Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πλατιά καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής

Και στελέχη της ΠΑΣΚΕ αποδοκίμασαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, επέκριναν τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και άσκησαν κριτική στην τακτική της ΓΣΕΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Δριμύ "κατηγορώ" κατά της κυβέρνησης για τις αντεργατικές της επιλογές άσκησαν χτες στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας,που συμμετείχαν σε σύσκεψη της ΓΣΕΕ,με θέμα την ανεργία. Οι ομιλητές δέχτηκαν ότι πίσω από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο κρύβονται μια σειρά αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και υποστήριξαν ότι τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) οδηγούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα στελέχη της "Εργατικής Ενότητας" που μίλησαν στη σύσκεψη ζήτησαν από τη ΓΣΕΕ να απορρίψει τον κοινωνικό διάλογο και τα ΤΣΑ και από τα Εργατικά Κέντρα να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Αναφερόμενος ο Χ. Κουτσουράς,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, στην εισήγηση που έκανε στην αρχή της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Σ. Λαιμός,τόνισε τα παρακάτω: "Στην εισήγηση δεν προτείνονται λύσεις για την ανεργία. Τα ΤΣΑ αποσκοπούν στην πλήρη κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και στη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Με τον κοινωνικό διάλογο η κυβέρνηση είναι σαν να μας λέει: "Ελάτε να κουβεντιάσουμε ΤΙ θα σας πάρουμε και ΠΩΣ θα σας το πάρουμε"".

"Η ΓΣΕΕ ήρθε να μας παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο κι όχι ένα κείμενο υπό διαμόρφωση για την ανεργία", είπε ο Β. Ρέβας, γραμματέας του ΕΚΘ και επισήμανε σχετικά με τα ΤΣΑ ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ διαφωνεί, συμφωνώντας.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας Χρ. Τρεμπελής υπογράμμισε ότι με τα ΤΣΑ νομιμοποιούνται οι παρανομίες που συμβαίνουν ήδη σε πολλούς χώρους του ιδιωτικού τομέα.

Με σκληρά λόγια μίλησαν για την κυβερνητική πολιτική και στελέχη της ΠΑΣΚΕ. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΘ Η. Κοντόπουλος άσκησε κριτική στα ΤΣΑ, σημειώνοντας ότι οδηγούμαστε στη διάλυση των πρωτοβάθμιων σωματείων και στην απομαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

"Η κυβέρνηση μοιράζει τη φτώχεια και οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις σε πλήρη αποδιάρθρωση. Η ΓΣΕΕ να "κατέβει" στη βάση", τόνισε ο Π. Αβραμόπουλος,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ.

"Επιτέλους θα κάνουμε μία κινητοποίηση;", ρώτησε απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ ο Ν. Τσιγκίστρας από το ΕΚ Κοζάνης.

"Τα προβλήματα οξύνονται, αλλά δεν υπάρχει συντονισμός από τη ΓΣΕΕ", επισήμανε ο Γαλανόπουλος από το ΕΚ Δράμας.

"Με τον κοινωνικό διάλογο η κυβέρνηση θέλει να προκαταλάβει το συνδικαλιστικό κίνημα", τόνισε ο Κουρουζίδης από το ΕΚ Σερρών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης Γ. Ραφαηλίδη."Στη Θεσσαλονίκη, είπε, ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε στις αρχές του Μάη τους εργάτες που έπεσαν αγωνιζόμενοι για το 8ωρο και για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Εμείς οι παλιότεροι αυτές τις κατακτήσεις μετά από σκληρούς αγώνες τις αφήσαμε παρακαταθήκη στους νεότερους. Εσείς, αν δεν αντιδράσετε στην επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, τι θα αφήσετε στα παιδιά σας;".

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ