Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
"Καμπάνες" σε εταιρίες για παραπλανητική διαφήμιση

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις από απόσταση, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή. Στις ίδιες εταιρίες, το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε τα προβλεπόμενα από το νόμο χρηματικά πρόστιμα.

Τα παραπάνω προκύπτουν, από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη,ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα των ελέγχων, που διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, μετά από σχετικό δημοσίευμα του "Ρ" το 1995 και καταγγελίες των καταναλωτών. Μετά τους ελέγχους που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης προέκυψε ότιεταιρίες που πωλούν από απόσταση παραπλανούν τους καταναλωτές, με ανακριβείς και αναληθείς διαφημίσεις, για παράδειγμα με δήθεν δώρα μεγάλη αξίας, όπως αυτοκίνητα κλπ.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη σχετική τροπολογία, η οποία αφορά στην τήρηση μητρώου στο υπουργείο των εταιριών, που πωλούν από απόσταση και δήλωσε πως η τροπολογία αυτή θα κατατεθεί συμπληρωματικά στο σχέδιο νόμου για την ιδιωτική ασφάλιση. Σύμφωνα με την τροπολογία, η εγγραφή στο μητρώο θα είναι υποχρεωτική για τους προμηθευτές, και αποτελεί προϋπόθεση για τη θεώρηση των φορολογικών βιβλίων και στοιχείων από την αρμόδια ΔΟΥ και αποδεικνύεται με βεβαίωση που χορηγεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Επίσης, απαγορεύεται η δραστηριοποίηση των προμηθευτών εάν μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση της τροπολογίας δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο. Τέλος, ορίζεται ότι η υπουργός Ανάπτυξης μπορεί με απόφασή της να αρνείται την εγγραφή εταιρίας ή να προβαίνει σε προσωρινή ή οριστική διαγραφή από το μητρώο, που συνεπάγεται και κατάργηση της σύμβασης του προμηθευτή. Η απόφαση αυτή θα κοινοποιείται στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι, παρά τις σχετικές διακηρύξεις του υφυπουργού, στην τροπολογία, όπως έχει συνταχθεί, δεν περιλαμβάνεται ο όρος για υποχρεωτική καταβολή εγγυητικής επιστολής, από την οποία να μπορεί το υπουργείο να δεσμεύσει ποσά σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας από τις εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ