Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΣΤΟΝ απολογισμό δράσης και στις νέες δυνατότητες του Κινήματος Ειρήνης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη είναι αφιερωμένο σήμερα ένα δισέλιδο του "Ρ". Ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλά στο "Ρ" για τη δράση των Επιτροπών Ειρήνης, για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και στα Βαλκάνια, για την προώθηση των σχεδίων της Νέας Τάξης, που αποτελούν φραγμό στην υλοποίηση του οράματος της αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών (σελίδες 6-7).

ΧΡΟΝΙΑ λήψης σημαντικών αποφάσεων ήταν η χρονιά που πέρασε για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αποφάσεων, που αυτόματα οδηγούν σε συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις, με επαχθείς συνέπειες για τους λαούς της ηπείρου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκαθάρισε ακόμη περισσότερο την οικονομική της φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της με την ενίσχυση του γαλλογερμανικού "άξονα". Την ίδια ώρα, τα ποσοστά δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων πολιτών, που βιώνουν όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της επικείμενης αναθεώρησης του, διαρκώς διογκώνονται (σελίδα 10).

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ για πιο μαζικό και πιο μαχητικό αγώνα είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας. Τα προβλήματά τους παραμένουν άλυτα και όλοι τους έχουν συνειδητοποιήσει πια, για τα καλά, πως μόνο με τη συνέχιση του ενωτικού αγώνα και το δυνάμωμα της πάλης τους θα συντριβεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, θα ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών και θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Η αίσθηση αυτή βγαίνει μετά από ένα τριήμερο οδοιπορικό του "Ρ" σε χωριά των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων (σελίδες 11-14).

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ στο "ΔΥΣΤΟΣ" ζητά επειγόντως την εξιχνίασή του. Η αλήθεια δεν μπορεί να βουλιάξει μαζί με το βυθισμένο, πλέον, πλοίο. Από την άλλη πλευρά, ο σκυλοκαυγάς για το ποιος θα πληρώσει τη ζημιά πήρε τραγικές διαστάσεις, καθώς διεξήχθη επί μία βδομάδα κυριολεκτικά πάνω από τα 20 πτώματα των νεκρών του ναυαγίου. Ο "Ρ" συζητά σήμερα με ναυτικούς, που μιλούν για το καθεστώς γαλέρας που επιβάλλουν οι εφοπλιστές και το οποίο, σε συνδυασμό με τα σάπια καράβια, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ναυάγια (σελίδες 24-25).

ΕΝΑ χαρακτηριστικότατο παράδειγμα για το τι εστί στη σύγχρονη Ελλάδα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" αποκαλύπτει από τις σελίδες του ο σημερινός "Ρ". Παράδειγμα για το πώς ένας δημόσιος οργανισμός ..."παντρεύεται" με τα ιδιωτικά συμφέροντα και το πόσο ισχυροί μπορεί να είναι οι δεσμοί αυτοί... (σελίδα 15).

ΔΥΟ από τις οικονομικές σελίδες του αφιερώνει ο "Ρ", προκειμένου να αναλύσει και να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΕΟΤ, έναν εθνικό φορέα με τεράστια περιουσία, ένα εθνικό χρυσωρυχείο, που υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και στη χάραξη κλαδικής πολιτικής. Σήμερα σιγά σιγά διαλύεται, αφού τον έχουν οδηγήσει σε ασφυκτικό εναγκαλισμό με τη "βδέλλα" που αποκαλείται ...ιδιωτική πρωτοβουλία (σελίδες 15-16).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και σήμερα το αφιέρωμα του "Ρ" στα 50χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με το 55ο μέρος του αφιερώματος. Θέματα: Η μάχη στο Γράμμο, με την παρουσίαση μαρτυριών όσων εμπλέκονται από κάθε πλευρά και η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (σελίδες 8-9).

ΓΙΑ τη θεατρική παράσταση "Πέρα από τη Νύχτα", που ανεβαίνει στο Θέατρο Πολύτεχνο, μιλούν στο "Ρ" ο συγγραφέας του έργου Μήτσος Ευθυμιάδης και ο ηθοποιός Γιάννης Καλατζόπουλος. Με αφορμή το έργο δε λείπουν και οι γενικότερες αναφορές στην τέχνη και το ρόλο που μπορεί να παίξει στη σύγχρονη κοινωνία (σελίδα 19).

ΓΙΑ τη μουσική και την ποίηση, για "την πραγματικότητα που ζούμε, αλλά και εκείνη που ονειρευόμαστε", μιλά από τις σελίδες του "Ρ" σήμερα η Στέλλα Γαδέδη, φλαουτίστρια, που πρόσφατα παρουσίασε και το δίσκο "Κήποι της Νύχτας" (σελίδα 20).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ