Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Σαρακοστιανές ποικιλίες και τιμές

Ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων τη Δευτέρα το πρωί

Μια μεγάλη ποικιλία, τόσο ως προς τις τιμές, όσο και ως προς την ποιότητά τους, παρουσιάζουν τα είδη που αποτελούν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν θα κάνετε τις αγορές σας. Τα ψώνια σας μπορείτε να τα κάνετε ακόμα και τη Δευτέρα το πρωί, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Εμείς μπορούμε να σας δώσουμε μια πρώτη ενδεικτική "γεύση" από τις τιμές που επικρατούν στην αγορά στα είδη διατροφής που καταναλώνονται κατά παράδοση αυτή τη μέρα. Συγκεκριμένα, η λαγάνα φέτος θα πωλείται στις 640 δρχ. περίπου έναντι 600 που ήταν πέρσι, ο χαλβάς ξεκινάει από 1.000 και φτάνει μέχρι 1.750 δρχ. ανάλογα με την ποιότητα και το "όνομά" του, ο ταραμάς πωλείται προς 1.000 - 3.500 δρχ., και πάλι εξαρτάται από την ποιότητα που θα επιλέξει κανείς, οι ελιές στις 700 - 1.250 δρχ. το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία. Τα τυποποιημένα ντολμαδάκια κοστίζουν 620 δρχ. το κουτί, το χταπόδι, επίσης τυποποιημένο, 480 δρχ., και τα καλαμαράκια στο κουτί 380 δρχ. Για όσους πάλι, προτιμήσουν το κατεψυγμένο χταπόδι, η τιμή του κυμαίνεται γύρω στις 1.760 - 2.000 δρχ., ενώ τα κατεψυγμένα καλαμαράκια πωλούνται προς 1.400 δρχ. το κιλό.

Ενόψει των αγορών για το σαρακοστιανό τραπέζι, το υπουργείο Ανάπτυξης συνιστά να έχουμε υπόψη κάποια χαρακτηριστικά των ειδών αυτών. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, στρείδια, αχιβάδες), πρέπει να είναι ζωντανά, δηλαδή καλά κλεισμένα, να έχουν βαρύ όστρακο, με κρότο υπόκωφο στο χτύπημα, που σημαίνει ότι είναι γεμάτα νερό και σάρκα. Οταν είναι ανοιχτά, εάν είναι ζωντανά αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα, για παράδειγμα στο λεμόνι. Επίσης, δε θα πρέπει να εμφανίζουν ξένες οσμές, εκτός από αυτήν του ιωδίου της θάλασσας.

Στα μαλακόστρακα, δηλαδή γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, επειδή ανήκουν στην κατηγορία των θαλασσινών που χαλάνε γρήγορα, θα πρέπει να φτάνουν στην αγορά ζωντανά ή να καταψύχονται αμέσως μετά το ψάρεμά τους. Οι νωπές γαρίδες και καραβίδες διακρίνονται ως προς τη φρεσκάδα τους από τη ζωηρότητα του ματιού, πρέπει να είναι σφικτές, να έχουν ζωηρά χρώματα, ανάλογα με το είδος τους και να μην παρουσιάζουν αλλαγή χρώματος προς το πράσινο. Μαλακόστρακα που παρουσιάζουν χαλάρωση και μυρίζουν πρέπει να απορρίπτονται σαν ακατάλληλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μη ..."νηστίσιμες" οι τιμές (1998-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ