Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Το μεγαλείο της εκκλησιαστικής παιδείας

Ο μαθητής του Νυχτερινού Λυκείου Πάτρας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗΣ,με αφορμή συμβάν που δημιουργήθηκε σε βάρος του, όταν φοιτούσε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Πάτρας, καταγγέλλει την όλη κατάσταση που επικρατεί στο εν λόγω Λύκειο και καταθέτει ορισμένες απόψεις του για το χαρακτήρα της εκκλησιαστικής - θρησκευτικής παιδείας στη χώρα μας. Γράφει: "Πριν μερικούς μήνες, όταν φοιτούσα στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πάτρας, διαπομπεύτηκα δημόσια μπροστά στους συμμαθητές και καθηγητές μου, γιατί κατά τη διάρκεια της τελετής του "αγιασμού", τα χείλη μου δεν ακούμπησαν το σταυρό που κρατούσε ο διευθυντής πρωτοπρεσβύτερος Ν. Σκιαδαρέσης. Οταν μετά τη σχετική επίπληξη χαρακτήρισα την παρατήρηση του διευθυντή υπερβολική, αυτός με είπε "άθεο" και με απέβαλε.

Μετά από παρέμβαση των γονιών μου, ο "μεγαλόψυχος" διευθυντής δέχτηκε την επανένταξή μου στο σχολείο, όμως μόνο με την προϋπόθεση της δημόσιας συγνώμης. Δέχτηκα κάτω από την πίεση των γονιών μου, όμως εξ αιτίας του κλίματος που επικρατούσε σε βάρος μου ύστερα από τα γεγονότα, αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σχολείο.

Θα μπορούσε, βέβαια, κανείς να χαρακτηρίσει το γεγονός μεμονωμένο, αλλά η πραγματικότητα στο συγκεκριμένο σχολείο θυμίζει μεσαίωνα. Η Εκκλησία, έχοντας εξασφαλίσει πλήθος προνομίων από την πολιτεία, εκμεταλλεύεται ακόμη και την αγωνία των νέων για την ανεργία, προκειμένου να προωθήσει τις επιδιώξεις της. Συγκεκριμένα, η προνομιακή αντιμετώπιση των αποφοίτων των Εκκλησιαστικών Λυκείων στη διαδικασία των εξετάσεων εισαγωγής στις ανώτερες θεολογικές και ποιμαντικές σχολές, αναγκάζει τους μαθητές αυτών των λυκείων να κρατάνε ιδιαίτερα υποκριτική στάση για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους. Οι μαθητές καλούνται συνεχώς να προσεύχονται, να "μετανοούν", να "υποτάσσονται" στη θέληση του Κυρίου. Μοναδική πηγή αλήθειας, η Αγία Γραφή (λες και δεν μπορούσε οποιοσδήποτε συγγραφέας να γράψει μια ιστορία σαν της Ρουθ).

Από την άλλη μεριά, βιβλία των Καζαντζάκη, Νίτσε, Τολστόι, Εγκελς, Μαρξ, Λένιν, είναι, βέβαια, απαγορευμένα και αντιχριστιανικά.

Ο συνδικαλισμός απαγορεύεται, ενώ οι κομμουνιστές θεωρούνται "βλάχοι". Οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες σε Λύκεια που διαθέτουν οικοτροφείο, καθώς οι μαθητές είναι εκτεθειμένοι σε συνεχή πλύση εγκεφάλου, για πέντε μέρες τη βδομάδα.

Μια απίστευτη λεπτομέρεια - που αφορά τον τρόπο εισαγωγής σ' ένα τέτοιο σχολείο - είναι ότι απαιτείται "τεκμήριο χριστιανικής ορθοδόξου πίστεως" από τον αντίστοιχο "πνευματικό" της ενορίας, καθώς και συστατική επιστολή από τον πρωτοσύγκελο της αρμόδιας Μητρόπολης μαζί με βιογραφικό σημείωμα. Μέτρα που θυμίζουν άλλες μαύρες εποχές, όταν βρίσκονταν στο απόγειο της δόξας τους τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων...

Εμείς οι νέοι, που από φύση και θέση, είμαστε η πρωτοπορία της κοινωνίας, ας αγωνιστούμε ενωμένοι για μια καλύτερη ζωή, για το μέλλον μας, το δικαιούμαστε. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ