Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"
Βαθύτερα τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης

Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου

"Τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης είναι πολύ βαθύτερα", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής, μιλώντας χτες στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον λεγόμενο συνήγορο του πολίτη. Πρόσθεσε δε ότι σημασία έχουν οι θεσμικές παρεμβάσεις βάθους που θα εκσυγχρονίζουν πραγματικά τη δημόσια διοίκηση και όχι οι αλλαγές κορυφής, που ουσιαστικά δεν τροποποιούν την υπάρχουσα κατάσταση προς θετικότερη κατεύθυνση. Αναφερόμενος στα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης υπογράμμισε ότι αυτή πάσχει βαρύτατα, έχει απηρχαιωμένη οργάνωση, κυριαρχείται από πελατειακές σχέσεις που έχουν καταστεί θεσμός, διέπεται από απηρχαιωμένη και μη οργανωμένη νομοθεσία και ενδεικτικό του αναχρονισμού της είναι το γεγονός ότι θρησκευτικοί λειτουργοί ασκούν διοικητικά καθήκοντα (π.χ. ο θρησκευτικός γάμος που θεωρείται ισότιμος με τον πολιτικό).

Ειδικότερα για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ο Λ. Αυδής τόνισε ότι ο τίτλος του είναι ανακριβής και αναντίστοιχος μ' αυτά που στην πραγματικότητα θεσμοθετούνται και ότι ο σκοπός του νομοθετήματος είναι να απεκδυθεί η κυβέρνηση τις ευθύνες της για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Στη βάση των παραπάνω επισήμανε πως κι αν ακόμη αυτός ο θεσμός υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποδώσει, με την υπάρχουσα πραγματικότητα θα καταστεί ανενεργός "θα πρόκειται, είπε - για το κερασάκι πάνω σε μια τούρτα δηλητηριασμένη".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τη σύσταση Σώματος επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι απόλυτα αντίθετο μ' αυτό το μέτρο. "Οι επιθεωρητές αυτοί, είπε, θα είναι παραπέρα διεύρυνση των πελατειακών σχέσεων και του κομματικού κράτους. Θα ορίζονται από την κυβέρνηση και η αντίρρησή μας είναι απόλυτη στη θεσμοθέτηση κομματικού ελέγχου πάνω στη δημόσια διοίκηση". Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ με την αρχή του νομοσχεδίου.

Παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Στρ. Κόρακας, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι είναι υποκριτικοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης πως ο "συνήγορος του πολίτη" είναι εκσυγχρονιστική τομή που θα λειτουργήσει υπέρ των πολιτών, αφού από τον έλεγχό του εξαιρούνται σημαντικοί τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως τα υπουργεία, η ΕΥΠ, οι στρατιωτικές υπηρεσίες, το νομικό συμβούλιο του κράτους κλπ. Σχετικά με το Σώμα των επιθεωρητών που συστήνεται ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι θα οξύνει αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης.

Τα άλλα κόμματα

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δ. Κατσικόπουλος, εκθειάζοντας όσα προβλέπονται σ' αυτό. Επίσης θετικά υπέρ της αρχής και με επιμέρους επιφυλάξεις επί των άρθρων τάχθηκε και η ΝΔ διά του εισηγητή της Γ. Τζιτζικώστα. Αντίθετα, κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.Η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Στ. Αλφιέρη σημείωσε την αντίθεση του κόμματός της με τη θεσμοθέτηση επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και σ' ό,τι αφορά το "συνήγορο του πολίτη" είπε πως ο Συνασπισμός θα ήθελε να είναιθεσμός διευρυμένης δικαιοδοσίας. Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και τερατούργημα κομματικών λειτουργιών στη δημόσια διοίκηση, τόνισε πως ο "συνήγορος" δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στον πολίτη και σ' ό,τι αφορά τους επιθεωρητές τούς χαρακτήρισε κομματικό πρακτορείο.

Σημειώνουμε τέλος, ότι το νομοσχέδιο τελικά ψηφίστηκε επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ το καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ