Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολιτική κρίση εντός και ένταση στο Νότιο Λίβανο

Ολοένα και περισσότερα πρόσωπα εμφανίζονται αναμεμειγμένα στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει, τις τελευταίες ημέρες, στο Ισραήλ και πολλοί στενοί συνεργάτες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγορούν τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές για ρατσισμό και μεροληπτική διάθεση. Την ίδια στιγμή, το θερμόμετρο ανεβαίνει, πάλι, στο Νότιο Λίβανο, όπου δολοφονήθηκαν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ ένταση προκαλεί και η επικείμενη απέλαση του ηγέτη της "Χαμάς" Μούσα Αμπού Μαρζούκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ.

Πολιτικά κίνητρα και μεροληπτική στάση καταλόγισε στις ισραηλινές αστυνομικές αρχές ο γενικός διευθυντής του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για πλαστογράφηση εγγράφων που σχετίζονται με τη γνωστή "υπόθεση της συμφωνίας για τη Χεβρώνα", με δηλώσεις του στο ισραηλινό ραδιόφωνο εξέφρασε την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο η ισραηλινή αστυνομία και δικαιοσύνη χειρίζεται την ανάκριση χαρακτηρίζοντάς τον "μεροληπτικό και ρατσιστικό απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση".

Οι δηλώσεις του Λίμπερμαν προκάλεσαν την οργή του υπουργού Αστυνομίας, Αβιγκντόρ Καχαλανί, ο οποίος ζήτησε την άμεση παραίτηση του Λίμπερμαν και υπογράμμισε ότι το ανακριτικό έργο τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ο Καχαλανί τόνισε, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε την εντολή διεξαγωγής ανάκρισης για τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης.Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Το ενδιαφέρον του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όμως, χτες ήταν στραμμένο στο Νότιο Λίβανο, όπου τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε από βομβιστική επίθεση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, η τηλεχειριζόμενη βόμβα είχε τοποθετηθεί στο δρόμο που συνδέει τα χωριά Ντέιρ Σεραϊν και Τσουμαρίγια, που βρίσκονται στον κεντρικό τομέα της κατεχόμενης, από το Ισραήλ, ζώνης του Νοτίου Λιβάνου.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχολιάζοντας τη νέα επίθεση, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η "Χεζμπολάχ", κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από τους μαχητές της οργάνωσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τη Συρία να αποφύγει τέτοιου είδους ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό εξανεμίζει κάθε ελπίδα επανάληψης ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Απειλές από τη "Χαμάς"

Τη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής και την οργή της "Χαμάς" έχει προκαλέσει η απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην έκδοση του Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ηγετικού στελέχους της "Χαμάς" που κρατείται στις αμερικανικές φυλακές, στο Ισραήλ. Ο Μαρζούκ, που τα τελευταία 15 χρόνια κατοικούσε στις ΗΠΑ και ήταν γνωστό ότι κατείχε καθοδηγητική θέση στο πολιτικό σκέλος της οργάνωσης, συνελήφθη το καλοκαίρι του 1995 με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη δολοφονία Ισραηλινών πολιτών. Ο Μαρζούκ, παραμένοντας φυλακισμένος από τότε, δήλωσε, χτες μέσω του συνηγόρου του, ότι δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση στην απόφαση απέλασής του στο Ισραήλ.

Ολο αυτό το χρονικό διάστημα η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ζητήσει, επανειλημμένως από τις ΗΠΑ, ο Μαρζούκ να μην παραδοθεί στο Ισραήλ, αλλά στην παλαιστινιακή Δικαιοσύνη. Ανάλογο αίτημα προέβαλλε, χτες για άλλη μια φορά, ο Ναμπίλ Αμπουρντενέχ, εκπρόσωπος του Γιάσερ Αραφάτ. Από την πλευρά της, η "Χαμάς", με ανακοίνωσή της, προειδοποίησε ότι η έκδοση του ηγέτη της στο Ισραήλ ισοδυναμεί με δολοφονία και ότι θα προχωρήσει σε επιθέσεις εκδίκησης τόσο ενάντια σε ισραηλινούς στόχους, όσο και ενάντια σε αμερικανικούς, καθώς θεωρεί την Ουάσιγκτον υπεύθυνη για την τύχη του Μαρζούκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ