Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με ποιες ... αντιπαροχές;

Ερώτηση - καταγγελία για τα ...πανταχόθεν δισ. προς τον Χρ. Λαμπράκη

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Εργασίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ,Λέων Αυδής και Ορέστης Κολοζώφ,για Μέγαρο Μουσικής του Χρ. Λαμπράκη και το Πάρκο Ελευθερίας που του έχει "χαριστεί".

"Τα έργα στο Πάρκο Ελευθερίας - επισημαίνεται στην ερώτηση - χαρακτηρίζονται μεν ως "Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών" και ως "υπόγειος χώρος στάθμευσης" για τις ανάγκες του Μεγάρου, από τα σχέδια κατασκευής όμως, που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία, προκύπτει ότι το κύριο έργο από πλευράς λειτουργίας, αλλά και προφανώς από πλευράς κόστους είναι η πλήρης εγκατάσταση λυρικού θεάτρου.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, το έργο χρηματοδοτείται με 10,5 δισ. δρχ. από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα με 4,5 δισ. από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής και 6 δισ. από το πρόγραμμα "Τουρισμός - Πολιτισμός",ενώ η αναγκαία "συγχρηματοδότηση",που ανέρχεται σε 9,5 δισ., έχει αναληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.Επομένως, το κόστος του έργου βαραίνει στο σύνολό του (άμεσα ή έμμεσα) τον ελληνικό λαό".

"Μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, που το εκπροσώπησαν οι τότε υπουργοί Οικονομικών Στ. Μάνος και Πολιτισμού Ντ. Μπακογιάννη,και τον ΟΜΜΑ, που τον εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Χρ. Λαμπράκης,έχει συναφθεί το 1993 προγραμματική σύμβαση, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να επιχορηγεί ετησίως τον ΟΜΜΑ με ποσό 2,5 δισ. συνολικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το ΛΟΤΤΟ. Η αφειδής χρηματοδότηση του ΟΜΜΑ του κ. Λαμπράκη, τόσο για την επέκταση των δραστηριοτήτων και των εγκαταστάσεών του, όσο και για τη λειτουργία του και η αβεβαιότητα ως προς το είδος των έργων που θα εκτελεστούν (με χρήματα του κοινωνικού συνόλου) στο Πάρκο Ελευθερίας και μάλιστα σε περίοδο συνεχούς λιτότητας και ισχνής χρηματοδότησης των πολιτιστικών έργων και δραστηριοτήτων, δημιουργούν την ανάγκη να πληροφορηθούν η Βουλή και ο ελληνικός λαός (που βέβαια γνωρίζουν "ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο" και ποιος ιδιώτης αποκτά πλήρη έλεγχο της πολιτιστικής ζωής με δημόσια δαπάνη), ποια είναι η πραγματική αξία των παροχών του Δημοσίου (δηλαδή του ελληνικού λαού) προς τον ΟΜΜΑ, ποια είναι η αξία των αντιπαροχών που αντιστοιχούν στις παροχές αυτές,ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο ΟΜΜΑ έναντι αυτών των παροχών και ποιες είναι οι επιχορηγήσεις και ενισχύσεις, που παρέχονται στους κρατικούς φορείς που ασκούν πολιτιστικό έργο".

Για το σκοπό αυτό οι κομμουνιστές βουλευτές καλούν τους υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που καθορίζει ο Κανονισμός της Βουλής: Την προγραμματική σύμβαση του 1993 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΜΜΑ, καθώς και τις υπηρεσιακές εισηγήσεις και τις γνωμοδοτήσεις ή μελέτες, με βάση τις οποίες τα έργα του ΟΜΜΑ στο Πάρκο εντάχθηκαν στα επιλεγμένα έργα για τη χρηματοδότησή τους από κοινοτικούς πόρους.

Τέλος ερωτώνται οι υπουργοί: Αν η προγραμματική σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου και ΟΜΜΑ του 1993 ανανεώθηκε ή αν η κυβέρνηση σκοπεύει να την ανανεώσει. Ποιες ακριβώς θα είναι οι χρήσεις, για τις οποίες προορίζεται το έργο που κατασκευάζει ο ΟΜΜΑ στο τέως Πάρκο Ελευθερίας και αν στα σχέδια που έχουν εγκριθεί περιλαμβάνεται και λυρικό θέατρο.Με ποιο τρόπο ελέγχεται αν τα έργα που κατασκευάζονται συμπίπτουν με τα έργα για τα οποία εγκρίθηκαν η κοινοτική χρηματοδότηση και η εθνική συγχρηματοδότηση. Ποιο το ακριβές εμβαδόν της έκτασης που παραχωρήθηκε στον ΟΜΜΑ και ποιο το ακριβές εμβαδόν της έκτασης που θα καταλάβουν οι νέες κατασκευές, σύμφωνα με τις οικοδομικές άδειες που έχουν εγκριθεί.Τέλος ερωτώνται, ποια ήταν η αξία του οικοπέδου, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που ισχύουν στην περιοχή της έκτασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ