Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΑΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Τακτικός ελιγμός το "πάγωμα" της σύμβασης

Η κυβέρνηση όχι μόνο κάλυψε την υπουργό Ανάπτυξης και τη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά δεν κρύβει την πρόθεσή της να αναθέσει στον Δ. Κοπελούζο την κατασκευή της...

Τακτικό ελιγμό πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μπροστά στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει εντός και εκτός των τειχών του κυβερνώντος κόμματος η σύμβαση για τον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στη Φλώρινα με την κοινοπραξία του Δ. Κοπελούζου. Αυτό προκύπτει από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν χτες, τόσο από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια μέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να "παγώσει" - προς το παρόν - την κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ στη Φλώρινα και να ζητήσει την κοστολόγηση του έργου από "ανεξάρτητο οίκο". Η απόφαση αυτή πάρθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή, κάτω από το βάρος των καταγγελιών τόσο των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και μεμονωμένων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος, ότι η σύμβαση με τον Κοπελούζο περιέχει σκανδαλώδεις όρους.

Να σημειωθεί, ότι οι ηγεσίες τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της ΝΔ έχουν εκφράσει την εύνοιά τους απέναντι στον μεγαλοεπιχειρηματία Δ. Κοπελούζο,στον οποίο ήθελαν και επιμένουν να γίνει απ' ευθείας η ανάθεση των έργων για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Για την ιστορία, να σημειωθεί, πως ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, ήταν γύρω στο 90 δισ. δραχμές, η διοίκηση της ΔΕΗ - με τις πλάτες της κυβέρνησης - υπέγραψε σύμβαση που ανεβάζει το κόστος των έργων στα 179,5 δισ. δραχμές!

Από όσα διαδραματίστηκαν χτες, είναι ολοφάνερη η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει την εκτέλεση του έργου - πάση θυσία - στον μεγαλοεπιχειρηματία Κοπελούζο, προσφέροντας ίσως συγκεκριμένα ανταλλάγματα στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αντιδρούν. Ενδεικτικά, από αυτή την άποψη, είναι και τα εξής:

Πρώτον, οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου,ο οποίος τόσο πριν την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το πάγωμα του έργου, όσο και χτες, υποστήριζε ότι η σύμβαση για την ανάθεση των έργων της ΔΕΗ Φλώρινας στον Κοπελούζου είναι "καθαρή"...

Δεύτερον, το γεγονός ότι το ΔΣ της ΔΕΗ που συνεδρίασε χτες και εξέτασε το θέμα, εξέφρασε με ανακοίνωσή του τη βεβαιότητα ότι η εκτίμηση του ανεξάρτητου οίκου για τον προϋπολογισμό της μονάδας ΑΗΣ Φλώρινας "θα δικαιώσει" τις διαπραγματεύσεις.

Τρίτον, το γεγονός ότι παραμένουν στη θέση τους τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και της ΔΕΗ, με την κάλυψη του κυβερνητικού εκπροσώπου που δήλωσε χτες πως "όσον αφορά τον κ. Μπιρδιμίρη δεν έχει αλλάξει τίποτε", ενώ η υπουργός Ανάπτυξης απέφυγε χτες να κάνει κάποιες νέες δηλώσεις.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει το έργο με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης στον Δ. Κοπελούζο συνάντησε ποικίλες αντιδράσεις τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι και χτες, μετά την ανακοίνωση της ανάθεσης της εκτίμησης του τιμήματος σε "ανεξάρτητο οίκο":

  • Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιάς,Δ. Αλαμπάνος και Ι. Κουράκης, που εμφανίζονται ως κυρίαρχοι του ρεύματος των αντιρρησιών για την ανάθεση του έργου, εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση την ικανοποίησή τους για την πρωθυπουργική απόφαση και εμμέσως πλην σαφώς "επιφυλάσσονται" για το αποτέλεσμα. Οι ίδιοι θέτουν ζήτημα παραίτησης της σημερινής διοίκησης της ΔΕΗ και προφανώς και όσων στήριζαν τις επιλογές της.
  • Με τέσσερις διαφορετικές δηλώσεις έσπευσαν να τοποθετηθούν επί του θέματος βουλευτές της ΝΔ, γεγονός το οποίο δεν εκφράζει την... πολυφωνία μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μάλλον τα ποικίλα συμφέροντα.

Ομως, η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει - πάση θυσία - την κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ Φλώρινας στον Δ. Κοπελούζο, είναι εμφανής και από το γεγονός ότι παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, αρνήθηκαν, να δεσμευτούν ότι η σύμβαση για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα θα περάσει από τη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ