Κυριακή 29 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Ο μονόδρομος της ελπίδας

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, που ψήφισε το 15ο Συνέδριο, τονίζεται: "Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα... προσαρμόζεται περισσότερο οργανικά στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και με τη συμμετοχή της σε διεθνείς διακρατικές συμφωνίες". Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι οργανικό μέλος της ΕΕ δε σημαίνει και αναίρεση του κυρίαρχου ρόλου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, κυρίως στον πολιτικοοικονομικό τομέα.

Είναι γνωστό ότι οι βασικές αποφάσεις παίρνονται έξω από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, ωστόσο πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων ή των άλλων κομμάτων που συναινούν με τις βασικές κατευθύνσεις.

Μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο αγώνας ενάντια στη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων" είναι πιο δύσκολος. Το ΚΚΕ όπως το 1947 έτσι και το 1997 καλεί και πρωτοστατεί στην πάλη για αντίσταση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιβουλές. Σαλπίζει τον αγώνα ενάντια στο Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, σε συσπείρωση και πάλη, για την υπεράσπιση των βασικών εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ενάντια στη λαίλαπα της καταστροφής του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, της υγειονομικής περίθαλψης, της παιδείας, κατά της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας και τα λαϊκά στρώματα γνώρισαν καλά τις ωμές καταστροφικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στην περίοδο του εμφύλιου πολέμου Αγγλία και ΗΠΑ επέμβαιναν και συντόνιζαν τις ενέργειες. Τώρα συντονίζουν τη δράση οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο Σαντέρ ζήτησε από τον Κλίντον να παρέμβει στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, γιατί διαφορετικά θα "θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική πορεία τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ". Τότε διοριζόταν ο Βαν Φλιτ, τώρα έρχεται ο Χόλμπρουκ για να επιβάλει την πολιτική των ΗΠΑ.

Επιτακτική είναι η ανάγκη της πάλης για μη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επεμβάσεων, όπως στη Βοσνία, την Αλβανία κ. α.

Η "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" στο τεύχος Μάρτης - Απρίλης 1997 δημοσιεύει Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζεται:

"Παρά τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό, η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική λύση για τους λαούς της περιοχής είναι η οργανωμένη και συντονισμένη πάλη εναντίον των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών στην περιοχή. Οπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα είναι ο μονόδρομος που ανοίγει το παράθυρο στην ελπίδα και τις ανάγκες των λαών".

Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η θέση των κομμουνιστών, αυτό ήταν, είναι και θα είναι το χρέος των κομμουνιστών.

Τα κείμενα έγραψε ο Νίκος ΚΥΡΙΤΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ