Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποκριάτικο σεργιάνι στην παράδοση

Εκπαιδευτικά προγράμματα αφιερωμένα στις Απόκριες, διοργανώνει για τους μικρούς του φίλους το "Μουσείο Λαϊκών Οργάνων" (Διογένους 1 - 3)

Στα χρώματα και τους ήχους της αποκριάς, "ντύθηκε" από χτες το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων.Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρου Εθνομουσικολογίας,προσκαλεί και περιμένει τους μικρούς του φίλους να γνωρίσουν τα έθιμα και τα τραγούδια της ελληνικής αποκριάς. Μια ζεστή, φιλική και φιλόξενη "αγκαλιά", θα τους ταξιδέψει στους δρόμους της παράδοσης. Θα περπατήσουν στα μονοπάτια της μουσικής παράδοσης των ημερών, στα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς, στο χτες και το σήμερα. "Ο ξυλοπόδαρος","Το γαϊτανάκι","Η καμήλα","Ο γέρος και η κορέλα","Ο καλόγηρος",Οι κουδουνάτοι" της Σκύρου, θα είναι οι "οικοδεσπότες". Ετσι, τα παιδιά της "μοναχικής" Αθήνας, θα (...) ξανοιχτούν στην ύπαιθρο και θα συναντηθούν με την ελληνική παράδοση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Πρωτοξεκίνησαν πριν τρία χρόνια και όπως μας λέει η υπεύθυνη αυτών των προγραμμάτων, Λέλα Φύσσα,"πραγματοποιούνται τρεις φορές το χρόνο (Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα). Ηδη, με μεγάλη επιτυχία, στους χώρους του Μουσείου, φιλοξενήθηκε φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά - ηλικίας 8 έως 12 ετών - που το παρακολούθησαν, συμμετείχαν σε δρώμενα αυτών των ημερών, έμαθαν πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Εμαθαν κάλαντα και χορούς από διάφορες περιοχές της χώρας μας.Ασχολήθηκαν με την κατασκευή οργάνων και έφτιαξαν τουμπελέκια, τα οποία τους τα χαρίσαμε. Το τελευταίο Σάββατο, στη γιορτή που διοργανώσαμε στους χώρους του Μουσείου, παρουσίασαν στους δεκάδες φίλους και προσκεκλημένους μας, τις νέες τους γνώσεις και "πλημμύρισαν" τα σοκάκια της Πλάκας, τραγουδώντας τα κάλαντα".

Το αποκριάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε χτες, πραγματοποιείται στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και θα συνεχιστεί για 5 ακόμη Σάββατα: 1/2, 8/2, 15/2, 22/2 και 1/3,από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Το τελευταίο Σάββατο (1/3), που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα γίνει μία μεγάλη αποκριάτικη γιορτή στον κήπο του Μουσείου. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα - στο οποίο η συμμετοχή είναι 12 χιλιάδες δραχμές - έχουν αναλάβει οι μουσικοπαιδαγωγοί Νεφέλη Ατέσογλου και Αγγέλικα Σλάβικ.Περιλαμβάνει κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, αποκριάτικα τραγούδια, χορούς και δρώμενα.

Οπως μας λέει η Ν. Ατέσογλου:"Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να γνωρίσουν τα παιδιά της Αθήνας, τις παραδόσεις της πατρίδας μας, τα παραδοσιακά όργανα και τους ήχους τους. Να ακούσουν την παραδοσιακή μουσική, να μάθουν τραγούδια και χορούς.Να συνειδητοποιήσουν πώς δημιουργούνται τα έθιμα, τη σοφία που κρύβουν οι παροιμίες οι οποίες βγαίνουν από εμπειρίες χρόνων. Να γνωρίσουν τα παιδιά της Αθήνας πώς γιορτάζουν οι συνομήλικοί τους τις διάφορες θρησκευτικές γιορτές, τις αλλαγές των εποχών στις μικρές πόλεις και τα χωριά μας. Με μικρά δρώμενα στην αίθουσα του Μουσείου, θα ζήσουν μερικές παρόμοιες στιγμές. Αυτή η σύντομη γνωριμία με τη ζωή της υπαίθρου, ίσως γίνει μέσα τους ανάγκη, για μια βαθύτερη επαφή με την ελληνική παράδοση και τη λαϊκή τέχνη, έτσι ώστε τα παιδιά της Αθήνας να πάψουν να αποτελούν μια μειονότητα, αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα. Ισως αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα παιδιά των μεγάλων αστικών πόλεων και της επαρχίας".

Οι μικροί φίλοι του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος για τις Απόκριες, θα επισκεφτούν τις αίθουσες του Μουσείου, θα γνωρίσουν τα διάφορα λαϊκά όργανα που εκτίθενται, θα ακούσουν τους ήχους τους, θα δουν από φωτογραφίες πώς παίζονται. Θα μάθουν τα έθιμα της εποχής, τι γίνεται στην ύπαιθρο αυτό τον καιρό, θα τραγουδήσουν τραγούδια και θα χορέψουν χορούς που έχουν σχέση με τις Απόκριες. Παράλληλα, θα ακούσουν περιγραφές εθίμων, πώς γιορτάζουν τις Απόκριες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και θα συμμετέχουν σε μικρά δρώμενα.

Τέλος, σημειώνουμε, ότι από το 1992, το "Μουσείο Λαϊκών Οργάνων" πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία, μαθήματα για ενήλικες. Τα παρακολουθούν 230 άτομα περίπου. Διδάσκεται παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι απ' όλη την Ελλάδα και μικρασιατικά, με τη Δόμνα Σαμίου.Τραγούδι ηπειρώτικο πολυφωνικό με τον Βαγγέλη Κώτσου.Ούτι και λαούτο με το Χρήστο Τσιαμούλη και τουμπελέκι με το Γιώργο Γευγελή.Τον επόμενο χρόνο οι διοργανωτές επιδιώκουν να τα επεκτείνουν, προσθέτοντας λύρα και κάποια άλλα παραδοσιακά όργανα. Απώτερος σκοπός, είναι να δημιουργηθεί σχολή, στην οποία θα μπορεί κανείς να διδάσκεται και κατασκευή μουσικών οργάνων.

Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ