Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα "έπαθλα" για τους κακοπληρωτές;

Την αναθέρμανση των χαριστικών διατάξεων για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο φαίνεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σε ακόμα μια... επιβράβευση των κακοπληρωτών του δημοσίου και των φοροφυγάδων φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη σημαντική υστέρηση που εμφανίζεται στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η "αναβίωση" των χαριστικών ρυθμίσεων που είχε γίνει το περασμένο φθινόπωρο, με πρόσχημα ότι υπήρξαν αρκετοί οφειλέτες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά δεν πρόλαβαν τις ισχύουσες προθεσμίες, εξαιτίας διαφόρων διαδικαστικών δυσκολιών.

Να θυμίσουμε ότι οι διατάξεις του παραπάνω νόμου προέβλεπαν τη ρύθμιση μεταξύ άλλων των μέχρι 30 Σεπτέμβρη 1996 βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) όλης της χώρας σε 24 ίσες μηνιαίες δόσεις. Στη ρύθμιση εκείνη δεν υπαγόταν ο φόρος εισοδήματος οικονομικού έτους 1996, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων του ίδιου έτους. Με βάση τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Γενάρη είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των χρεών τους περίπου 100.000 οφειλέτες, από τους οποίους είχε βεβαιωθεί προς είσπραξη ποσό ύψους 130 δισ. δραχμών.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αντιμετωπίζει θετικά την υπαγωγή σε ενδεχόμενη νέα ρύθμιση οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, οι οποίοι είχαν συνάψει δάνεια στο διάστημα από το 1978 μέχρι το 1996.

Είναι σαφές ότι οι παραπάνω σκέψεις δεν είναι καθόλου άσχετες με τη σημαντική υστέρηση που έχουν εμφανίσει τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 1997. Τον περασμένο Μάρτη, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αυξήθηκαν με ρυθμό χαμηλότερο του 10%, με αποτέλεσμα στο α τρίμηνο να εμφανίζεται ρυθμός αύξησης γύρω στο 8,5%, έναντι αρχικού ετήσιου στόχου 14,6% που είχε τεθεί με το φετινό προϋπολογισμό. Το παραπάνω θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό την προεδρία του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ