- ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Εκλεισαν αργά χτες βράδυ οι κάλπες στο Πακιστάν, μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, οι οποίες προκλήθηκαν λόγω της αποπομπής της πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο, από τον Πρόεδρο της... - 1997-02-04 00:00:00.0"/> - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Εκλεισαν αργά χτες βράδυ οι κάλπες στο Πακιστάν, μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, οι οποίες προκλήθηκαν λόγω της αποπομπής της πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο, από τον Πρόεδρο της... - 1997-02-04 00:00:00.0" /> Αμφίρροπο το εκλογικό αποτέλεσμα | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμφίρροπο το εκλογικό αποτέλεσμα
  • Κυριότεροι αντίπαλοι στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν χτες, η Μπεναζίρ Μπούτο και ο Ναουάζ Σαρίφ
  • "Αναξιόπιστοι" πολλοί υποψήφιοι, λέει ο Πρόεδρος Λεγκάρι

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Εκλεισαν αργά χτες βράδυ οι κάλπες στο Πακιστάν, μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, οι οποίες προκλήθηκαν λόγω της αποπομπής της πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο, από τον Πρόεδρο της χώρας Φαρούκ Λεγκάρι, και έχουν προκαλέσει αρκετά κρούσματα βίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή, ο Λεγκάρι κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, αναγνώρισε πάντως ότι αρκετοί από τους υποψηφίους είναι "αναξιόπιστοι".

Η Μπεναζίρ Μπούτο, την οποία ο Πρόεδρος καθαίρεσε πριν τρεις μήνες, είναι μεταξύ των υποψηφίων για τον πρωθυπουργικό θώκο. Η αποπεμφθείσα πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που πήγαν να ψηφίσουν και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επαναλάβει τις κατηγορίες εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, εκφράζοντας φόβους ότι θα υπάρξει νόθευση του αποτελέσματος. "Οι πιθανότητες έχουν βεβιασμένα οριστεί εναντίον μας", δήλωσε.

Περίπου 56,5 εκατομμύρια Πακιστανοί πάνω από 21 χρόνων έχουν το δικαίωμα ψήφου για τις 217 θέσεις της Εθνοσυνέλευσης, και τα τέσσερα τοπικά Κοινοβούλια. Ο επικεφαλής του κόμματος, το οποίο θα πλειοψηφήσει στη Βουλή, θα αναλάβει την πρωθυπουργία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

"Κλειδί" η συμμετοχή

Πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε ότι η συμμετοχή των πολιτών δε θα ξεπεράσει το 20%, καθώς οι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη νέων επιλογών και "αηδιασμένοι" με την πολιτική, αφού είδαν τρεις κυβερνήσεις να αποπέμπονται με την κατηγορία της επώασης σκανδάλων μέσα στα τελευταία 12 χρόνια.

Τα 36.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) και τα περισσότερα έκλεισαν στις 4 το απόγευμα. Η παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων στις εκλογές ήταν - τουλάχιστον - έντονη: 150.000 άνδρες συμμετείχαν στη φρούρησή τους.

Στην περιοχή της επαρχίας των βορειοδυτικών συνόρων, η συμμετοχή ήταν ενθουσιώδης, καθώς επιτράπηκε για πρώτη φορά στους κατοίκους της να συμμετάσχουν. Ομως οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες απείλησαν με σκληρή τιμωρία τις γυναίκες, αν ασκούσαν το συνταγματικό τους δικαίωμα κι έτσι τα πλήθη που συνέρρευσαν στις κάλπες αποτελούνταν μόνο από άνδρες.

Δεν έλειψαν και επεισόδια, λόγω πολιτικού φανατισμού. Στο Καράτσι, ένας εκλογικός αντιπρόσωπος του εθνικιστικού Εθνικού Κινήματος Μοχατζίρ έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε συμπλοκή με αγνώστους.

Η κύρια εκλογική μάχη αναμένεται να δοθεί μεταξύ της "Μουσουλμανικής Λίγκας του Πακιστάν" του Ναουάζ Σαρίφ, η οποία διεκδικεί 177 έδρες, και του"Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν", της Μπεναζίρ Μπούτο, το οποίο διεκδικεί 161 έδρες.

Οι αντίπαλοι

Ο Σαρίφ εμφανίστηκε, σε δηλώσεις του στο "Ρόιτερ", πεπεισμένος για τη νίκη του: "η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση", είπε από τη Λαχώρη. Και υποσχέθηκε ότι, ως πρωθυπουργός δε θα ασκήσει δίωξη "με πρόθεση εκδίκησης" προς την Μπεναζίρ Μπούτο.

Παρά τις δηλώσεις του Σαρίφ, πάντως, ο Πρόεδρος Λεγκάρι έδειξε διατεθειμένος να συνεχίσει την εκστρατεία του εναντίον "των διεφθαρμένων πολιτικών". Χτες διερωτήθηκε "ποιος θέλει ανέντιμους πολιτικούς στην εξουσία;" και υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς θα συνεχίσει τη"σταυροφορία" της και μετά τις εκλογές.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Κχαν προσέφυγε την Κυριακή στα δικαστήρια, ζητώντας να απαγορευτεί η συμμετοχή της Μπούτο στις εκλογές. Ομως, κατά αναλυτές, η κίνηση του πρώην εθνικού αστέρα του... κρίκετ, έγινε πολύ αργά.Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Κχαν, αν η Μπούτο κερδίσει τις εκλογές, η προσφυγή αυτή ίσως συμβάλει σε μια νέα καθαίρεσή της.

Ανάμεσα στους πιο απηνείς πολιτικούς αντιπάλους της Μπούτο είναι και η ετεροθαλής αδελφή της, η οποία έχει αναλάβει την ηγεσία του κόμματος του δολοφονηθέντος αδελφού της Μπεναζίρ, Μουρτάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ