεων που κλείνουν τη διαχείρισή τους από 1-1-1997 έως 31-12-1997, η εμπορική αμοιβή ανέρχεται στο ποσό των 2.400.000 δραχμών, από 2.100.000 δρχ. που ήταν μέχρι σήμερα, αυξάνεται δηλαδή κατά 14,3%. Για τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες(εκτός από υπηρεσίες εκπαίδευσης), η πιο πάνω εμπορική αμοιβή ανέρχεται στο ποσό των 3.120.000 δραχμών έναντι 2.860.000 δραχμών που είναι σήμερα, δηλαδή αυξάνεται κατά 9%.Η αναπροσαρμογή στα παραπάνω επίπεδα της εμπορικής αμοιβής που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ελάχιστου ορίου δηλωθέντος εισοδήματος, θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις στο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες (που φορολογούνται με το συγκεκριμένο σύστημα).

Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην "τσουχτερή" αύξηση των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν το 1998 όσοι φορολογούνται με τα "αντικειμενικά" κριτήρια λόγω της παραπάνω αύξησης της εμπορικής αμοιβής, θα συμβάλλει επίσης η μεγάλη αύξηση (μέχρι και 268%) που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων και οι οποίες θα ισχύσουν - βάσει του νέου φορολογικού νόμου - για τον προσδιορισμό των ελάχιστων ορίων εισοδημάτων που αποκτήθηκαν φέτος και θα φορολογηθούν το 1998.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι αναμενόμενο ότι θα προκαλέσουν έκρηξη αντιδράσεων στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που ήδη έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το άδικο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησής τους. Μπροστά σ' αυτή την προοπτική, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας, βρίσκονται - σύμφωνα με πληροφορίες - ήδη σε διαδικασία κατάρτισης "μεσοβέζικων" ρυθμίσεων, στοχεύοντας κατά τα περσινά πρότυπα, να ρίξουν "στάχτη στα μάτια" των φορολογούμενων ΕΒΕ. Αλλωστε το ενδεχόμενο αυτό διαφαίνεται και από χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται ότι "ο τρόπος υπολογισμού του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος των εμπορικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι εξαρτάται και από άλλα κριτήρια (μισθωτική αξία επαγγελματικής εγκατάστασης, συντελεστής εμπορικότητας, συντελεστής απόδοσης) δεν έχει προσδιοριστεί, εφόσον δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ