Τρίτη 25 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμα να δοθούν οι "αυξήσεις" στους συνταξιούχους

Η αναπροσαρμογή, που έχει αποφασιστεί, είναι 2% το Γενάρη και 2,5% τον Ιούλη

Και πάλι κάτω από τον πληθωρισμό, θα είναι οι αυξήσεις που θα δοθούν στους συνταξιούχους του δημοσίου, αφού η κυβέρνηση Σημίτη, λεηλατώντας για μια ακόμη χρονιά την αγοραστική δύναμη των συντάξεών τους, τους αντιμετωπίζει, λες και ανήκουν στην κατηγορία των "εχόντων και κατεχόντων". Η σχετική τροπολογία για τις αναπροσαρμογές των συντάξεων του δημοσίου, φαίνεται να είναι έτοιμη - τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης - και θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις των στρατιωτικών.

Σύμφωνα, πάντως, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ήδη, θα έπρεπε να έχει καταβληθεί το διορθωτικό ποσό σε ποσοστό 2,5% για τις συντάξεις που στις 31 του Δεκέμβρη ήταν μέχρι 270.000 δραχμές. Οι "αυξήσεις" του 1997 που ακόμα δεν έχουν δοθεί είναι 2% από την 1 - 1 - 97 και 2,5% από την 1 - 7 - 97. Ετσι, η μέση ετήσια ονομαστική αύξηση των συντάξεων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους του δημοσίου, ισοδυναμεί με 3,6%. Με δεδομένο ότι για το 1997 προβλέπεται μέση ετήσια αύξηση του πληθωρισμού γύρω στο 6,5% και 7%,αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι περίπου 3 με 3,5 μονάδες κάτω του πληθωρισμού.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε όσο μπορούσε τη νομοθετική κατοχύρωση - ακόμη και των ισχνών αυξήσεων στις συντάξεις του δημοσίου, που είχε προαποφασίσει - προσπαθώντας να "βγάλει από τη μύγα ξίγκι". Αξιοποίησε, δηλαδή, για μερικούς μήνες, μερικά δισεκατομμύρια που έπρεπε να δώσει κανονικά από το Γενάρη του 1997 (το ποσό, δηλαδή, που αναλογεί στην αύξηση των συντάξεων κάθε μήνα) και, τελικά, θα τα δώσει αναδρομικά μόλις ψηφιστεί ο νόμος (περίπου από το Μάη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ