Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΤΟΝΤΑ
"Ευλογημένη" ... υποχώρηση

Ο προηγούμενος υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος δεσμεύτηκε, πέρσι, προφορικά ενώπιον της Διπλής Ιεράς Σύναξης του Αγίου Ορους ότι κάθε κοσμική εκδήλωση, που θα τελείται στη Ροτόντα, θα έχει την... "ευλογία" του Δεσπότη (!).Δέσμευση που δεν έχει καμία νομική ισχύ. Γιατί, λοιπόν, στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, της δόθηκε βαρύτητα ως γραπτής διαβεβαίωσης; Γιατί δεν τονίστηκε ότι καμία τέτοια υποχρέωση δεν έχει το κράτος, εφόσον πρόκειται για μνημείο της απόλυτης προστασίας του; Ο δεσπότης θα είχε τέτοια δυνατότητα μόνο αν το μνημείο ήταν προσκυνηματικός ναός. Βέβαια, η Ιερά Σύνοδος έχει εκδώσει κανονιστική πράξη, χαρακτηρίζοντας τη Ροτόντα ως "προσκυνηματικό ναό".Τελικά, τι ισχύει; Η νομοθετημένη κρατική προστασία ή οι αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης;

Προχτές, δε γράφτηκε στα πρακτικά του ΚΑΣ ως όρος η άρση της κανονιστικής πράξης.Η φράση του υπουργού Πολιτισμού στο σκεπτικό της αναπομπής "οι κανονιστικές πράξεις της Εκκλησίας της Ελλάδος να μην αποκλίνουν από τις αντίστοιχες πράξεις του ΥΠΠΟ και τους όρους",απέχει πολύ από την απαίτηση για άρση. Και βέβαια η Μητρόπολη δεν κόπτεται μόνο για θρησκευτική ελευθερία, αλλά και για ...εισοδηματική.Γιατί "προσκυνηματικός ναός" σημαίνει ναός που δεν υπόκειται σε φορολογία για εισοδήματα που θα τα νέμεται ανενόχλητη η Μητρόπολη, όπως ακριβώς κάνει με τα άλλα βυζαντινά μνημεία της πόλης.

Φυσικά, με τα βυζαντινά μνημεία της πόλης δεν κάνει μόνο αυτά. Επεμβαίνει, αλλοιώνει, καταστρέφει, στήνει παγκάρια και μικροπωλητές (βλ. Αγιος Δημήτριος).

Στη Ροτόντα καταστράφηκε το δάπεδο του ιερού βήματος, με σανίδια που τοποθέτησε πάνω στο αρχαίο υπόστρωμα. Σε μία νύχτα τοποθετήθηκε Αγία Τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα στο μνημείο περιφέρονταν καλόγεροι που κρατούσαν κλαδιά φοίνικα για ...παραλλαγή!

Στην Αγία Σοφία,μόλις προχτές, αποκάλυψε ο καθηγητής Χ. Μπούρας ότι παραμονές των Χριστουγέννων και νύχτα πήρε φωτιά το παρεκκλήσι και η Μητρόπολη δε θεώρησε καν υποχρέωσή της να ενημερώσει.Πληροφορίες λένε ότι υπάρχει διάθεση να αντικατασταθεί το παλιό τέμπλο των αρχών του αιώνα από άλλο νεότερο.

Νύχτα γίνονται και άλλα... Στην Αχειροποίητο τρίβανε με σβουράκι τα επίκρανα, έκαναν παρκέ με μηχάνημα στο δάπεδο του 5ου αιώνα (!). Η 9η Εφορεία έστειλε σχετικό έγγραφο στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟ, αλλά μέχρι σήμερα ουδείς αντέδρασε.

Στον Αγιο Δημήτριο,μαθαίνουμε, ο πρωτοσύγκελος Τασιάς διενεργεί μόνος του... ανασκαφές, αποκαλύπτει και έπειτα καλύπτει με κοκκινόχωμα και γκαζόν.Αληθεύει; Αληθεύει ότι γίνονται καθαρισμοί στη βόρεια πλευρά χωρίς άδεια της Εφορείας;

Το ΚΑΣ πρέπει να περιήλθε σε πολύ δύσκολη θέση όταν διαπίστωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να περιφρουρήσει την αξιοπιστία του με το να υποχωρήσει στις διαθέσεις του Ε. Βενιζέλου. Η έκρηξη του Χ. Μπούρα να παραμείνει το ΚΑΣ στην πρώτη απόφασή του, δεν ήταν αρκετή. Τελικά η - προσεχτικά προσχεδιασμένη από τον υπουργό - απόφαση των 6 "δοκιμασιών" - τρεις λατρευτικές εκδηλώσεις και τρεις κοσμικές - προκειμένου να κάνει μετρήσεις η Διεύθυνση Συντήρησης, δεν περιφρουρεί την απόλυτη κρατική προστασία. Διότι όσο συνεδρίαζε το ΚΑΣ, στην "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" λέγεται ότι συζητούνταν πιθανές - εκτός προγράμματος - "κοσμικές" εκδηλώσεις στο μνημείο!

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ