Κυριακή 29 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Δόγμα ιμπεριαλιστικής δράσης

Είναι γνωστό ότι πέντε μήνες πριν ακόμη τελειώσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος η Αγγλία επενέβη ένοπλα και παράταξε 80.000 στρατό, 200 τανκς, 80 αεροπλάνα, κλπ. για να χτυπήσει και εξοντώσει το ΕΑΜικό λαϊκό δημοκρατικό κίνημα, να επαναφέρει τη λαομίσητη μοναρχία και το αστοτσιφλικάδικο καθεστώς. Και μετά το 1945 παρέμειναν στην Ελλάδα ισχυρές βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Δημιουργήθηκε η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή (ΒΣΑ), με αρχηγό τον στρατηγό Ρόλινγκς ο οποίος ήταν ο άρχοντας και ο ουσιαστικός αρχιστράτηγος στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε μια επιστολή του προς τον υπουργό Αμυνας Πέτρο Μαυρομιχάλη επέβαλε εξευτελιστικούς όρους και συγκεκριμένα έγραφε:

"Ουδείς νόμος ή διάταγμα θα υπογράφεται προ της λήψεως των επ' αυτών σχολίων του αρχηγού της ΒΣΑ".

Μετά από 28 μήνες αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της βρετανικής αυτοκρατορίας και της συμπαράστασης των προοδευτικών δυνάμεων, η Αγγλία κήρυξε αδυναμία και δήλωσε ότι τερματίζει την επέμβασή της στην Ελλάδα στις 31 Μάρτη 1947.

Οι ΗΠΑ που βγήκαν δυναμωμένες από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, υιοθέτησαν αντικομμουνιστική στρατηγική περικύκλωσης της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων Λαϊκών Δημοκρατιών στην Ευρώπη. Για να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς αυτούς επέλεξαν ως πρώτη βάση εξόρμησης την Ελλάδα και την Τουρκία. Οσον αφορά την Ελλάδα έπρεπε αρχικά να σώσουν και στηρίξουν την αστική τάξη και αυτό έγινε σε συνεννόηση με την Αγγλία. Μια αμερικάνικη εφημερίδα έγραφε δύο μέρες πριν μιλήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ: "Το ζήτημα σήμερα δεν είναι ότι παριστάμεθα μάρτυρες της εξασθένισης μιας αυτοκρατορίας... Η πτώση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας θα είναι ανάλογη με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας... Αν η καμπάνα ηχεί πένθιμα για την αγγλική αυτοκρατορία, θα ηχεί και για μας σαν σύνθημα δράσης".

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τρούμαν, στις 12 Μάρτη 1947 εξάγγειλε το περιβόητο Δόγμα βάσει του οποίου ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επενέβαινε στην Ελλάδα και αναλάμβανε τα ηνία από την Αγγλία από την 1η Απρίλη 1947. Ο Τρούμαν στην ομιλία του προς τα δύο σώματα της Αμερικής ανάμεσα στ' άλλα είπε: "Η ελληνική κυβέρνησις δεν είναι σε θέσιν να αντιμετωπίσει την κατάστασιν. Ο ελληνικός στρατός είναι ολιγάριθμος και πενιχρά εξοπλισμένος... Η βρετανική κυβέρνησις η οποία μέχρι σήμερον ενίσχυσε την Ελλάδα, εδήλωσεν ότι ευρίσκεται εν αδυναμία όπως παράσχει περαιτέρω ενίσχυσιν μετά την 31η Μαρτίου... Η κατάστασις είναι επείγουσα, απαιτούσα άμεσον δράσιν".

Υστερα από την ομιλία αυτή τα αντιπροσωπευτικά σώματα των ΗΠΑ ψήφισαν το νομοσχέδιο που το υπέγραψε ο Πρόεδρος Τρούμαν στις 22 Μάρτη 1947 "διά παροχήν βοηθείας εκ 400.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα και την Τουρκία". Ετσι το "Δόγμα Τρούμαν" έγινε νόμος των ΗΠΑ. Στις 28 Μάη 1947 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρσαλ, ανέλαβε την ευθύνη υλοποίησης του "Δόγματος Τρούμαν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ