Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
"Τελάληδες" της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Αλβανία!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και αποδεικνύεται ότι ούτε ακόμα και αυτοί οι ποταμοί αίματος, που έχουν πνίξει τα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια, είναι ικανοί να απαγκιστρώσουν τον αστικό πολιτικό κόσμο της Ελλάδας από τις δογματικές προσκολλήσεις του, προσκολλήσεις εξάρτησης και υποταγής, απέναντι στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Πριν μερικά χρόνια, ήταν το δράμα της Γιουγκοσλαβίας. Τότε που η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ποδοπατούσαν τις υπογραφές τους κάτω από το κείμενο που συνέταξαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με το οποίο δεσμεύονταν πεντακάθαρα ότι δε θα εμπλέξουν την Ελλάδα - κατά κανένα τρόπο και με κανένα "ειρηνευτικό" πρόσχημα - στον πόλεμο της Βοσνίας. Αφού, λοιπόν, αρχικά, εγκατέλειψαν κάθε σκέψη για "βέτο" στην απόφαση των γκάνγκστερ για επιβολή της "διπλωματίας του τρόμου", μέσω των αμερικανοΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του Σαράγεβο, αφού ενέπλεξαν τη χώρα στη βαλκανική θηριωδία (και) μέσω της ελληνικής συμμετοχής στο ναυτικό αποκλεισμό της τέως Γιουγκοσλαβίας, έφτασε και η στιγμή που προχώρησαν σε αποστολή ελληνικού στρατιωτικού σώματος στη Βοσνία... Και όλα αυτά, υπό το άκρως "εθνικοανεξαρτησιακό" επιχείρημα ότι "αφού πάνε οι άλλοι εκεί, δεν μπορούμε να λείπουμε εμείς"!

***

Αυτή η λογική των υποκλίσεων απέναντι στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επαναλαμβάνεται σήμερα στο φόντο της αλβανικής τραγωδίας. Η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ, ατενίζοντας τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα μέσα από τις παρωπίδες του υποτακτικού της αστερόεσσας και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, μετατρέπονται σε "τελάληδες" της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Αλβανία! Και όχι μόνο αυτό. Την ώρα που τα "δώρα" της "πολιτισμένης" Δύσης εξαργυρώνονται στην Αλβανία, τόσο ευδιάκριτα, που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο αλβανικός λαός έχει μετατραπεί σε διεθνή πεινασμένο ζητιάνο, τώρα που αυτός ο λαός εξεγείρεται, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν τους θύτες του ως "σωτήρες"!

Ποιοι είναι οι "σωτήρες"; Αυτοί που πριν 5 χρόνια είχαν γεμίσει από άκρου εις άκρον την Αλβανία με αμερικανικές σημαίες και απέδιδαν εύσημα "εκδημοκρατιστή" και "απελευθερωτή" στον Μπερίσα. Είναι αυτοί που μετά την άνοδο του διεφθαρμένου απατεώνα στην εξουσία - βγαλμένος από τα καταγώγια που χρησιμοποίησαν ως πειραματικά εργαστήρια του μαφιόζικου καπιταλισμού όσοι εξέθρεψαν τους "ηγέτες" και τις δομές του "νέου" κόσμου που ξημέρωσε στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης - έστηναν επινίκια πάρτι στην αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα. Είναι αυτοί που με την αμερικανοΝΑΤΟική και ευρωενωσιακή επέμβασή τους στην Αλβανία μετέτρεψαν τη χώρα σε κατεχόμενο τσιφλίκι τους, οδηγώντας το λαό της στην απόγνωση.

***

Κι όμως! Η κυβέρνηση, τώρα που η εξέγερση σαρώνει το Νότο της γειτονικής χώρας, υποδεικνύει ως "λύση", αυτό ακριβώς που προκάλεσε την τραγωδία. Υποδεικνύει ως "λύση" την επέμβαση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Αλβανία. Αναζητά τη "διευθέτηση" του ...θέματος, στα πλαίσια της δραστηριοποίησης της "τρόικας" της ΕΕ, συμπληρωμένης από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ταυτόχρονα, ανεπίδεκτη κάθε μαθήματος από το πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο, δηλώνει απερίφραστα ότι η Ελλάδα - εφόσον επιλεγεί στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία - δεν μπορεί να μην συμμετάσχει! Από κοντά η ΝΔ, που, διά του αρχηγού της, ζήτησε την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, ενώ, σε ένα ρεσιτάλ ανεύθυνης πατριδοκαπηλίας, μίλησε ακόμα και για στρατιωτική επέμβαση της Ελλάδας, με πρόσχημα την προστασία της ελληνικής μειονότητας! Οσο για το ΣΥΝ, εγκλωβισμένος στο δόγμα "νυν υπέρ πάντων η ΕΕ", έφτασε να ζητήσει "να επιληφθεί του προβλήματος της Αλβανίας η ΕΕ σε επίπεδο υπουργών" και να ψέξει την κυβέρνηση, γιατί η τελευταία "έχει μιαν ατολμία και ένα δισταγμό"!

Η τακτική των παραπάνω κομμάτων είναι τραγικά επικίνδυνη. Τόσο που έχει αποθρασύνει εκείνους, που δημοσίως, όχι μόνο ζητούν την επέμβαση της Ελλάδας στην Αλβανία, όπως ο κ. Παπαθεμελής, αλλά και διακηρύσσουν ότι έχουν έτοιμους τους "στρατιωτικούς σάκους" των "στρατολογημένων" (!) ανά την Ελλάδα χριστιανο-ορθόδοξων "μαχητών", οι οποίοι είναι έτοιμοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να τους αδειάσουν (τους σάκους) εναντίον οιουδήποτε αλλόθρησκου θα βάλλει κατά της μειονότητας!

***

Η στάση της κυβέρνησης και των κομμάτων της ολιγαρχίας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη "γραμμή" του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας. Είναι απόλυτα "συμβατή" με την επίσημη πολιτική του "εισοδισμού", την πολιτική του "να φάμε και εμείς κάτι" στα Βαλκάνια. Πρόκειται για την πολιτική που διαφημίζουν οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους όλα αυτά τα χρόνια, υποκρινόμενοι, ως συνηθίζουν, ότι τα στενά ταξικά τους συμφέροντα είναι "εθνικά"...

Ολοι οι παραπάνω είναι υπέρμαχοι της άποψης ότι τα Βαλκάνια πρέπει να μετατραπούν σε "οικονομική ενδοχώρα" της Ελλάδας. Πώς; Διά της αξιοποίησης της συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Σε μετάφραση, πρόκειται για τη μετατροπή της Ελλάδας σε γέφυρα προέλασης των συμφερόντων των πολυεθνικών στα χειμαζόμενα Βαλκάνια. Ετσι, φιλοδοξούν ότι θα υπάρξουν και κάποια - μεγαλύτερα ή μικρότερα - ψίχουλα και για τους Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Λάτση, Κοπελούζο κλπ., που συσκέπτονται υπό την προεδρία της Β. Παπανδρέου, ώστε να οργανώσουν καλύτερα το σχέδιο "εισοδισμού" στην περιοχή.

***

Επομένως, στα πλαίσια προώθησης του σχεδίου, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τους χτεσινούς χειροκροτητές του "δημοκράτη" Μπερίσα και παντοτινούς χειροκροτητές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, να εξιλεώνουν τους υπεύθυνους του αλβανικού δράματος, να καθαγιάζουν τον επεμβατικό τους ρόλο, που έφερε τα πράγματα εδώ που τα έφερε, και να βαφτίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία, "αντίδοτο" σε μια τραγωδία που προκάλεσε αυτή ακριβώς η επέμβαση!

Το θράσος τους, δε, γίνεται απροσμέτρητο, όταν ως άλλοθι αυτής της επέμβασης - με όποιο προσωπείο κι αν την προπαγανδίζουν - χρησιμοποιούν την ελληνική μειονότητα, η οποία βιώνει, όπως ο αλβανικός λαός, τον επεμβατικό ρόλο των ιμπεριαλιστών και γίνεται "όμηρος" των πατριδοκάπηλων και εθνικιστικών παραληρημάτων των - κατά τα άλλα - "πατριωτών" της υποτέλειας.Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ