Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Βάζουν πλάνο εσόδων για τους εφοριακούς

Αντί να κάνουν μεταβολή και ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην καρδιά του, ελέγχοντας το μεγάλο κεφάλαιο, οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης βάζουν τώρα... μηνιάτικους ποσοτικούς στόχους για κάθε εφορία

Στους εφοριακούς πετάει τώρα η κυβέρνηση το "μπαλάκι" και τις ευθύνες για την αντιμετώπιση της τεράστιας φοροδιαφυγής. Ετσι, αντί για την εκπόνηση και εφαρμογή μιας πολιτικής που πραγματικά θα συμβάλει στην τεράστια φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, ανακοινώθηκαν χτες μέτρα που στην ουσία τους συνιστούν ασφυκτικό - και κατά πάσα πιθανότητα άνευ ουσίας - έλεγχο των προϊσταμένων των εφοριών, μέσω της τοποθέτησης εποπτών σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ). Στην ίδια δέσμη των "άτακτων" κινήσεων της κυβέρνησης εντάσσεται η ενίσχυση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με στελεχιακό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα (!), αλλά και η γνωστή - πλην όμως αναποτελεσματική - μέθοδος της δημοσίευσης καταλόγων με ονόματα φορολογούμενων ή επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ.Στην ουσία πρόκειται για μέτρα που κινούνται στην "πεπατημένη" και η αναποτελεσματικότητα των οποίων είναι προδιαγεγραμμένη, μια και είναι πλέον δεδομένη η άρνηση της σημερινής κυβέρνησης να έρθει σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, όπου εντοπίζεται και το κύριο μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο Γ. Δρυς, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε με τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Γ. Παπαντωνίου,τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Χ. Αλαμάνο και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών, αποφασίστηκαν (και στις επόμενες μέρες θα σταλεί σε όλες τις ΔΟΥ σχετική εγκύκλιος) μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Σε κάθε ΔΟΥ θα τοποθετηθεί υπεύθυνος - επόπτης με συγκεκριμένα καθήκοντα - οδηγίες στην κατεύθυνση της "πάταξης" της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ. Κάθε ΔΟΥ θα έχει κάθε μήνα ποσοτικό στόχο είσπραξης,ο οποίος θα είναι διαφορετικός, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε εφορίας.
  • Ο προϊστάμενος κάθε ΔΟΥ θα συγκροτεί καθημερινά ένα ή περισσότερα διμελή συνεργεία, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και τον αριθμό των επιχειρήσεων που υπάγονται στη ΔΟΥ, για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου.
  • Θα γίνεται από δω και στο εξής κρίση από τους επόπτες όλων των προϊσταμένων των ΔΟΥ, με βάση τους στόχους είσπραξης που έχει αναλάβει ο καθένας.
  • Θα προωθηθεί η άμεση ενεργοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), η έναρξη λειτουργίας του οποίου τοποθετείται γύρω στις αρχές του Απρίλη.
  • Θα εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες διασταυρώσεων των στοιχείων των φορολογούμενων από τις υπηρεσίες του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ). Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, με βάση τα αποτελέσματα των μέχρι διασταυρώσεων, έχει καταρτιστεί - και πρόκειται να δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα - λίστα με τα ονόματα των φορολογούμενων εκείνων που διατηρούν διπλό ή τριπλό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
  • Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του χονδρεμπορίου και σε εισαγωγικές επιχειρήσεις. Ηδη έχει δοθεί εντολή στο ΚΕΠΥΟ να σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών τα ονόματα των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου, που κάνουν πωλήσεις προϊόντων εικονικά στα νησιά του Αιγαίου που έχουν χαμηλό ΦΠΑ. Οπως παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα αυτά διοχετεύονται σε άλλες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει ποσά δεκάδων εκατομμυρίων. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνουν επίσης και σε επιχειρήσεις (στις 200 μεγαλύτερες) που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο και έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αγορών από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πωλήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Στην ίδια σύσκεψη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με εξειδικευμένο προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, λίστα με ονόματα επιχειρήσεων που έχουν πραγματοποιήσει φορολογικές παραβάσεις και θα υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις (κλείσιμο, πρόστιμα κλπ.). Πρόκειται για τη γνωστή τακτική του υπουργείου να αποκαλύπτει και να βάζει "λουκέτο" σε μία σειρά μικρού μεγέθους επιχειρήσεων (κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, μέχρι και... ψησταριές), χωρίς μέχρι σήμερα πάντως να έχει φανεί λύση στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Οι εφοριακοί για το ΣΔΟΕ

Για υποκατάσταση της υπηρεσιακής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών από εξωυπηρεσιακά κέντρα, σχετικά με τον τρόπο που προωθείται η λειτουργία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, με αφορμή την προχτεσινή απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου για τη στελέχωση του ΣΔΟΕ.

Η ΠΟΕ - ΔΟΥ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, να μεριμνήσει άμεσα για την εξάλειψη των παραπάνω εξωυπηρεσιακών κέντρων και παραγόντων που έχουν υποκαταστήσει την υπηρεσία και τους θεσμούς της, υπονομεύοντας έτσι κάθε προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων και υλοποίησης του προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ