Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Και ξανά προς τη ... δόξα τραβούν

Προσωρινή αποδεικνύεται ότι ήταν η κάμψη των κερδών των τραπεζών το 1996 (όλες μαζί εμφάνισαν καθαρά κέρδη 102 δισ. δραχμών σύμφωνα με στοιχεία της ICAP), καθώς στο φετινό εξάμηνο μόνο 11 τράπεζες κέρδισαν πάνω από 140 δισ. δραχμές

Προσωρινή ήταν η μείωση των καθαρών κερδών, που εμφάνισαν για το 1996 με τους ισολογισμούς τους οι κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες, αρκεί να συγκρίνει κανείς τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ICAP, για τα κέρδη των τραπεζών ολόκληρο το 1996, με τα κέρδη που εμφάνισαν μόλις 11 τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του 1997. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ICAP προκύπτει ότι σε σύνολο 25 εμπορικών τραπεζών τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 102,1 δισ. δρχ. την περασμένη χρονιά, έναντι 167,3 δισ. δρχ. το 1995, παρουσιάζοντας μείωση κατά 39%. Ομως, 11 μόνο τράπεζες, που δημοσίευσαν στοιχεία για την κερδοφορία τους στο πρώτο εξάμηνο του 1997, εμφανίζουν καθαρά κέρδη ύψους πάνω από 140 δισ. δραχμές. Δηλαδή, στο φετινό εξάμηνο οι 11 τράπεζες κέρδισαν πολύ περισσότερα από όσα είχαν κερδίσει στους 12 μήνες του 1996 όλες μαζί οι 25 εμπορικές κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες.

Το καθαρό αποτέλεσμα επηρεάστηκε από τη σημαντική μείωση των κερδών των μεγάλων κρατικών τραπεζών (Εθνική, Εμπορική, Ιονική), η οποία όμως ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της τεχνητή. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες κρατικές τράπεζες, για να "καθαρίσουν" το βεβαρημένο, με παλαιότερες χορηγήσεις θαλασσοδανείων, χαρτοφυλάκιό τους, προέβησαν σε προβλέψεις και διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων, μειώνοντας ισόποσα τα κέρδη τους. Αντίθετα, μεγάλη αύξηση κερδών παρουσίασαν το 1996 - και για μια ακόμα χρονιά - οι δυο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες (Εργασίας 19,8% και Αλφα Πίστεως 18,9%). Πάντως, από τις 25 τράπεζες, 20 εμφάνισαν κέρδη, 3 μόνο παρουσίασαν ζημιές - και αυτές με τη δικιά τους ιστορία η καθεμιά: Κρήτης, ΕΤΒΑ και Αθηνών - ενώ δυο εμφάνισαν μηδενικά κέρδη (Εθνική και Μακεδονίας - Θράκης), εξαιτίας της παραπάνω "λογιστικής τακτοποίησης".

Ενδεικτική των διαφορών μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι και η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων, που για τις ιδιωτικές ανήλθε σε πολύ υψηλότερα ποσοστά (Αλφα Πίστεως 46,7% και Εργασίας 67,2%), από τα αντίστοιχα των κρατικών. Εξαίρεση εδώ αποτελούν η Κτηματική και η Στεγαστική Τράπεζα (ανήκουν και οι δυο στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας) που εμφάνισαν αποδοτικότητα 54,4% και 52,3% αντίστοιχα). Τα μεγαλύτερα κέρδη ανά απασχολούμενο είχε πέρσι η Κτηματική Τράπεζα με 25 εκατομ. δρχ., ακολουθούμενη από την Τράπεζα Εργασίας (18,8 εκατομ. δρχ. ) και την Αλφα Πίστεως (14,5 εκατομ. δρχ.).

Σχετικά με τις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, την "πρωτιά" με βάση ποσοστιαία, τουλάχιστο, κριτήρια, διατήρησε για μια ακόμα χρονιά η Citibank. Τέλος, το σύνολο των απασχολούμενων στον τομέα των τραπεζών, κρατικών και ιδιωτικών, ελληνικών και ξένων, σύμφωνα με μέτρηση της ICAP ανέρχονταν πέρσι σε 54.719 άτομα, έναντι 53.460 το 1995 (αύξηση 2,4%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ