Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Τ' "αηδόνι" της Κέρκυρας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ: Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 45 χρόνια από τη δολοφονία του ήρωα κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, μου θύμισε ένα περιστατικό από τη ζωή στις φυλακές.

Βρίσκομαι στις φυλακές της Κέρκυρας στη Γ ακτίνα. Στη Θ ήταν κρατούμενος ο Νίκος Μπελογιάννης. Στη Δ ακτίνα, δίπλα από τη Γ κι απέναντι από τη Θ κρατιόταν ο Μιλτιάδης Βασιλόπουλος από τα περίχωρα της Καλαμάτας, υπέροχος τραγουδιστής. Από μικρόν τον αποκαλούσαν στο χωριό του "αηδόνι". Είχε καταδικαστεί πολλές φορές σε θάνατο για την αντιστασιακή του δράση. Και δεν ήταν στην κατοχή παρά πιτσιρίκος. Κάποτε ντύθηκε "κοπελίτσα" κι ανοιχτά, μέσα στην πλατεία, "περιποιήθηκε" όπως έπρεπε κάποιον ΓΚΕΣΤΑΠίτη. Καταδικάστηκε σε θάνατο γι' αυτό.

Στον Μπελογιάννη άρεσαν πολύ τα δημοτικά τραγούδια, φώναζε στον Μιλτιάδη και αυτός άρχιζε το τραγούδι. Τον άκουγαν και τον χαιρόντουσαν όλες οι ακτίνες. Αρχιζε πάντα με το "Γεια και χαρά σας καστρομάχοι αδελφοί.. "

Ενα πρωινό ειδοποιούν τον Μπελογιάννη για μεταγωγή. Εκπρόσωπος των πολιτικών κρατουμένων ζητάει από τη διεύθυνση να μας πληροφορήσει τι σημαίνει αυτή η μεταγωγή. Ο διευθυντής δηλώνει ότι ο Μπελογιάννης μετάγεται στην Αθήνα για ανάκριση. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε κι αρχίσαμε ν' ανησυχούμε. Ολοι βρισκόμαστε στις σιδερένιες πόρτες των ακτίνων κι ανταλλάσσουμε γνώμες. Επρεπε ν' αντιδράσουμε, γιατί κάθε μεταγωγή του Νίκου ήταν ύποπτη. Σε λίγο από όλους τους φεγγίτες των κελιών, ακούγεται βοερά το χωνί:

"Λαέ της Κέρκυρας, σήμερα το πρωί πήραν τον Νίκο Μπελογιάννη για εκτέλεση. Ματαιώστε το έγκλημα!!".

Ο Μπελογιάννης εκπροσωπούσε την πολιτική ομαλότητα, ειρήνη και δημοκρατία. Κάθε στιγμή ο λαός έπρεπε να ενημερώνεται για την τύχη του...

Οχι στην επέμβαση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ,αντιστασιακός από το Βόλο: Αυτά τα δραματικά που γίνονται και παρακολουθούμε στη γειτονική μας Αλβανία, θα πρέπει να μας ανησυχούν...

Σε μένα - όπως και σε όλους τους πολεμιστές του 1940 στην Αλβανία - μου θυμίζουν το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την απρόσκλητη φασιστική επίθεση των ορδών του Μουσολίνι και δεν την ξεχνώ.

Αυτή την άνανδρη επίθεση, εμείς οι Ελληνες την πληρώσαμε με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, ολόκληρη δε η ανθρωπότητα με πολλές δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες στο Β Παγκόσμιο.

Η νικημένη και ταπεινωμένη φασιστική Ιταλία, υπέγραψε στις 10 του Φλεβάρη 1947, συνθήκη Ειρήνης. Αυτή τη συνθήκη, η σημερινή Ιταλία του Μπερλουσκόνι, με την επέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, την παραβιάζει.Πρέπει να αξιώσουμε τον σεβασμό της συνθήκης. "Κάτω τα χέρια" από το ελεύθερο, ανεξάρτητο γειτονικό κράτος της Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ