Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Για τους ηρωικούς ΕΛΑΣίτες

Οι μαχητές του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ, που επέζησαν στη μάχη που δόθηκε στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας στην Γκιώνα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές στις 1 και 2 του Φλεβάρη 1944, διοργάνωσαν εκδρομή - προσκύνημα για τους νεκρούς της ιστορικής αυτής μάχης.

Ο Σωτήρης Δερβένης,ένας από τους επιζήσαντες μαχητές, εξιστόρησε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε, όταν οι ΕΛΑΣίτες, με λιγοστό οπλισμό, χωρίς κατάλληλο ρουχισμό, αντιμετώπισαν την πάνοπλη γερμανική φάλαγγα, μέσα στα χιόνια και την παγωμένη ατμόσφαιρα του βουνού. Και όμως, αυτοί οι λιγοστοί μαχητές έπεσαν σαν τα λιοντάρια εναντίον των κατακτητών, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό, με 60 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, και τον πυρπολισμό 10 αυτοκινήτων. Ο ΕΛΑΣ στη μάχη αυτή έχασε 7 παλικάρια.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ήσαν και οι συγγενείς των πεσόντων μαχητών, που όλοι μαζί τήρησαν ενός λεπτού σιγή και έψαλαν το "Πέσατε θύματα..." και τον Εθνικό Υμνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ