Κυριακή 30 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΝΗΜΕΣ (Για 30.3. Κυριακή)

ΜΝΗΜΕΣ (Για 30.3. Κυριακή)

λγ9

Στη μνήμη του συμπολίτη μας λαϊκού ηγέτη και ήρωα, του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ,που εκτελέστηκε σαν σήμερα, 30 Μάρτη, πριν από 45 χρόνια, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Οικογένεια Βασίλη Σακέττα

* * *

λγ9

Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα καθοδηγητής της Κομματικής Οργάνωσής μας και συνέβαλε με τη συνέπεια και συντροφικότητά του στο ατσάλωμα της ΚΟ και μάλιστα σε δύσκολες στιγμές.

Η ζωή και η δράση του θα είναι για μας παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας.

Εκ μέρους των μελών της ΚΟ στην ΟΔ Γερμανίας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς την ΚΕ του ΚΚΕ, τη συντρόφισσά του Γιάννα και τα παιδιά του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 500 μάρκα στην ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα μέλη της ΝΕ της ΚΟ ΟΔ Γερμανίας

* * *

λγ9

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από τις 13 Απρίλη 1994, που χάσαμε τον αγαπημένο μας ΛΑΖΑΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ.Τον λαϊκό αγωνιστή, ο οποίος ακόμα από τη νεαρή του ηλικία ως μέλος της ΟΚΝΕ στη δικτατορία Γλύξμπουργκ - Μεταξά και ως μέλος του ΚΚΕ από το 1941, αγωνιζόταν με συνέπεια. Τον άνθρωπο, που για την εθνική δράση του το 1945, μερικούς μήνες μετά την Απελευθέρωση, με προδοσία τουρκόφωνων ταγματασφαλιτών, πιάστηκε και με συνοπτική διαδικασία κλείστηκε 4 χρόνια φυλακή στις Σέρρες. Ακολούθησε η εξορία του στη Γυάρο 3 χρόνια. Σε συνέχεια κλείστηκε στο μπουντρούμι της Κέρκυρας για 4 χρόνια και άλλα 4 χρόνια στις φυλακές της Αίγινας.

Απολύθηκε το 1960. Αλλά δεν πρόφθασε να χαρεί ελεύθερη και συζυγική ζωή από το 1962 που παντρεύτηκε και η δικτατορία των συνταγματαρχών τον έκλεισε στη φυλακή για άλλα 2 χρόνια.

Τιμούμε ακόμη τη μνήμη: του αδελφού μου ΝΙΚΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ λαϊκού αγωνιστή, εξόριστου επί Μεταξά στη Φολέγανδρο και αργότερα γραμματέα του ΕΑΜ στην Καλαμαριά, ο οποίος, κυνηγημένος, πέθανε στις αρχές του 1949. Τη μνήμη του γαμπρού μου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΡΙΦΤΑΝΙΔΗ,από τους πρώτους Ναουσαίους ΕΛΑΣίτες και μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1949. Και του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,ο οποίος έπειτα από τη φυλάκισή του στη Βέροια, πέρασε τα μαρτύρια στα μπουντρούμια των φυλακών της Κέρκυρας και του Γεντί Κουλέ Θεσσαλονίκης, όπου εκτελέστηκε το 1949.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, προσφέρω στο ΚΚΕ 40.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", για τον οποίον ο σύζυγός μου Λάζαρος έλεγε ότι ήταν ανάγκη της ζωής του.

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

Στις 18 Μάρτη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τον άδικο χαμό του αγωνιστή ΦΩΤΗ ΜΑΝΤΕΛΗ.

Στη μνήμη του η αδελφή του Χαραλαμπία Αλιβιζάτου προσφέρει στο ΚΚΕ 10.000 δρχ., για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με συνέπεια.

  • Επίσης στη μνήμη του Φώτη Μαντέλη η νύφη και τα ανίψια του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στις 9 Μάρτη έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ,μέλος του ΚΚΕ, από την Καλίδονα Ηλείας. Ο "μπολσεβίκος", όπως τον έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής, ΕΑΜίτης και μαχητής του ΔΣΕ, ήταν ως το τέλος της ζωής του συνεπής υπερασπιστής των ιδανικών και της πολιτικής του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του, μέλη του Παραρτήματος Ζαχάρως της ΠΕΑΕΑ, που παραβρέθηκαν στην κηδεία του, που έγινε στο χωριό του, πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 15.000 δρχ. στη ΝΕ Ηλείας.

* * *

λγ9

Στις 14 Μάρτη 1997 πέθανε η ΑΝΝΑ Θωμά ΤΖΙΟΤΖΙΟΥ από τον Αλμυρό Βόλου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, μαχήτρια του ΔΣΕ, η οποία έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στον τάφο της προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οικογένεια Βασίλη και Κατίνας Μπουλαμάτση

* * *

λγ9

Σήμερα 30 Μάρτη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Καναπίτσας Νέου Ηράκλειου, 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του

* * *

λγ9

Στις 15 Μάρτη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΦΩΤΗ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.Το μνημόσυνό του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Κηφισιάς.

Η γυναίκα του Λούλα, τα παιδιά του και τα εγγόνια του

* * *

λγ9

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΑΜΙΩΤΗ,μέλους του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Φιλιώ Σαμιώτου πρόσφερε στην ΚΟ Σταυρούπολης 30.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λγ9

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΘαν. ΣΙΔΕΡΗΣ,που πέθανε στις 11 Φλεβάρη 1997, γεννήθηκε το 1921 στη Ρητίνη Πιερίας. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, στον Εμφύλιο υπηρέτησε στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, επαναπατρίστηκε το 1986 και ζούσε στο χωριό Ανδρομάχη Κατερίνης. Στη μνήμη του τα αδέρφια του Ευάγγελος και Νικόλαος Σιδέρης πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 2.000 δρχ.

***

λ9

Σήμερα, 30 Μάρτη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο της ΑΘΗΝΑΣ ΛΥΚΟΥ.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Αριστείδης Λύκος πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Σήμερα, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΒΑΣ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του οι Ελευθέριος και Απόστολος Στάμος,Χρήστος Γκαραγκούνης, Νίκος Κασκάνης, Κώστας και Ευθύμιος Γάκης και Κώστας Τσιτσιάς πρόσφεραν 30.000 δρχ. στην ΚΟ Τρικάλων.

* * *

λ18

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ μέλος του ΚΚΕ από το Νεοχώρι Τρικάλων ήταν υπεύθυνος του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Κατοχή, στα χωριά της Φαρκαδόνας. Στο Ζάρκο και στην τοποθεσία Βροκολάκια η ομάδα του έστησε ενέδρα σε Ιταλούς και πήραν ένα αυτοκίνητο.

Στις 14 Σεπτέμβρη 1947 πιάστηκε από τρομοκράτες του Σούρλα, βασανίστηκε απάνθρωπα και δολοφονήθηκε.

Ο ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ μέλος του ΚΚΕ και αυτός από το Νεοχώρι, μαχητής του ΔΣΕ, από το τέλος του Εμφύλιου κατέφυγε στη Βουλγαρία, όπου πέθανε στις 20 Γενάρη 1991.

Στη μνήμη των δύο αγωνιστών τα αδέρφια τους Δημήτρης Μακρυγιάννης και Χρίστος Σπανούλης πρόσφεραν στη ΝΕ Τρικάλων 15.000 δρχ.

***

λ18

Στη μνήμη του ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΛΙΑΜΟΥ από το Παραλίμνιο Σερρών, μέλους της ΕΠΟΝ, του ΚΩΣΤΑΚΗ ΒΑΣΙΟΥ,από την Μεσολακιά Σερρών, αντάρτη του ΕΛΑΣ, που εκτελέστηκε από τα βόλια του Αντόν Τσαούς, το 1948 σε ηλικία 17 ετών, μαζί με άλλα εννέα παιδιά του ΕΛΑΣ και της συζύγου μου και συντρόφισσας ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΛΙΑΜΟΥ,για τους 6 μήνες από το θάνατό της, ο Χρήστος Μπλιάμος, αντί μνημοσύνου, προσφέρω 20.000 δρχ.

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Με την συμπλήρωση ενός έτους από τα θάνατο της πολυαγαπημένης μας

ΕΛΕΝΗΣ - ΛΙΛΗΣ Γ. ΤΣΑΚΥΡΟΓΛΟΥ

τελέσαμε μνημόσυνο στον τάφο της, στο νεκροταφείο της Ν. Σμύρνης, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Οι αδελφοι: Ευτέρπη Δ. Μαξούρη, Θάνος και ελένη Κωνσταντινίδη, Σμάγδα Ν. Κωνσταντινίδη. Οι ανηψιοί, οι εξάδελφοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ