Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τίμησαν τον δημιουργό του "Θεάτρου"

Επώνυμοι, συναγωνιστές του δημοσιογράφοι της Εθνικής Αντίστασης, η ΕΣΗΕΑ,ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ,Ευάγγελος Μαχαίρας,οι θεατρικοί συγγραφείς, οι ηθοποιοί και άλλοι γνωστοί λογοτέχνες τίμησαν προχτές τον παλαίμαχο δημοσιογράφο, που τόλμησε να βάλει το όνομά του στην εφημερίδα των δημοσιογράφων "Αδέσμευτη Γνώμη" (το 1975 για τη μεγάλη απεργία του κλάδου), τον δημιουργό και εκδότη (στα 1961) του υποδειγματικού, διεθνώς, περιοδικού "ΘΕΑΤΡΟ".Αναφερόμαστε στον Κώστα Νίτσο και στην εκδήλωση τουΠνευματικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής,με οργανώτρια την αντιδήμαρχο και ηθοποιό Μαίρη Ιγγλέση.

Την εκδήλωση προλόγισε η Μ. Ιγγλέση, δίνοντας πρώτα το λόγο στον καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Παναγόπουλο,ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσφορά του τιμώμενου. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος,κύριος ομιλητής, χαρακτήρισε "θεσμό" την προσφορά του Κ. Νίτσου με τους σχολιαστικούς "Αστερίσκους" του στο "ΘΕΑΤΡΟ". Ενας ""θεσμός" απαρασάλευτος, άτεγκτος, μη αναθεωρητέος, που επαληθεύεται και κυρούται ως αυθεντία. Εργο που βασιζόταν στην ανησυχία, διαπορούσε και ερωτούσε με στεντόρεια φωνή για όλα τα αυτονόητα πνευματικά αιτήματα του τόπου. Εργο, που επειδή δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση, είναι επίκαιρο".Ο Κ. Γεωργουσόπουλος, υπογράμμισε ότι ο Κ. Νίτσος με το περιοδικό του βοήθησε το σύγχρονο ελληνικό θέατρο να ανακαλύψει τις "ρίζες" του (αρχαιότητα, Βυζάντιο, Κρητική Αναγέννηση, Επτανησιακό Θέατρο, κλπ.), αποκαθιστώντας την"κομμένη αλυσίδα" και τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία να μην απομονωθεί από το σύγχρονο παγκόσμιο θέατρο. Δημιούργησε προϋποθέσεις θεατρικής σπουδής και παράδοσης. Επεισε ανθρώπους να γράψουν μελέτες, να μεταφράσουν για πρώτη φορά σημαντικά κείμενα (λ.χ. το "Μικρό όργανο για το Θέατρο" του Μπρεχτ).Πάλεψε για θεατρική αποκέντρωση. Υπερασπίστηκε τις μεταφράσεις με κύρος και τις πνευματικές απαιτήσεις του συνδικαλιστικού φορέα των ηθοποιών (λ.χ. τη δημιουργία του εταιρικού θιάσου του ΣΕΗ "Δωδέκατη Αυλαία"). Με τους"Αστερίσκους" τόλμησε να "πολεμήσει" κατεστημένα μεγέθη για τα λάθη και τις πολιτικές σκοπιμότητές τους. Ανοιξε "τα φτερά της κριτικής". Εβλεπε τα"λουλούδια που ανθούν", αλλά και "κάτω απ' τη γη". Η "επίθεση" και ο έπαινός του είχαν "μακροσκοπική αντίληψη και προοπτική. Ευθύς, καθαρός, μεγέθυνε τα πράγματα, δημιουργώντας στους φιλομαθείς όρεξη να μάθουν".

Για τον τιμώμενο μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος,ο πρόεδρος των δημοσιογράφων της Εθνικής Αντίστασης Νίκος Καραντηνός,οι Στέφανος Ληναίος και Λυκούργος Καλλέργης (γενικός γραμματέας και πρόεδρος του ΣΕΗ στη δεκαετία του '60), ο γενικός γραμματέας των θεατρικών συγγραφέων Γιώργης Χριστοφιλάκης,ο δήμαρχος Γ. Μαστοράκος,ενώ χαιρετιστήρια έστειλαν ο "μαθητής" του Λευτέρης Παπαδόπουλος,ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΗ Γιάννης Βούρος και ο φίλος του ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης.Η Αλέκα Παϊζη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ηθοποιών για την προσφορά του Κ. Νίτσου και διάβασε τον έξοχο πρόλογό του στο τεύχος - αφιέρωμα του περιοδικού για τον Λόρκα. "Αστερίσκους" (ήδη κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος από τις εκδόσεις "Καστανιώτη" - αναμένεται και δεύτερος τόμος) διάβασαν και οι ηθοποιοί Κώστας Καστανάς και Αγγελος Αντωνόπουλος.

Η εκδήλωση έκλεισε με το λόγο του τιμώμενου, ο οποίος με συγκίνηση, αλλά και υπονοηματικό χιούμορ για τόσους και τόσους αδικαίωτους εν ζωή, ευχαρίστησε "για την έγκαιρη "προκαταβολή" που του δόθηκε. Για όλα όσα, έστω και υπερβολικά, άκουσε όντας ζωντανός, γιατί αν ήταν φευγάτος δε θα τα άκουγε και θα πήγαιναν στο βρόντο...".

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ