Κυριακή 29 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πλήρης ένταξη της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των Αμερικανών

Την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου επιβεβαίωσε το ταξίδι του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε χτες. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία και την Αλβανία, η Ελλάδα - όπως δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος - είναι έτοιμη να στείλει σύντομα στρατεύματα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ,στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης που σκοπεύει να στείλει ο ΟΑΣΕ για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Η προθυμία αυτή έρχεται προφανώς ν' ανταποκριθεί στο έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα πετρέλαια της περιοχής, αλλά συνδέεται και με το παιχνίδι που γίνεται γύρω από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργάς - Αλεξανδρούπολης.Ο Α. Τσοχατζόπουλος φαίνεται στο μεταξύ πως ανέλαβε και ρόλο από τους Αμερικάνους για τη διερεύνηση του εδάφους και για το σκοπό αυτό θα επισκεφτεί τις χώρες του Καυκάσου μέσα στον Ιούλιο. Η επίσπευση των "ειρηνευτικών" διαδικασιών στον Καύκασο είναι απαίτηση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών που έχουν επενδύσει στην περιοχή τεράστια συμφέροντα. Οσον αφορά τα θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως τα Ελληνοτουρκικά, ο Α. Τσοχατζόπουλος εισέπραξε από τους Αμερικανούς συνομιλητές του "σιωπή", όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, όταν τους έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ενώ προανήγγειλε αμερικανική μεσολαβητική πρωτοβουλία. Δεν παρέλειψε πάντως να προσπαθήσει να πείσει τους υπερατλαντικούς συμμάχους για την πίστη της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά ιδεώδη και στην προσήλωσή της στις επιδιώξεις της "νέας τάξης" στην περιοχή και να κάνει προτάσεις με στόχο τη μονιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια με τη θεσμοθέτηση "Συμβουλίου Ασφαλείας" για την περιοχή ή "Συμβουλίου Πρόβλεψης Κρίσεων".

Ενα άλλο κεφάλαιο ήταν αυτό των νέων εξοπλισμών, που όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, χωρίς περιστροφές, εντάσσονται στην εξυπηρέτηση των αναγκών της νέας δομής του ΝΑΤΟ και κάλεσε τους αμερικανικές εταιρίες όπλων να συμμετέχουν στον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ