Κυριακή 29 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
13ΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Δείγμα θετικόν

Καλή ήταν η ελληνική παρουσία, που πέτυχε νέο ρεκόρ χρυσών μεταλλίων (19). Στίβος, βαριά αθλήματα, κολύμβηση, γυμναστική και τένις ξεχώρισαν

Θετική ήταν σε γενικές γραμμές η παρουσία της Ελλάδας στους 13ους Μεσογειακούς Αγώνες που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Μπάρι της Ιταλίας. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν ο στίβος, τα βαριά αθλήματα, η γυμναστική, ενώ άνοδο παρουσίασε το τένις και η κολύμβηση. Καλές εμφανίσεις στα ομαδικά για ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο, όμως βόλεϊ και χάντμπολ... πάτωσαν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η άρση βαρών μάς έχει συνηθίσει σε επιτυχίες και τα 5 χρυσά (δυο από Λεωνίδα Σαμπάνη και από ένα Καχιασβίλι, Μήτρου, Τζελίλης), 4 αργυρά (Καχιασβίλι, Σπύρου, Κόκας, Πολιτίδης) και τα 3 χάλκινα (Πανατίδης, Κόκας, Μήτρου) ήρθαν φυσιολογικά και... λίγα ήταν. Μην ξεχνάμε ότι έλειπαν Πύρρος Δήμας και Βαλέριος Λεωνίδης.

Στο στίβο την παράσταση έκλεψαν οι: Κώστας Γκατσιούδης στο ακόντιο, Αναστασία Κελεσίδου στο δίσκο και Αγγελος Παυλακάκης στα 100 μέτρα που εκτός από τα χρυσά μετάλλια σημείωσαν πανελλήνια και μεσογειακά ρεκόρ! Αλλα 4 χρυσά για τον βασιλιά των σπορ είχαμε από την Χρύσα Ιακώβου στα 10.000 μ., Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν, Νίκη Ξάνθου στο μήκος και Κατερίνα Θάνου στα 100 μέτρα. Αργυρό μετάλλιο πήραν ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος στα 200 μέτρα, ο Κώστας Κουκοδήμος στο μήκος, η Τσεντεμεϊδου στο δίσκο, η Νίκη Μπακογιάννη στο ύψος, η Κατερίνα Κόφα στα 200 μέτρα, ο Δημήτρης Πολυμέρου στο ακόντιο, η Στέλλα Τσικούνα στη σφαίρα, ο Μελέτογλου στο τριπλούν καθώς και η ομάδα 4χ100 γυναικών. Χάλκινο μετάλλιο για την Τσολακούδη στο ακόντιο, Χατζόπουλο στο μήκος και Κορκίζογλου στο δέκαθλο.

Η πάλη δείχνει να βρίσκει την παλιά της αίγλη. Ο Εφαντίλ Ξανθόπουλος στα 97 κιλά και οι Στάθης Θεοδοσιάδης στα 58κ., Τάσος Σοφιανίδης στα 125κ. της ελληνορωμαϊκής ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Οι Κεσανίδης, Λοϊζίδης πήραν δυο αργυρά στην ελευθέρα και ο Αβράμης στην ελληνορωμαϊκή όπου τρίτοι ήταν οι Ρουμπιγιάν, Θάνος και Συμεωνίδης.

Στην πυγμαχία ο Γιώργος Μουρλάς πήρε το χρυσό με συγκλονιστικό τρόπο στα 81 κιλά. Είναι άξιος διάδοχος του Γιώργου Στεφανόπουλου. Χάλκινο μετάλλιο πήραν και οι Γεωργιάδης, Ουζλιάν, Κοτάκος, Γιαννούλας, Κυριακίδης και Φλέσιας.

Απόντος του Ολυμπιονίκη Γιάννη Μελισσανίδη ο Γιώργος Ελλισιάδης πήρε το χρυσό στις ασκήσεις εδάφους στη γυμναστική. Η Βάσω Τσαβδαρίδου τον ακολούθησε με δυο αργυρά (έδαφος, δοκός) ενώ ο Δήμος Ταμπάκος πήρε το χάλκινο στους κρίκους.

Μετά από 10 χρόνια στο τένις και συγκεκριμένα στο διπλό γυναικών δυο Χριστίνες οι Παπαδάκη και Ζαχαριάδου ήταν θριαμβεύτριες.

Ο Καλίν Κρεάνκα ήταν χρυσός στο μονό ανδρών. Η κολύμβηση, με τον Δημήτρη Μαγγανά ασημένιο στα 200 ελεύθερο και χάλκινο στα 400, την Κάτια Σαρακατσάνη 2η στα 200 μεικτής και τη σκυταλοδρομίας 4χ200 ανδρών, έδειξε ότι είναι σε θέση να ανακάμψει.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος στο καράτε ήταν δεύτερος και τρίτος, ενώ η Θεοδώρα Δουγένη τρίτη. Το δυναμικό άθλημα έδειξε ότι έχει μέλλον.

Στην ιστιοπλοϊα είχαμε μια τρίτη θέση με τους Κοσματόπουλο, Τριγκώνη στα 470.

Στα ομαδικά αθλήματα είχαμε το χάλκινο μετάλλιο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου την τελευταία μέρα των αγώνων, ολοκληρώνοντας την ελληνική συγκομιδή. 19 χρυσά (ρεκόρ όλων των εποχών σε Μεσογειακούς Αγώνες), 22 αργυρά και 21 χάλκινα. Σύνολο 62, το δεύτερο καλύτερο μετά τα 66 της Αθήνας το 1991.

Σαν επίλογο αφήσαμε την ανοργανωσιά των Ιταλών διοργανωτών. Με δεδομένο ότι η Ρώμη είναι στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004, προξένησε μεγάλη απορία η τακτική των γειτόνων. Λέτε να μπλόφαραν; Η είναι τόσο σίγουροι για την ανάληψη; Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά...

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ