Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Πάνω οι φόροι για καπνοπαραγωγούς - ελαιοπαραγωγούς

Οριστικοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών οι ελάχιστες τιμές ανά προϊόν, με τις οποίες θα φορολογηθούν τα αγροτικά εισοδήματα

Αυξημένους φόρους συγκριτικά με πέρυσι θα κληθούν να καταβάλλουν φέτος χιλιάδες καπνοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί,με τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αναζητά την αύξηση των κρατικών εσόδων από τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αυτό προκύπτει από τους πίνακες προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα παραγωγής και ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου,που καθόρισε η Επιτροπή Αντικειμενικού Προσδιορισμού Γεωργικού Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοιδόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Από μια πρώτη σύγκριση των στοιχείων, προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών καθόρισε για τα περισσότερα προϊόντα, κατώτατο όριο γεωργικών εισοδημάτων στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και σε χαμηλότερα επίπεδα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, να διατηρήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε χαμηλά επίπεδα τους συντελεστές προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, η συνεχιζόμενη μείωση της αγροτικής παραγωγής και οι εσωκομματικές σκοπιμότητες στην κυβερνητική παράταξη.Η διάσταση αυτή βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα φορολόγησης των αγροτών μόνο "αντικειμενικό" δεν είναι.

Σύμφωνα με μια πρώτη εξέταση των πινάκων προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα παραγωγής και ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου, προκύπτει ότι οι τιμές:

  • σε βασικά γεωργικά προϊόντα (βαμβάκι - σιτηρά - σταφίδα κλπ), είτε διατηρούνται στα ίδια επίπεδα είτε ακόμη και μειώνονται, σε σχέση με το 1996.
  • σε ορισμένα άλλα προϊόντα (ελαιόλαδο, ζαχαρότευτλα, αραβόσιτος κλπ), αυξάνονται σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και 53%.

Σε ό,τι αφορά τους πίνακες, οι οποίοι προσδιορίζουν το κατώτατο ανά στρέμμα ενοίκιο που θα μπορούν να αναγράφουν στις φορολογικές τους δηλώσεις οι αγρότες, σε όλους τους νομούς οι τιμές είναι αυξημένες κατά 10% για τα μη αρδευόμενα προϊόντα εκτός από τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

Από τους ίδιους πίνακες προκύπτει ότι οι παραγωγοί καπνών και οι ελαιοπαραγωγοί θα υποχρεωθούν φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους σε ορισμένους νομούς, καθώς η Επιτροπή αποφάσισε αυξήσεις στα εισοδήματα που θα πρέπει αυτοί να δηλώσουν.

Αναλυτικότερα, για τα καπνά τύπου "βιρτζίνια" η μέση τιμή εμφανίζεται αυξημένη κατά 16% και συγκεκριμένα καθορίστηκε στις 82.892 δρχ. ανά στρέμμα από 71.417 δρχ. ανά στρέμμα. Στο συγκεκριμένο προϊόν, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά νομό όπως: στο Νομό Καρδίτσας η επιτροπή καθόρισε το εισόδημα στις 110.000 δρχ. το στρέμμα από 85.000 δρχ. πέρυσι, ενώ στο Νομό Τρικάλων στις 120.000 το στρέμμα από 100.000 δρχ. πέρυσι, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας στις 80.000 δρχ. από 60.000 δρχ. πέρυσι και στο Νομό Δράμας στις 84.000 δρχ. από 55.000 δρχ. πέρυσι (αύξηση 53%).

Επίσης, για τις ελιές που προορίζονται για λάδι, η Επιτροπή σε ορισμένους νομούς καθόρισε εισοδήματα αυξημένα μέχρι και 25%,ενώ κατά μέσο όρο η τιμή είναι αυξημένη κατά 16% (10.204 δρχ. το στρέμμα, από 8.792 δρχ. πέρυσι).

Οι μεταβολές στη μέση τιμή του κατώτατου γεωργικού εισοδήματος που καθορίστηκαν σε μία σειρά βασικά προϊόντα από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν ενδεικτικά ως εξής:

  • Αυξημένες είναι οι τιμές στα μήλα (5,9%), στα ζαχαρότευτλα (17%), στον αραβόσιτο (9,8%), στη βιομηχανική ντομάτα (4,8%), στα λεμόνια (2,6%) κλπ.
  • Αντίθετα, μειωμένες είναι οι τιμές στο σκληρό στάρι (3%), στο βαμβάκι (16,3%), στη σταφίδα (5,7%) κλπ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις εισοδήματος μέχρι τις 15 Απρίλη.Μέχρι την ημερομηνία αυτή, οφείλουν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους και οι ετεροεπαγγελματίες οι οποίες συγκεντρώνουν και εισοδήματα γεωργικά (μισθωτοί, συνταξιούχοι, δικηγόροι, γιατροί κλπ. που εκμεταλλεύονται χωράφια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ