Τρίτη 25 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ
"Κουρελόχαρτο" και η νομοθεσία!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας. Κινητοποιήσεις στα ανασφάλιστα από 31 Μάρτη

"Κουρελόχαρτο" αποτελεί για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η νομοθεσία που καθορίζει τον αριθμό των ναυτεργατών που πρέπει να υπηρετούν στις διάφορες κατηγορίες πλοίων! Πριν ακόμα αποφασιστεί αν θα αλλάξει η νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και παρά τις γραπτές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση των οργανικών συνθέσεων, λίγα είναι τα πλοία που κινούνται με την προβλεπόμενη από το νόμο σύνθεση. Την ίδια ώρα, διογκώνεται η ανεργία στους ναυτεργάτες, φτάνοντας ακόμα και στον αριθμό - ρεκόρ των 2.650 εγγεγραμμένων στους καταλόγους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,ενώ συνεχίζονται και τα συσσίτια, που για πρώτη φορά στήθηκαν για να σιτίζουν άνεργους ναυτεργάτες!

Στοιχεία της ίδιας της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρουν, τουλάχιστον, 11 επιβατικά πλοία που κινούνται αυτή τη στιγμή με μειωμένη σύνθεση!Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά, καθώς δεν αναφέρονται οι υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων, όπως τα φορτηγά και ποντοπόρα.

Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος κινεί με μειωμένη σύνθεση τα δύο επιβατικά του πλοία ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ Ι και ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ ΙΙ στη γραμμή Πάτρας - Ιταλίας. Οι ναυτεργάτες κάθε πλοίου είναι 60 άτομα, ωστόσο η νομοθεσία προβλέπει σε κάθε πλοίο από αυτά να υπηρετούν περίπου 100 ναυτεργάτες. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα υπερκέρδη του εφοπλιστή, τα οποία, ξεπερνούν, μόνο το πρώτο 6μηνο του 1996, τα 1,072 δισ. δραχμές! Με μειωμένη σύνθεση έφυγε για την Αγγλία το πλοίο ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ του εφοπλιστή Γεράσιμου Στρίντζη,ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων.Η νομοθεσία προβλέπει περίπου 90 άτομα πλήρωμα γι' αυτού του είδους τα πλοία, όμως το πλοίο πήρε άδεια απόπλου με 56 άτομα πλήρωμα! Την ίδια στιγμή, η εταιρία του εφοπλιστή, η "Στρίντζης Λάινς", αύξησε τα κέρδη της για το 1996 κατά 15,6%.Το σύνολο εργασιών της εταιρίας ανήλθε στα 21.142.000.000 δραχμές για το 1996, έναντι των 18.240.000.000 δραχμών του 1995! Ο ίδιος υπέγραφε την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, μαζί με τον πρόεδρο της Ενωσης, τον Αντρέα Ποταμιάνο, για την "ελευθεριότητα" στη σύνθεση των πληρωμάτων...

Με μειωμένη σύνθεση κινούνται ακόμα τα επιβατικά πλοία OCEAN MAZESTE,ΘΩΜΑΣ ΙΙ,το πλοίο της πλοιοκτήτριας εταιρίας "Ρεθυμνιακή" ΝΕΑΡΧΟΣ,τοΒΕΡΓΙΝΑ ΣΚΑΪ της κοινοπραξίας "Αγιος Ευθύμιος",το πλοίο ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΞΩΝ,το ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΡΥΣΤΟΣ,το πλοίο ΣΟΥΠΕΡ ΧΑΡΟΥΛΑ,το ΕΞΠΡΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ,το ΚΑΠΤΕΝ ΤΖΟΡΤΖ.Αν οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων αυτών τηρούνταν σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έδιναν δουλιά σε 300 περίπου ακόμα ναυτεργάτες!

Από την πλευρά τους, οι ναυτεργάτες, από τις 31 του Μάρτη, ξεκινάνε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα ανασφάλιστα πλοία στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι πλοιοκτήτες των πλοίων αυτών κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, πριν από ένα χρόνο περίπου.

Παράλληλα, προγραμματίζεται και κοινή σύσκεψη μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και των εφοπλιστών των ανασφάλιστων πλοίων, προκειμένου να επικυρωθούν οι συμφωνίες αυτές και από τον υπουργό. Η σύσκεψη αυτή αναμένεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 28 του μήνα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Να σημειωθεί ότι η απόφαση για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα ανασφάλιστα κατατέθηκε από τα σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", προτείνοντας ακόμα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργιακές κινητοποιήσεις σε κάθε κατηγορία πλοίων στις 15 Απρίλη και στα πλαίσια των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής απέρριψε το δεύτερο σκέλος της πρότασης, αποφασίζοντας, μετά το τέλος των κινητοποιήσεων στα ανασφάλιστα, να συγκληθεί ξανά η Εκτελεστική, προκειμένου να αποφασίσει για την κήρυξη των απεργιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ