Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Στόχος η Ευρωπαϊκή Ενωση Φακελωμένων

"Ο πραγματικός στόχος ψήφισης και εφαρμογής αυτού του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε να λειτουργήσει και στη χώρα μας το λεγόμενο σύστημα ασφαλείας που προωθείται με τη Συνθήκη του Σένγκεν και που στην πραγματικότητα οδηγεί στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών, όχι πια σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι η αλήθεια".Την υπογράμμιση αυτή έκανε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,απαντώντας στα "παραμύθια" του πρωθυπουργού ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο την προστασία του πολίτη από τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Και συνέχισε: "Εδώ υποτίθεται ότι κάψαμε τους φακέλους και τώρα ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ηλεκτρονικούς φακέλους, έτσι ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση όχι μόνο από τις ελληνικές υπηρεσίες, αλλά και από τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές ακόμα, γιατί δεν αποκλείεται οι πληροφορίες να πάνε και πέρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Η σημασία της πρωθυπουργικής παρουσίας

Σχολιάζοντας τη σημασία της πρωθυπουργικής παρουσίας, χτες στη Βουλή για τη στήριξη του νομοσχεδίου, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε: "Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το νομοσχέδιο και το πόσο ενδιαφέρει τους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πικρή πείρα από τέτοιες διαδικασίες, φάνηκε από το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός το διάλεξε για να παρέμβει προσωπικά στη διαδικασία συζήτησής του. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό ήρθε για να προστατευτεί ο πολίτης. Αντίθετα όμως, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε μια σειρά από υπηρεσίες ή οργανισμούς να δουλέψουν ακριβώς προς την κατεύθυνση καταγραφής μιας σειράς προσωπικών πληροφοριών, που προσβάλλουν τα δικαιώματα του ανθρώπου. Και δεν είναι αλήθεια ότι αυτό δε γίνεται κάτω από την ώθηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτω από την ώθηση της ΕΕ γίνεται, τα περιθώρια έχουν στενέψει και γι' αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός μην τυχόν και έχουμε κάποια έκπληξη εδώ. Είναι επίσης γεγονός ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στη συμφωνία της Σένγκεν, αν δεν υπάρξει προηγουμένως αυτή η ρύθμιση. Γι' αυτό μη μας λέει τώρα ο πρωθυπουργός ότι όλα γίνονται για την προστασία του πολίτη. Οχι! Γίνονται για να προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε να μπούμε σε ένα ευρύτερο σύστημα παρακολούθησης των πολιτών".

Οργανο στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι νομιμοποιείται η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών - τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς - που αφορούν το σκληρό πυρήνα της ανθρώπινης προσωπικότητας και αντί να προστατεύεται ο πολίτης δημιουργείται μια ανεξάρτητη αρχή, που δε λογοδοτεί πουθενά παρά μονάχα στην εκάστοτε κυβέρνηση. Επέκρινε δε έντονα το γεγονός ότι δεν παρέχεται στον πολίτη δικαστική εγγύηση όπως προβλέπει το Σύνταγμα και σημείωσε ότι η υπό δημιουργία αρχή θα είναι εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά εγγύηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ατόμου. Καταλήγοντας, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αποδοχή της Συνθήκης Σένγκεν και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. "Να το πάρετε πίσω - είπε - αυτό το νομοσχέδιο και να κάνετε μια συζήτηση με τα κόμματα και την ελληνική κοινωνία, όπως συνηθίζετε να λέτε, για να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους θα υπερασπίσουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ