Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η αγωνία της νομιμοποίησης...

Μετά από πολύχρονες αναβολές, αλλαγές νομοσχεδίων και απλών σχεδίων, ήξεις και αφήξεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της νομιμοποίησης των αλλοδαπών στην Ελλάδα, μέσα σε ένα κλίμα οργασμού της "μαύρης εργασίας", καταπάτησης στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, χρησιμοποίησης των αλλοδαπών για τη φθορά των εργασιακών σχέσεων, πίεσης των συνδικάτων και των φορέων των μεταναστών.

Ετσι, με τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Εργασίας για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, ορίστηκε και μια επιτροπή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων και διαφόρων εργοδοτικών, εργατικών, αγροτικών και άλλων φορέων για να επεξεργαστεί τη διαδικασία καταγραφής και νομιμοποίησης των αλλοδαπών στη χώρα μας.

Το έργο της επιτροπής σταμάτησε πριν λίγες μέρες, αφού παρουσιάστηκαν τουλάχιστον πέντε σχέδια Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση της "κάρτας προσωρινής άδειας παραμονής αλλοδαπών". Το τελευταίο σχέδιο είναι τώρα στη διάθεση των υπουργών για να το κρίνουν. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της δε θέλουν ή δεν μπορούν να επιτρέψουν στους αλλοδαπούς τη "χωρίς συνέπειες" καταγραφή και παραμονή στη χώρα μας. Απαραίτητες εγγυήσεις που ζητούν οι αλλοδαποί και οι οργανώσεις τους δε λήφθηκαν υπόψη, ούτε και ανάλογες παρατηρήσεις άλλων φορέων. Τα "παράθυρα" είναι αρκετά, σε μερικές περιπτώσεις αναιρούν ουσιαστικά θετικές αναφορές, σε άλλες αφήνουν στο απυρόβλητο, επί της ουσίας, τους παρανομούντες εργοδότες.

Η επόμενη επιτροπή, η ίδια ή κάποια ανάλογη, θα επεξεργαστεί την παραπέρα κλιμάκωση της άδειας παραμονής των αλλοδαπών.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ