Κυριακή 2 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Μέρα Μνήμης

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΙΤΙΟΣ,Πτολεμαϊδα. Επειδή σ' ολόκληρη την Ελλάδα είναι κατάσπαρτα τα οστά των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης και του ΔΣΕ και είναι αδύνατο να ανεγερθούν ισάριθμα μνημεία για να μνημονεύονται οι ηρωικοί νεκροί του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, προτείνω να καθιερωθεί μια μέρα του χρόνου ως Μέρα Μνήμης των πεσόντων αγωνιστών.Αυτή η μέρα πιστεύω πως θα 'πρεπε να 'ταν η 30ή Μαρτίου, μέρα εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη, ή πιθανόν κάποια άλλη, που θα συνδέεται με τους αγώνες και θυσίες των αγωνιστών του Λαϊκού μας κινήματος. Θα 'ναι ελάχιστος φόρος τιμής από εμάς προς εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Το "Θερμοκήπιο"

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, υπερήλικας Μακρονησιώτης - Κομμουνιστής, από τη Ρόδο. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε θέματα οικολογίας. Γράφει: "Παρακολουθώ το επιστημονικό γερμανικό περιοδικό "GEOLOG" που ασχολείται από το 1985 με το φαινόμενο του "Θερμοκηπίου" στον πλανήτη μας. Είναι αυτό που ευθύνεται για τις μεγάλες καταστροφές των πλημμυρών, που προέρχονται από το μεγάλο ρήγμα της Οζονόσφαιρας που προστατεύει την ατμόσφαιρά μας. Αυτό το ρήγμα διευρύνεται συνεχώς με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να εισχωρούν στην ατμόσφαιρα οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ηλιου που προκαλούν τη μεγάλη θέρμανση. Σαν συνέπεια, ο ήλιος απορροφά τρομερές ποσότητες νερού που δημιουργούν στη συνέχεια αυτές τις πλημμύρες.. Οι Γερμανοί γεωλόγοι έχουν αποφανθεί ότι οι πλημμύρες θα συνεχίζονται και από χρόνο σε χρόνο θα γίνονται μεγαλύτερες, βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρωπότητα.

Δυστυχώς όμως δεν είδα τα ΜΜΕ να ασχολούνται όσο θα 'πρεπε και να ενημερώνουν τον κόσμο, για το τρομερό θερμοκήπιο και τις συνέπειές του.

Ηδη η στάθμη των Ωκεανών έχει ανέβει 2 πόντους. Στην Ανταρκτική αρκετά παγόβουνα άρχισαν να λιώνουν και μεγάλοι όγκοι πλέουν στον Νότιο Ατλαντικό. Κατά τους γεωλόγους οι Κάτω Χώρες κινδυνεύουν άμεσα, καθώς και το Μπαγκλαντές στον Ινδικό. Επίσης και ο ποταμός Μισισιπής στις Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ λόγω του παραπάνω φαινομένου έχει δημιουργήσει σε πολλές πολιτείες της Αμερικής τρομερές πλημμύρες.

Αν είχε προβλεφτεί...

ΜΑΝΟΛΗΣ Γ. ΔΡΙΔΑΚΗΣ από Αθήνα. Παρακολουθώ στο "Ριζοσπάστη" το αφιέρωμα για τα 50χρονα του ΔΣΕ. Οντως η παρουσίαση των γεγονότων αντανακλά την ιστορική αλήθεια, χωρίς συγκαλύψεις και υπερβολές. Αυτό όμως που διερωτάται κάποιος που ενδιαφέρεται για την ιστορική αλήθεια και προβληματίζεται για τα γεγονότα στη συγκεκριμένη περίοδο, είναι πώς το γιγάντιο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης οδηγήθηκε στην υποταγή και στις αδηφάγες ορέξεις του αγγλικού ιμπεριαλισμού και της ντόπιας αντίδρασης. Ενώ είχε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, με ένα στρατό 130.000 ανδρών και μια πολεμική πείρα 3 χρόνων οδηγήθηκε στην ήττα; Δυστυχώς η ηγεσία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, δεν εκτίμησαν σωστά τα γεγονότα. Δεν έλαβαν υπόψη τους τις προθέσεις των Αγγλων και της λεγόμενης κυβέρνησης του Καϊρου.

Είναι εύκολο βέβαια κάποιος να κρίνει τα γεγονότα, μετά από παρέλευση 50 και πλέον χρόνων. Ομως είναι σίγουρο, πως αν η ηγεσία του κινήματος είχε προετοιμάσει τον ελληνικό λαό από το 1943, και ο Δεκέμβρης του '44 θα ήταν νικηφόρος. Αλλα κι αν χανόταν η μάχη της Αθήνας, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ μπορούσαν να επιβληθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ