Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΟΡΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - Μαζικές οργανώσεις

Η ορμητική ανάπτυξη αποτελεί σήμερα την πρώτη και την ποιο βασική προϋπόθεση για να μπορεί η οργάνωσή μας να επικοινωνεί πλατιά και ζωντανά και να αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με τη νεολαία. Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη συντηρητική πολιτική και ιδεολογία, να δυναμώσει το κίνημα της νέας γενιάς.

Το σύνθημα στόχος: ΚΝΕ γερή και μαζική,είναι όσο ποτέ άλλοτε επιτακτικός, αναγκαίος και ρεαλιστικός. Για να τον φτάσουμε πρέπει να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν εκείνα τα προβλήματα που μας εμπόδισαν να έχουμε ακόμα πιο ψηλούς ρυθμούς στη στρατολογία, και περισσότερα βήματα στην οικοδόμηση. Να ξεμπερδέψουμε με την αντίληψη που φέρνει την ποιότητα της οργάνωσής μας να υπονομεύεται από τη μαζικοποίησή της. Με την άποψη, ότι πρώτα συγκροτούμε καλά την ΟΒ και μετά φροντίζουμε για τη μαζικοποίησή της, πως πρώτα αποκτάμε στελέχη και καθοδηγητές και μετά οικοδομούμε νέες Οργανώσεις Βάσεις.

Τώρα έχουμε μια πλούσια εμπειρία που αποδεικνύει το πόσο αβάσιμες και ξένες είναι αυτές οι αναστολέςμε τα χαρακτηριστικά της οργάνωσής μας.

Με θάρρος και εμπιστοσύνη οφείλουμε να απευθυνόμαστε και να εντάσσουμε στις γραμμές μας τους χιλιάδες νέους και νέες που βρίσκονται και έρχονται δίπλα μας, που συμφωνούν και μάχονται μαζί μας, παραμερίζοντας το φόβο μήπως και δεν κάνουν, γιατί δεν είναι απόλυτα πεισμένοι.

Η ΚΝΕ δεν είναι μια κλειστή οργάνωση "ολοκληρωμένων επαναστατών" ούτε ψάχνει τέτοιους να εντάξει στις γραμμές της, η οργάνωσή μας διαμορφώνει επαναστάτες, νέους κομμουνιστές, πρωτοπόρους και συνειδητούς αγωνιστές που ζουν και δρουν μέσα στη νεολαία. Απευθύνεται πλατιά στη νεολαία και ιδιαίτερα στους νέους εργάτες και εργαζόμενους, στους νέους και τις νέες που προέρχονται από εργατικές οικογένειες. Στις γραμμές μας θέση έχουν, και είναι δικό μας καθήκον να την πάρουν, όλοι οι ανυπότακτοι νέοι και νέες που εμπνέονται από την ιδεολογία και τους αγώνες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που θέλουν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, την ειρήνη, για μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία, το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Η στρατολογία δεν είναι αρμοδιότητα ορισμένων συντρόφων, "των ειδικών", "αυτών που ξέρουν", είναι καθήκον όλων των μελών της και ειδικά των στελεχών της, είναι το πρώτο και το πιο ουσιαστικό κριτήριο για την προσφορά και τη δράση τους.

Η ορμητική μαζικοποίηση της οργάνωσής μας δεν είναι ένας στόχος που η υλοποίησή του παραπέμπεται στο μέλλον, που θα προκύψει έτσι, από μόνος του βελτιώνοντας γενικά την παρέμβαση και τις πρωτοβουλίες μας. Είναι καθήκον άμεσο. Ολη η δράση μας πρέπει να αρχίζει και να καταλήγει στο δυνάμωμα της οργάνωσής μας. Καθημερινά με επιμονή και σχέδιο πρέπει να προσανατολίσουμε τη δουλιά μας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ολες οι οργανώσεις με οδηγό τη γενική ιεράρχηση και προτεραιότητες που έχουμε στην οικοδόμηση νέων οργανώσεων (μαζικούς νεολαιίστικους εργασιακούς χώρους και κλάδους, ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, συγκροτήματα και σχολεία, σχολές κλπ.) με βάση τις καθυστερήσεις που έχουν, σε συνεργασία με την κομματική οργάνωση να καταλήξουν στη δική τους συγκεκριμένη στόχευση, με πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα, με χρέωση και μέτρα που να βοηθούν την υλοποίηση.

Την επιτάχυνση και την κατάκτηση υψηλών ρυθμών στρατολογίας πρέπει να την κάνουνε τώρα, γιατί και τώρα μπορούμε. Ξεκινώντας από τους χιλιάδες νέους και νέες που ήδη βρίσκονται δίπλα μας, επιζητώντας και αξιοποιώντας τη βοήθεια των κομματικών οργανώσεων στο δρόμο προς το συνέδριο,μπορούμε και πρέπει να βρεθούμε με εκατοντάδες νέους συντρόφους και συντρόφισσες, με δεκάδες νέες ΟΒ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ, ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΟΒ

Α. Από τις Οργανώσεις Βάσης περνάει η ζωντανή επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νεολαία, οικοδομούνται οι δεσμοί μαζί της, ξετυλίγεται και δοκιμάζεται η παρέμβασή της, σε αυτές κρίνεται η ζωτικότητα, η δυναμικότητά της.

Η ανοδική πορεία που σημείωσε η οργάνωσή μας σε σημαντικό βαθμό, οφείλεται και ήταν ανάλογη με τη βελτίωση της λειτουργίας και της παρέμβασης των Οργανώσεων Βάσης.

Βήματα έγιναν, όμως αυτά δε χαρακτήρισαν το σύνολο των οργανώσεών μας και το πιο βασικό ότι δε συνιστούν την κατάκτηση ενός διαφορετικού επίπεδου συγκρότησης της ΟΒ που έχει ανάγκη η οργάνωσή μας. Οι περισσότερες οργανώσεις βάσης, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, σημαδεύονται από το στοιχείο της ευκαιριακής παρέμβασης στη νεολαία του χώρου τους, δοκιμάζονται από τη στεγνή και τυπική εσωοργανωτική ζωή.

Οι δυνατότητες και τα περιθώρια για να βελτιωθεί και να αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση υπάρχουν. Τα παραδείγματα είναι πολλά που φανερώνουν τις δυνατότητες.

Η ενεργητική συμμετοχή στη δράση ανεβαίνει κατακόρυφα, γίνεται καθημερινή και ενθουσιώδης στις εκλογικές μάχες, το Φεστιβάλ κλπ. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν η ΟΒ δίνει τη δική της ξεχωριστή μάχη που συλλογικά έχει αποφασίσει, έχει προετοιμάσει και προετοιμαστεί, όπως την προφεστιβαλική της εκδήλωση, την κινητοποίηση κλπ.

Για να κατακτά η ΟΒ ένα επίπεδο συγκρότησης που να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στο ρόλο της. Να αναδεικνύεται στο χώρο της σε δύναμη πολιτικής και ιδεολογικής αφύπνισης, σε αποτελεσματικό εμπνευστή και οργανωτή της νεανικής συλλογικής και αγωνιστικής δράσης, σε πόλο έλξης των νέων που είναι γύρω της, εξαρτάται από το πόσο θα βοηθιέται και θα στηρίζεται καθοδηγητικά για να κατακτά ένα δημιουργικό περιεχόμενο στη λειτουργία και τη δράση της.

Η κατάκτηση ενός τέτοιου περιεχομένου στη λειτουργία της ΟΒ, δημιουργικής - συλλογικής εσωοργανωτικής ζωής και πολύμορφης πολύπλευρης δράσης, ούτε εύκολο είναι και ούτε κατακτιέται μια και για πάντα. Χρειάζεται σταθερή καθοδηγητική προσπάθεια που θα παίρνει υπόψη τις συγκεκριμένες δυσκολίες που έχει και συναντά η κάθε ΟΒ ανάλογα το χώρο που καλείται να δράσει, την εμπειρία των μελώνν της, το επίπεδο της συγκρότησής της κλπ.

Η εμπειρία μας αποδείχνει πως καμία οργάνωση της ΚΝΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει και να βελτιώνεται μακριά και έξω από τη δράση με τη νεολαία, χωρίς να είναι μόνιμα προσανατολισμένη στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος στο χώρο της.

Η ΟΒ δεν μπορεί να καλείται στη δράση, μόνο στα πλαίσια της συμμετοχής της σε κεντρικές πρωτοβουλίες, καμπάνιες και μάχες. Η ενασχόλησή της με το κίνημα, τους αγώνες κλπ. δεν μπορεί να γίνεται όταν υπάρχουν εκλογές στη μαθητική κοινότητα ή στο σωματείο, κι όταν οι κινητοποιήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Η καθοδηγητική βοήθεια πρέπει να προσανατολίζει την ΟΒ στην καθημερινή και σταθερή πολιτική παρέμβαση, στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του νεανικού κινήματος. Ξεκινώντας πάντα από τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν και τα ενδιαφέροντα που έχουν οι νέοι στο χώρο της, γνωρίζοντας καλά αυτά τα ζητήματα, πρέπει να προσπαθεί να ξεδιπλώνει όλα τα μέτωπα πάλης. Να τα συνδυάζει. Να μη διστάζει να αναδείξει ζητήματα που δε βρίσκονται στην επικαιρότητα, είναι, ή θεωρούνται δύσκολα και η νεολαία του χώρου της δεν τα γνωρίζει. Να μπορεί να χρησιμοποιεί πολλές μορφές στην παρέμβασή της αξιοποιώντας τις συλλογικές μορφές δράσης, έκφρασης και δημιουργίας.

Για τη λειτουργία της ΟΒ η καθοδηγητική βοήθεια δεν μπορεί να αρχίζει και να εξαντλείται μόνο στην προσπάθεια για τη σταθερή πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης.

Η συνέλευση της ΟΒ, αποτελεί μόνο την κορύφωση της λειτουργίας της, εκεί που μέλη της συζητούν και διαμορφώνουν συλλογικά το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους τους, ελέγχουν τη δουλιά τους κλπ.

Στην εσωοργανωτική ζωή και τη λειτουργία της ΟΒ, πρέπει να εντάσσεται και να αναπτύσσεται μια πλούσια δραστηριότητα, με συζητήσεις, εκδηλώσεις, που να βρίσκει έκφραση η συλλογική προσπάθεια και η δυνατότητα για την πολιτική ενημέρωση, τον ιδεολογικό εξοπλισμό, τις μορφωτικές και πολιτιστικές ανάγκες των μελών της. Ακόμα η καθοδηγητική προσπάθεια πρέπει να βοηθάει στην ανάδειξη αυτών των αναγκών και ενδιαφερόντων.

Η σχέση της ΟΒ με την αντίστοιχη ΚΟΒ του χώρου της είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του ρόλου της. Οι χαλαροί δεσμοί ΚΟΒ - ΟΒ οδηγούν σε ενίσχυση των αδυναμιών και σε δυσκολίες στην ανάπτυξη της δράσης. Η πείρα έδειξε ότι όπου η σχέση με την ΚΟΒ ισχυροποιούνταν είχαμε βήματα και στην ανάπτυξη και στην οικοδόμηση, αποτελέσματα στο κίνημα της νεολαίας.

Β. Νεανικός, αγωνιστικός αισιόδοξος τρόπος ζωής κόντρα στα υποκατάστατα και τα ναρκωτικά.

Ειδικά σήμερα που το σύστημα της εκμετάλλευσης και της ολόπλευρης κρίσης γίνεται όλο και πιο ξένο και επιθετικό στη νέα γενιά, που οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξης γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι προκειμένου να υποτάξουν τη συνείδηση των νέων ανθρώπων, η καθοδηγητική προσπάθεια πρέπει να στοχεύει να αναδείξει, και να αναπτύξει ακόμα πιο πολύ ένα βασικό στοιχείο στο περιεχόμενο και τη ζωή της ΟΒ και συνολικά της οργάνωσής μας. Αυτό, του πραγματικά νεανικού τρόπου ζωής που τα μέλη της ΚΝΕ μπορούν να διαμορφώνουν μέσα από την οργανωμένη ζωή της νεολαιίστικης κομμουνιστικής οργάνωσης.

Μέσα από την αγωνιστική δράση, το ειλικρινές και ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τα προβλήματα, τις ανησυχίες της νεολαίας και του λαού μας. Με τη συστηματική προσπάθεια κατάκτησης της γνώσης και της μόρφωσης, την αφομοίωση της ιδεολογίας μας, του πολιτισμού και της ιστορίας. Μέσα από τη συλλογικότητα, την ανάπτυξη της πραγματικής φιλίας και της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης, τα μέλη της ΚΝΕ μπορούν να αναπτύσσουν και διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Να κατακτούν και οπλίζονται με τα κομμουνιστικά ιδανικά και αξίες. Να γίνονται κομμουνιστές, ασυμβίβαστοι αγωνιστές, πρωτοπόροι παντού στη μελέτη, τη σκέψη, στη ζωή, στον αγώνα, που δεν ξεκόβουν από τη νεολαία, μα είναι ξεχωριστοί μέσα σε αυτήν, αναπόσπαστο τμήμα της που τραβάει μπροστά. Που δε βολεύονται με κανενός είδους υποκατάστατα στη ζωή.

Σε βασικό ζήτημα που κρίνεται σήμερα, και ίσως πολύ περισσότερο αύριο, η ικανότητα της οργάνωσής μας να κατακτούν τα μέλη της και να προβάλλει στη νεολαία τον αγωνιστικό και αισιόδοξο νεανικό τρόπο ζωής, είναι η αντιπαράθεσή της με τα ναρκωτικά.

Η ΚΝΕ από την ίδια της τη φύση, μπορεί, και πρέπει σταθερά και μόνιμα, να αναπτύσσει ισχυρά αντισώματα σε κάθε είδους ψυχοσωματική εξάρτηση. Στην ακτίνα δράσης της, με την παρουσία και την παρέμβασή της να συμβάλει στη δημιουργία ενός απροσπέλαστου φράγματος σε κάθε είδους ναρκωτικές ουσίες.

Η υπεράσπιση της συνείδησης και της ζωής της νέας γενιάς από τη φαρμακευτική καταστολή, η αναμέτρηση με όλα τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατα δεν είναι μόνο ζήτημα κεντρικών πρωτοβουλιών που πρέπει πιο συχνά, και πιο τολμηρά να παίρνει η οργάνωσή μας, είναι ζήτημα καθημερινής ιδεολογικής πάλης με τα ρηχά και ισοπεδωτικά πρότυπα ζωής της καπιταλιστικής κοινωνίας. Καθημερινής κόντρας με τα οξυμένα και εκρηκτικά προβλήματα που βιώνει και ζει η νεολαία, με την ανάπτυξη της συλλογικής και αγωνιστικής δράσης.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΥΛΙΑ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Η ιδεολογική δουλιά στις γραμμές μας σημαίνει συστηματική προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης, για την πολιτική και ευρύτερη μόρφωση, την ουσιαστική προσέγγιση και γνωριμία με την επαναστατική κοσμοθεωρία μας, το Μαρξισμό - Λενινισμό. Εχει σχέση με τη διαπαιδαγώγηση και διαμόρφωση κομμουνιστικής συγκρότησης, και τον εξοπλισμό των μελών και στελεχών της οργάνωσής μας για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση.

Το σύνθημα "να μαθαίνουμε, να μαθαίνουμε... και πάλι να μαθαίνουμε", δεν είναι ένα καθήκον δίπλα στα άλλα, αλλά ένα αναπόσπαστο στοιχείο του χαρακτήρα της οργάνωσής μας. Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης αντίληψης ότι η παραγόμενη στον καπιταλισμό γνώση είναι για πέταμα, η ανάδειξη της αναντικατάστατης αξίας της μελέτης των επιστημονικών επιτευγμάτων της εποχής μας, της αξίας της μόρφωσης και της αυτομόρφωσης είναι όρος, αφετηρία της ιδεολογικής μας δουλιάς. Χρειάζεται συνεχώς να υπενθυμίζουμε γιατί η άρχουσα τάξη υποβαθμίζει τη μόρφωση της νεολαίας, κρατά κάτω από τον έλεγχό της την επιστήμη και την τεχνολογία, μακριά από την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Να τονίζουμε ότι η γνώση είναι δύναμη για την πάλη μας. Από δω ξεκινάμε για να πετύχουμε την αφομοίωση της πολιτικής και ιδεολογίας μας, που είναι πυξίδα όλης μας της δράσης, στόχος προς κατάκτηση σε μια οργάνωση που διαμορφώνει και διαπαιδαγωγεί νέους κομμουνιστές, που η πλειοψηφία των στελεχών της δεν είναι μέλη του Κόμματος.

Από το 6ο Συνέδριο έγιναν προσπάθειες για να αναπτυχθεί και να δυναμώσει η ιδεολογική μορφωτική δουλιά στις γραμμές μας, όμως τα βήματα απέχουν αρκετά από τις ανάγκες.

Η ανάπτυξη της ιδεολογικής, μορφωτικής, διαπαιδαγωγητικής προσπάθειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη μαζική δράση στη νεολαία, μα ούτε γίνεται μόνο με αυτή. Χρειάζεται να γίνει καθημερινή, μόνιμη και σταθερή επιδίωξη στα όργανα και σε όλη την κλίμακα της οργάνωσης. Πρέπει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της καθοδηγητικής δουλιάς, και θέλει επιμονή και πρόγραμμα για την κατάκτηση αυτής της αντίληψης και απαιτητικότητας.

Η επιδίωξή μας πρέπει να είναι απόκτηση της δυνατότητας αποφασιστικής απόκρουσης σε όλα τα μέτωπα που ανοίγουμε, των ιδεολογημάτων και της παρέμβασης της αστικής τάξης και των μηχανισμών της στη νεολαία. Η αφομοίωση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου και η εκλαϊκευσή τους ευρύτερα στη νεολαία. Με τον επιτυχημένο σχεδιασμό και οργάνωση της μελέτης και της αυτομόρφωσης τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο της ΟΒ και την αξιοποίηση του "Ο", των εκδόσεων και αρθρογραφίας από τον κομματικό Τύπο. Με τη συστηματική δουλιά για τα στελέχη, με σχολές, σεμινάρια του Κόμματος και της ΚΝΕ, επιμονή και βοήθεια για αυτομόρφωση ώστε να ενισχύεται ο καθοδηγητικός τους ρόλος. Με την ύπαρξη ιδιαίτερου σχεδιασμού και φροντίδας από το σύνολο της ΚΝΕ στην αφομοίωση των νέων μελών με τις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας της κομμουνιστικής οργάνωσης.

Στη διαμόρφωση του προγράμματος πρέπει να παίρνονται υπόψη οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες της κάθε οργάνωσης.

Στις ΟΒ το πρόγραμμα μαθημάτων που υπάρχει, πρέπει να ενισχύεται με τις πολύμορφες δραστηριότητες στη συζήτηση μιας ταινίας, ενός δίσκου, μιας ιστορικής επετείου από την ανάπτυξη του κινήματος, στην επίσκεψη σ' ένα ιστορικό μέρος κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ