Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επιτυχία στη μάχη για τα ανασφάλιστα

Ο εφταήμερος αγώνας των ναυτεργατών στο λιμάνι της Πάτρας έφερε αποτελέσματα. Εβαλε "φρένο" στην εφοπλιστική ασυδοσία και στη σημαία ευκαιρίας και ανάγκασε τους πλοιοκτήτες των ανασφάλιστων πλοίων που δρομολογούν αυτή την περίοδο πλοία τους στη γραμμή Πάτρα - Ιταλία, να συμμορφωθούν με τα όσα προέβλεπαν οι συμφωνίες που είχαν υπογράψει πριν από ένα χρόνο, στη διάρκεια ανάλογων ναυτεργατικών κινητοποιήσεων και που αρνούνταν να εφαρμόσουν. Η διαδικασία της εφαρμογής των συμφωνιών στα ανασφάλιστα πλοία που δένουν στο λιμάνι της Πάτρας, ολοκληρώθηκε χτες. Οι πλοιοκτήτες αναγκάστηκαν να επανδρώσουν τα πλοία τους με Ελληνες ναυτεργάτες, να υπογράψουν ασφαλιστικές συμβάσεις με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, να τηρήσουν τη νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις και να εφαρμόσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μάλιστα με παρέμβαση των συνδικαλιστών, οι υπηρεσίες του ΝΑΤ παρέμειναν ανοιχτές και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να δέχονται τα δικαιολογητικά των πλοιοκτητών για την υπογραφή σύμβασης ασφάλισης του πληρώματος. Τα δικαιολογητικά συνοδεύονταν και από εγγυητική επιστολή ύψους 8 εκατομμυρίων δραχμών περίπου, που κατέβαλαν οι πλοιοκτήτες για να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές του Απρίλη. Μόνο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από την ασφάλιση 6 πλοίων, το ΝΑΤ εισέπραξε πάνω από 50 εκατ. δραχμές! Να σημειωθεί ότι ο πλοιοκτήτης Καλογεράτος όχι μόνο υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπουν οι συμφωνίες, αλλά ύψωσε και την ελληνική σημαία στο επιβατικό του πλοίο ARION.

Αποτέλεσμα έφερε ο αγώνας των ναυτεργατών και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας,στο οποίο δένουν αυτή την περίοδο 6 ανασφάλιστα πλοία. Ο μόνος πλοιοκτήτης που μέχρι χτες το απόγευμα έφερνε αντιρρήσεις να εφαρμόσει τη συμφωνία, ήταν ο εφοπλιστής Αγούδημος,ο οποίος αρνείται να ασφαλίσει το πλοίο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.Οι συνδικαλιστές θα κρατήσουν δεμένο το πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μέχρι ο Αγούδημος να συμμορφωθεί με τη συμφωνία.

Το βάρος από εδώ και πέρα θα πέσει στα υπόλοιπα πλοία που θα δρομολογηθούν στην ίδια γραμμή με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο Κώστας Κατσώρης,μέλος της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, σχολίασε σχετικά: "Οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για την εφαρμογή των συμφωνιών και στα πλοία που θα μπουν την επόμενη περίοδο στη γραμμή αυτή. Αν χρειαστεί θα ξαναβρεθούμε στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ