Κυριακή 16 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
Ο τρίτος κόσμος πλάι μας

Λακκούβες, σκουπίδια και παράγκες... Ενας τσιμεντένιος φράχτης "θυμίζει" πως κάποτε το υπουργείο Πρόνοιας έδωσε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία ενός "πρότυπου πιλοτικού καταυλισμού". Τώρα, με το νερό κομμένο και με τουαλέτες κατεστραμμένες, χωρίς ηλεκτρικό και αποχετεύσεις, χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών, το τοπίο θυμίζει κρανίου τόπο... Είναι ο καταυλισμός των αστέγων Τσιγγάνων στα Ανω Λιόσια. Εδώ ξεναγήθηκαν πρόσφατα μέλη της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς σύνορα", μία εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, εκπαιδευτικοί από το Κέντρο Μελετών ΟΛΜΕ, εκπρόσωπος της "Κίνησης Πολιτών ενάντια στο ρατσισμό", ένας γιατρός, ένας οικονομολόγος και άλλοι. Η ξενάγηση έγινε από το μέλος της "Ομάδας αλληλέγγυων πολιτών" της περιοχής και στόχος είναι να ξεκινήσουν μαζί ένα πρόγραμμα υγείας, βοηθώντας τους "Γιατρούς χωρίς σύνορα". Την προσπάθεια θα στηρίξουν αρκετές γυναικείες οργανώσεις, όπως μας λέει η Νίκη Ρουμπάνη, μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, που μας μεταφέρει τις εντυπώσεις της από το "οδοιπορικό":

"Κανένας πιτσιρίκι δεν πάει σχολείο. Μερικά μόνο έχουν κάνει εμβόλια. Πέρασε ο Ερυθρός Σταυρός πριν δύο μήνες. Λίγα έχουν βιβλιάρια υγείας. Κρούσματα ηπατίτιδας, ιώσεις, ψείρα. Η έλλειψη στοιχειωδών μέσων για τη ζωή μάς κάνει να σκεφτόμαστε πώς θα μεγάλωναν τα δικά μας παιδιά, αν έριχνε η μοίρα το ζάρι της να γεννηθούν Τσιγγάνοι...".

"Πολλά ποντίκια υπάρχουν εδώ" και τα σκουπίδια της χωματερής δίπλα. "Μας κόψανε το επίδομα πολυτέκνων, έχω δύο μήνες να πάρω λεφτά, εφτά παιδιά, τι θα ταϊσω", λέει μια γυναίκα.

Κουβέντα την κουβέντα βγαίνει το μεγάλο παράπονο. "Ο δήμαρχος δε μας εκτιμά". Χωρίς μεγάλα λόγια για ανθρώπινα δικαιώματα, για πολιτικά δικαιώματα, για υποχρεώσεις του κράτους ζητούν "εκτίμηση". Η αξιοπρέπεια πιο πάνω κι από το ψωμί και το νερό. Ξέρουν πως εκεί φωλιάζει ο ρατσισμός. Στην έλλειψη εκτίμησης και σεβασμού. Το ίδιο και για την Αστυνομία. "Μας σταματούν, μας πάνε στο τμήμα. Χωρίς λόγο μας δέρνουν, επειδή κάποιοι είναι παράνομοι, λένε. Εσένα έτσι σου φέρονται άμα ο γείτονάς σου είναι παράνομος; Το βλέπουν τα παιδιά μας, αγανακτούν. Ετσι θα γίνουμε παράνομοι κι εμείς οι οικογενειάρχες, από αγανάχτηση".

... Λίγο λίγο φτιάχνεται ένα όραμα με λυόμενα σπίτια, νερό, αποχέτευση, ηλεκτρικό. Ονειρευόμαστε και στρατευόμαστε στο όραμα μαζί τους. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Είναι πολύ να το ζητάει κανείς στο κατώφλι του 21ου αιώνα μέσα στην Αθήνα;".

Στην πρώτη αυτή συνάντηση εκτός από την Νίκη Ρουμπάνη συμμετείχαν:

Από τους "Γιατρούς χωρίς σύνορα" οι Παναγιώτης Κατράκης και Νανέτε AVILA DESSER, από τους "Αλληλέγγυους πολίτες Ανω Λιοσίων" ο Νίκος Καρούτσος, από την Κίνηση Πολιτών ενάντια στο Ρατσισμό και ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ η Χριστίνα Νούσσα, ο οικονομολόγος και ειδικός για προγράμματα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό Βάλτερ Φισάμπερ και ο ψυχίατρος Γιώργος Μποτονάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ