Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Κούβα με την Λουτσία

Την αριστουργηματική ταινία του κουβανικού κινηματογράφου "Λουτσία",σκηνοθετημένη από τον Ουμπέρτο Σόλας,θα μεταδώσει σήμερα στις 23.15 η ΕΤ-1..Μια σπονδυλωτή ταινία, που μέσα από τις τρεις ιστορίες της, γεφυρώνει τις ιστορικές εποχές της Κούβας. Ηρωίδα πάντα είναι μια γυναίκα, που ονομάζεται Λουτσία. Η δράση της πρώτης ιστορίας τοποθετείται το 1895, την εποχή δηλαδή της ισπανικής αποικιοκρατικής κυριαρχίας στην Κούβα. Η Λουτσία κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια και ερωτεύεται έναν τυχοδιώκτη. Ο αδελφός της βρίσκεται στα βουνά με τους αντάρτες και η Λουτσία χωρίς να το θέλει θα οδηγήσει τις ισπανικές δυνάμεις στο κρησφύγετο των ανταρτών. Η Λουτσία της δεύτερης ιστορίας είναι μικροαστή. Η υπόθεση τοποθετείται το 1932, την εποχή του δικτάτορα Ματσάντο. Η Λουτσία θα εγκαταλείψει το σπίτι της για να ζήσει κοντά σ' έναν αγωνιστή. Στο τρίτο επεισόδιο η Λουτσία είναι μια νεαρή αγρότισσα την εποχή του Φιντέλ Κάστρο. Η νεαρή εμποδίζεται από το ζηλιάρη σύζυγό της να πάει στο λαϊκό πανεπιστήμιο. Η "Λουτσία" είναι μια ταινία που σε κάθε επεισόδιό της ο Κουβανός σκηνοθέτης αλλάζει ύφος: από βισκοντινό μπαρόκ βρίσκεται στο λαϊκό χιούμορ και στη σάτιρα. Συγχρόνως μέσα από τις ερωτικές ιστορίες, καταγράφεται και ο αγώνας του κουβανικού λαού για την απελευθέρωσή του, από τους εκάστοτε αποικιοκράτες. Παίζουν οι Ρακέλ Ρεβουέλτα, Ελίζα Νουνιέζ, Αντέλα Λέγκρα και Ιντάλια Ανρέους.

"Φαϊ, ποτό, αρσενικό και θηλυκό" είναι ο τίτλος της ταϊβανέζικης ταινίας του Ανγκ Λι, που προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού στις Κάννες το 1994 και γνώρισε επιτυχία. Πρόκειται για την ιστορία ενός πατέρα και των τριών κοριτσιών του. Παίζουν οι Σίχουνγκ Λανγκ, Σίλβια Τσανγκ και Κουέιμεϊ Γιανγκ (ΕΤ-2 00.30).

Την κλασική ταινία του Νίκολας Ρέι "Επαναστάτης χωρίς αιτία" θα προβάλει το ΣΤΑΡ στις 00.30.Κεντρικό πρόσωπο ο Τζέιμς Ντιν, που υποδύεται το ρόλο του νεαρού Τζιμ που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Μπλέκει με συμμορίες και επιδίδεται σε κόντρες αυτοκινήτων. Η γνωριμία του όμως με την Τζούντι θα τον μάθει πολλά και περισσότερο τι είναι η αγάπη. Μαζί του πρωταγωνιστεί η επίσης πρόωρα χαμένη, Νάταλι Γουντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ