Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μόνο η δεντροφύτευση της έλειπε...

Την "πρωτοβουλία" του προϊστάμενου της ΚΑ Εφορείας Κυκλάδων, Αδ. Σάμψων, να... δεντροφυτεύσει τη Δήλο έφερε, χτες, στο φως πρωινή εφημερίδα. Οι ενέργειες του αρχαιολόγου προκάλεσαν την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, η οποία έθεσε τον έφορο σε αναγκαστική εξάμηνη εκπαιδευτική άδεια,ενώ στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Ο αρχαιολόγος "διάλεξε" για την ξερή Δήλο, όπως άλλωστε ολόκληρες οι Κυκλάδες, μπουκαμβίλιες, φοίνικες, αρμυρίκια κ.ά. Εκτός από το γεγονός ότι η βλάστηση σπανίζει και ελάχιστα συνάδει με το κυκλαδίτικο τοπίο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι στην περίπτωση της Δήλου η βλάστηση με τα ριζώματά της θα έβλαπτε τις αρχαιότητες, αφού το νησί είναι ολόκληρο, σπιθαμή τη σπιθαμή, τεράστιος αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο εκτός από τα λείψανα κτιρίων και τα ορατά επί της επιφάνειας του εδάφους χιλιάδες όστρακα και τα θεμέλια καταστρεμμένων κτιρίων, βάσεων αγαλμάτων κλπ., μη ορατές αρχαιότητες υπάρχουν και κάτω από την επιφάνεια της γης.Αυτό είναι και το πρόβλημα, το οποίο με καταγγελία τους επισημαίνουν εννέα αρχαιολόγοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της πρωινής εφημερίδας.

Αυτό το γεγονός, όμως, ανοίγει ένα άλλο μεγαλύτερο θέμα, που αφορά στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ. Το μεγάλο θέμα και πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη της Δήλου.Ενας απλός επισκέπτης μπορεί με την πρώτη ματιά να διακρίνει ότι ο χώρος έχει προβλήματα φύλαξης τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα. Οι αρχαιότητες, ασυντήρητες, είναι εκτεθειμένες στη φθορά από τους εκατοντάδες επισκέπτες, αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι χρόνια εκκρεμεί η υπόθεση της τοποθέτησης ή μη ενός στεγάστρου.Τα μνημεία της Δήλου χρειάζονται άμεση αναστηλωτική επέμβαση, τα κονιάματα πάσχουν είτε από ρωγμές είτε από... πτώσεις, αλλά και οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά χρειάζονται άμεση αποκατάσταση και συντήρηση. Ακόμα και τα σκουπίδια απειλούν τα αρχαία. Θυμίζουμε ότι λόγω σκουπιδιών το Μάη του '96 εκδηλώθηκε πυρκαγιά που άγγιξε τις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου...

Μήπως είναι καιρός να δει το ΥΠΠΟ, συνολικά, την προστασία και ανάδειξη της Δήλου;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ