Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για τη φορολογία νομικών προσώπων

Οδηγίες σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, βάσει των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παραπάνω εγκύκλιο, με το φορολογικό νόμο επέρχονται μεταξύ άλλων και οι εξής αλλαγές:

  • Η απαλλαγή των αποκλειστικά αμιγών δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων από το φόρο εισοδήματος, η οποία προβλεπόταν από τις παλαιότερες διατάξεις, περιορίζεται πλέον μόνο στις αποκλειστικά αμιγείς δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Κατά συνέπεια οι υπόλοιπες αμιγείς δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις, που έχουν διαφορετικό αντικείμενο εργασιών, όπως για παράδειγμα την εκτέλεση τεχνικών έργων, έργων οδοποιίας, την εκμετάλλευση αστικών συγκοινωνιών, παραλιών, ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών παραστάσεων κλπ. θα φορολογούνται στο μέλλον για τα κέρδη που αποκτούν με συντελεστή 35%. Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτούν οι αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις από 1.1.1196 και μετά και επομένως τα κέρδη οικονομικού έτους 1997 που θα δηλώσουν μέχρι 15.5.1997 θα υπαχθούν σε φορολογία με 35%
  • Καταργούνται οι διατάξεις, βάσει των οποίων απαλλάσσονταν από το φόρο εισοδήματος δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ορισμένων μορφών. Οι επιχειρήσεις αυτές ήταν οι εξής:

α) Οι δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις συνεταιριστικού χαρακτήρα.

β) Οι ανώνυμες εταιρίες με συνεταιρισμούς που συνιστούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

γ) Οι δημοτικές εταιρίες λαϊκής βάσης, οι οποίες απαλλάσσονταν από φόρο εισοδήματος για την πρώτη διετία της λειτουργίας τους.

δ) Οι ανώνυμες εταιρίες που συνιστώνται μόνο από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και φορείς του δημόσιου τομέα με κοινές μετοχές που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά, μέχρι το 20% του κεφαλαίου. Οι εταιρίες αυτές απαλλάσσονταν του φόρου εισοδήματος για την πρώτη 5ετία της λειτουργίας τους.

Η κατάργηση της απαλλαγής από φόρο εισοδήματος των παραπάνω επιχειρήσεων έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που προκύπτουν από ισολογισμούς που κλείνουν την 31η Δεκέμβρη 1996 και μετά.

  • Με τις νέες διατάξεις φορολογούνται, με συντελεστή 40% τα κέρδη των ημεδαπών ανωνύμων εταιριών, των οποίων οι μετοχές κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου είναι ανώνυμες μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς επίσης και τα κέρδη των αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα των εγκατεστημένων υποκαταστημάτων αλλοδαπών ΑΕ.
  • Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος, που θα βεβαιώνεται στο εξής ειδικά για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα θα ανέρχεται σε ποσοστό 60% (έναντι του γενικά ισχύοντος 50%) του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα της διαχειριστικής περιόδου που έληξε. Διευκρινίζεται ότι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή αμιγούς συνεταιρισμού θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με ποσοστό 50%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ