Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωή αγώνων και προσφοράς

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών τίμησε τον αγωνιστή και συγγραφέα Νίκανδρο Κεπέση

Τον άνθρωπο, αγωνιστή και λογοτέχνη Νίκανδρο Κεπέση και τη μακρόχρονη προσφορά του στον τόπο μας, τίμησε τη Δευτέρα η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ).Στην αίθουσά της, φίλοι, συνάδελφοι, συναγωνιστές, νεότεροι και παλιότεροι, στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, τίμησαν το συγγραφικό του έργο και "το ήθος του πολιτικού αντιστασιακού ανθρώπου", όπως τόνισε, ανοίγοντας την εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΛ Φίλιππος Μαυρογιώργης."Ο Ν. Κεπέσης ανήκει στη γενιά που ο Μ. Αυγέρης την ονόμασε "Αθάνατη γενιά". Το ήθος διαπερνά όλα τα βιβλία του. Αλήθεια και εντιμότητα, είναι τα συστατικά στοιχεία της δημιουργίας του".

Στην πλούσια συγγραφική δραστηριότητα του Ν. Κεπέση, αναφέρθηκε η Ρίτα Τσιντίλη - Βλησμά,δίνοντας "εικόνες" από ένα μεγάλο ιστορικό έργο και υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: "Είναι αδύνατο να ξεχωρίσω τον συγγραφέα από τον αγωνιστή και τους δύο μαζί από τον άνθρωπο, γιατί η μία ιδιότητα τροφοδοτεί την άλλη, σε σημείο που γίνεται κράμα αξεχώριστο. Εκτός από την αγωνιστική του δράση, ο Ν. Κεπέσης πρόσφερε στον τόπο μας και με την εξαίρετη συγγραφική εργασία του. Εξίσου αξιόλογη προσφορά στη νεότερη ιστορία μας, είναι τα βιβλία του, με την άρτια αφήγηση, την ιστορική τεκμηρίωση και τα πολύτιμα στοιχεία, τα οποία, σαν αυτόπτης μάρτυρας και συμμετέχων, με ευθύτατη κρίση και ειλικρίνεια περιέγραψε και ανέπλασε σε εικόνες και σκηνές, με ασύλληπτη ζωντάνια και σαφήνεια".

Γεννημένος στο Λιβίσι της Μ. Ασίας,ο Ν. Κεπέσης ήρθε στον Πειραιά το 1922. Μεγάλωσε στην Κοκκινιά και το 1936 μετοίκησε στη Δραπετσώνα. Δουλεύοντας στην Εταιρεία Λιπασμάτων, γράφτηκε στη Νομική Σχολή. Μαθητής ακόμη, το 1930 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1936 μέλος του ΚΚΕ.Πήρε μέρος στον ελληνοαλβανικό πόλεμο σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός. Ρίχτηκε από τους πρώτους στον αντιστασιακό αγώνα και αναδείχτηκε σε καπετάνιο του 6ου Ανεξάρτητου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.Για τη συμμετοχή του στις μάχες 12 και 13 Οκτώβρη 1944, τιμήθηκε με κομματικό έπαινο και προήχθη σε αντισυνταγματάρχη. Το 1944 εκλέχτηκε στη Γραμματεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.Επίσης, Β Γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας.Στη διάρκεια της κράτησής του, εκλέχτηκε από τη Γ Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ,μέλος της ΚΕ.Διατήρησε τον τίτλο 37 χρόνια. Επίσης, διατέλεσε βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ.

Παράλληλα με την ασυμβίβαστη αγωνιστική του πορεία - για την οποία του απονεμήθηκε μετάλλιο και δίπλωμα από τον Πρόεδρο της ΛΔ Γερμανίας το 1965 - ο Ν. Κεπέσης, μέλος της ΕΕΛ, έχει εκδώσει και επανεκδώσει πολλά έργα του (λ.χ. "Ο Δεκέμβρης του 1944",πέντε εκδόσεις, 15.000 αντίτυπα). Πληθώρα άρθρων του στον Τύπο, περιέχονται στο τελευταίο βιβλίο του "Και επί γης ειρήνη".

"Ο Ν. Κεπέσης είναι μαχητής με όπλο την πένα", τόνισε η Ρ. Τσιντίλη -Βλησμά, "πάντα με στόχους ευγενικούς και πυξίδα το συμφέρον του λαού, πιστεύοντας ακράδαντα στην τελική δικαίωση προσδοκιών και οραμάτων. Ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι με ηττοπάθεια και απογοήτευση. Ο ύμνος για τον άνθρωπο", είπε η ομιλήτρια, "σκορπίζεται μέσα από τις σελίδες των καλογραμμένων βιβλίων του. Ιδανικά, οράματα, στόχοι υψηλοί και ψυχικό μεγαλείο ηρωισμών. Ελπίδα, πίστη και αγώνας.Αλλά και χιούμορ, ακόμα και στις ώρες που η ζωή παιζόταν κορόνα - γράμματα".

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές, όταν ακούστηκαν αποσπάσματα από τα βιβλία του. Ο Βασίλης Κολοβός διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του "Ο Πειραιάς στην Εθνική Αντίσταση".Η Αννα Φόνσου διάβασε το κεφάλαιο "Ο κύκνος" από το βιβλίο "Η δίκη μου και όχι μόνο" και η Ηρώ Δημοπούλου από το βιβλίο "Στη δίνη των γεγονότων".

Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία της Ρ. Τσιντίλη - Βλησμά και το ποίημα "Χαιρετίζω τον Ανθρωπο".

Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ